Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Anys 20 del s. XX. L’època del pistolerisme i l’associacionisme cultural – Va de Novel·la Històrica 2022

17 novembre, 2022, 19:00 - 20:00

Free

| Localització: Centre Cultural El Carme

VA DE NOVEL·LA HISTÒRICA 2022

Del 17 de novembre al 20 de desembre

Ara fa cent anys, Badalona era una ciutat industrial, la Manchester del Mediterrani, l’anomenaven. Els paisatge de xemeneies i les fumeres dibuixaven el perfil urbà i les sirenes marcaven les hores dels nostres avantpassats. La ciutat era considerada la de més diversitat d’indústries de tota Espanya: el tèxtil dominava, però hi havia fàbriques de vidre, metal·lúrgiques i químiques. Eren els temps moderns que Hollywood va immortalitzar a la pantalla amb un genial Charles Chaplin. Estava tenint lloc un canvi tecnològic: el carbó donava pas a l’electricitat. S’estenia l’enllumenat elèctric. S’instal·laven els primers telèfons i la tracció animal començava a ser substituïda pel motor d’explosió. El control del petroli s’endevinava ja com a pilar clau del domini geo-estratègic.

El món es transformava i no solament eren les màquines les que imposaven el seu ritme frenètic i sense pausa, les idees i els valors canviaven també: quatre imperis s’havien enfonsat l’any 1923 i sorgien nous profetes amb missatges rupturistes que arrossegaven les masses: el comunisme guanyava adeptes arreu i a Itàlia el Feixisme donava les primeres passes. Badalona havia aconseguit l’any 1897 el títol de ciutat, amb més de divuit mil habitants. Vint anys després arribava als trenta mil i es perfilava ja com una receptora d’immigrants. En aquesta ciutat en ple creixement també es van deixar sentir les tensions que afectaven la resta del món. El moviment obrer va tenir un arrelament especial a Badalona, com a ciutat de fàbriques. A partir de principis de segle XX i especialment a partir de 1917 l’afiliació als sindicats, especialment a la CNT o “l’Únic”, com se’l anomenava popularment, es va veure com el camí col·lectiu de la classe obrera per a reivindicar augments salarials, reducció de jornada i condicions de treball dignes. Una veu destacada d’aquest impuls la tenim en Joan Peiró, líder sindical anarquista molt vinculat a Badalona, doncs va ser director de publicacions com La Colmena obrera, organisme de premsa que agrupava als sindicats badalonins i El vidrio, portaveu dels vidriers federats. Tampoc podem oblidar la figura del badaloní Joan Manent i Pesas. La seva trajectòria vital des del camp de l’obrerisme, passant per l’alcaldia de Badalona durant la guerra civil i acabant a l’exili il·lustra tot un segle de la nostra història. La por davant de les pulsions revolucionàries van generar la reacció de la patronal i del govern per frenar des de dintre i des de fora de la llei la força del moviment obrer. D’aquesta forma s’inaugurava a partir de 1919 i fins 1923 un període de violència terrorista en el que es va anomenar Pistolerisme: les vagues salvatges, els locauts o vagues patronals i, lamentablement, els assassinats entre grups rivals; el sindicat únic, dominat com ja hem dit pels anarquistes i el sindicat lliure, impulsat per molts propietaris de fàbriques i les autoritats.

Consulteu aquí la bibliografia recomanada.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS

 

A partir de l’obra ‘Una hereva de Barcelona’ de Sergio Vila-Sanjuán, ens situarem en el context històric de la Catalunya dels anys vint del segle passat, i farem un recorregut per la Badalona d’aquesta època. Una ciutat industrialitzada en la qual el moviment obrer i el sindicalisme van tenir un rellevant protagonisme no exempt de violència durant l’anomenat període del pistolerisme, entre els anys 1919 i 1923.

Aforament limitat. Recomanem que feu reserva prèvia.

 

En aquesta sessió farem un repàs per la Badalona social i cultural de fa cent anys, i tindrem com a punt de partida l’obra: “Associacionisme educatiu i cultural” de Jordi Albaladejo. Un document que dóna llum a la rellevància social, cultural i formativa que van tenir a Badalona entitats com l’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, des de la seva formació el darrer quart del segle XIX fins a la Guerra Civil.
Conclourem la trobada amb la música swing de la Banda Game of Tones.

Aforament limitat. Recomanem que feu reserva prèvia.

 

Una exposició que ens transporta a l’època dels anys 20 i que repassa els inicis de la fundació de la Perfumeria Parera a Badalona, coneguda popularment com a Can Parera. Un exemple d’empresa de projecció nacional, fundada per Joan Parera, que va crear diferents línies de perfumeria i cosmètica, i de les quals en va destacar Varon Dandy, la línia estrella de cosmètica masculina que enguany commemora també el seu centenari. L’exposició també mostra alguns dels seus flascons de dissenys exquisits i originals.

Aforament limitat. Recomanem que feu reserva previa.

 

 

Hi col·labora:

Museu de Badalona
El Círcol

Mostra els detalls

Data:
17 novembre, 2022
Hora:
19:00 - 20:00
Cost:
Free
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , , ,

Organitzador

Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona
Telèfon
93 483 28 32
Correu electrònic
badabiblios@badalona.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Centre Cultural El Carme
Carrer de Francesc Layret, 78, 82
Badalona, Barcelona 08911 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon
681 34 16 45
Visualitza el lloc web de Recinte
TOP