Els androides somien xais elèctrics?, Phillip K. Dick

En un món arrasat per la guerra i ple de desferres tècniques i blocs de pisos en procés de desintegració, Rick Deckard es guanya la vida com a caçador mercenari amb la missió de “retirar” els androides rebels. Aquesta novel·la fou la base del guió de la pel·lícula de Ridley Scott i planteja simbòlicament el conflicte de l’home amb la màquina.

 

 

 

Disponible en ebook: https://catalunya.ebiblio.es/opac?id=00418958

 

Yo, robot, Isaac Asimov

Aquí va formular Issac Asimov per primera vegada les tres lleis fonamentals de la robòtica, de les quals es valdria per a plantejar interrogants que s’endinsen en el camp de l’ètica i de la psicologia: quina diferència hi ha entre un robot intel·ligent i un ésser humà?, pot el creador d’un robot predir el seu comportament?, deu la lògica determinar el que és millor per a la humanitat?

 

 

Disponible en ebook: https://catalunya.ebiblio.es/opac?id=00490257

 

Sueños de robot, Isaac Asimov

Com influiran els robots en la vida de la humanitat? Quin paper exerciran en un futur més o menys llunyà aquests estranys mecanismes creats per l’home gairebé a imatge i semblança seva?

 

 

 

 

Neuromante, William Gibson

Un futur envaït per microprocessadors, en el qual la informació és la matèria primera.
Vaquers com Henry Dorrett Case es guanyen la vida furtant informació, traspassant defenses electròniques, blocs tangibles i lluminosos, com a gratacels geomètrics.

En aquest esborronador i ombrívol futur la major part de l’est d’Amèrica del Nord és una única i gegantesca ciutat, gairebé tota Europa un abocador atòmic i el Japó una jungla de neó, corruptora i brillant, on una persona és la suma dels seus vicis.

 

 

Màquines com jo, Ian McEwan

Londres, anys vuitanta del segle passat. Un Londres distòpic i alternatiu, en què la història ha seguit uns camins diferents. Per exemple, el Regne Unit ha perdut la guerra de les Malvines i el científic Alan Turing no s’ha suïcidat de resultes del judici per homosexualitat al qual va ser sotmès als anys cinquanta, sinó que continua viu.

No només viu, de fet, sinó plenament actiu i dedicat al desenvolupament de la intel·ligència artificial, camp en què ha aconseguit crear els primers éssers humans sintètics, uns prototips que bateja amb els noms d’Adam i Eva.

 

Disponible en ebook: https://catalunya.ebiblio.es/opac?id=00405227

 

Golem XIV, Stanislaw Lem

Golem XIV és el nom que ha rebut una màquina pensant, una *supercomputadora mental, dotada d’una intel·ligència superior a la de qualsevol humà, i la missió del qual és la de servir als seus constructors en les seves operacions bèl·liques.

No obstant això, una vegada connectada, es dota de consciència, es rebel·la i es lliura a l’elucubració sobre la condició dels homes, de l’univers i de si mateixa en relació amb tots dos.

 

 

Robopocalisis, Daniel H. Wilson

En un futur pròxim, una unitat d’intel·ligència artificial anomenada Archos s’activa sola i mata a l’home que la va crear. Amb aquest primer acte de traïció, Archos inicia el sinistre procés que la portarà a controlar la xarxa de màquines i la sofisticada tecnologia que regula el nostre món.

Uns mesos més tard, tots els dispositius mecànics es revolten, fent esclatar la Guerra dels Robots, una sagnant ofensiva que delma a la població humana i que, per primera vegada en la història, fa que homes i dones d’orígens i creences dispars s’uneixin sense reserves. 

 

Frankenstein, Mary W. Shelley

Frankenstein és una història macabra en la qual Víctor, un jove àvid de coneixements científics, s’obsessiona per aconseguir el major repte possible en el món científic: donar vida a un cos mort.

El seu èxit serà la seva condemna, la creació d’un monstre escruixidor que, en resposta al seu rebuig per tots es lliura per complet a sadollar una set de venjança cap al seu creador, culpable de la seva desgràcia, i cap a tot el que aquest mestressa, tornant en mort tot al voltant de Víctor. 

 

DVD

El gigante de Hierro

En 1957, en la petita localitat de Rockwell, algú ha vist com un enorme home metàl·lic queia a la mar. Un imaginatiu nen descobreix que es tracta d’un robot gegant, l’apetit de metall del qual és insaciable. Entre tots dos neix una forta amistat, però el govern envia a un agent per a investigar els fets.

El nen amaga al seu nou company en la ferralleria d’un amic. Però els habitants del poble comencen a sentir-se aterrits perquè creuen que és una nova amenaça en plena Guerra Freda…

 

 

Terminator

Any 2029. Les màquines dominen el món, però hi ha una baula perduda: John Connor. Aquest s’ha convertit en el líder de tots els éssers humans que lluiten per a acabar amb elles. Per a evitar que aquest jove acabi amb el món que les màquines han creat, decideixen enviar a un robot, anomenat Terminator, al passat i així evitar que aquest ésser humà neixi.

 

 

 

Blade Runner

Novembre de 2019. A principis del segle XXI, la poderosa Tyrell Corporation va crear, gràcies als avanços de l’enginyeria genètica, un robot anomenat Nexus 6, un ser virtualment idèntic a l’home però superior a ell en força i agilitat, al qual es va donar el nom de Replicante. Aquests robots treballaven com a esclaus en les colònies exteriors de la Terra. Després de la sagnant rebel·lió d’un equip de Nexus-6, els Replicantes van ser bandejats de la Terra.

Brigades especials de policia, els Blade Runners, tenien ordres de matar a tots els que no haguessin acatat la condemna. L’ex Blade Runner Rick Deckard és anomenat de nou al servei per a trobar i “retirar” a uns replicantes rebels.

Metropolis

Futur, any 2000. En la megalòpoli de Metròpolis la societat es divideix en dues classes, els rics que tenen el poder i els mitjans de producció, envoltats de luxes, espais amplis i jardins, i els obrers, condemnats a viure en condicions dramàtiques reclosos en un gueto subterrani, on es troba el cor industrial de la ciutat.

Un dia Freder, el fill del totpoderós , l’home que controla la ciutat, descobreix els durs aspectes laborals dels obrers després d’enamorar-se de María, una noia d’origen humil, venerada per les classes baixes i que predica els bons sentiments i a l’amor. El fill llavors adverteix al seu pare que els treballadors podrien rebel·lar-se.

Westworld (pel·lícula i sèrie)

Westworld és un parc d’atraccions futurista i controlat per alta tecnologia dirigit pel Dr. Robert Ford. Les instal·lacions compten amb androides l’aparença física de les quals és humana, i gràcies a ells els visitants poden donar curs als seus instints i viure qualsevol tipus d’aventura o fantasia, per molt fosca o perillosa que sigui, sabent que els robots no els faran mal.

 

 

 

Robocop

Un grup de científics utilitza les restes destrossades d’un policia mort per a crear al millor lluitador contra el crim: un robot indestructible. L’experiment sembla un èxit, però el policia, malgrat estar mort, conserva la memòria i decideix venjar-se dels seus assassins.

 

 

 

 

CÒMIC

Visión: Poco mejor que una bestia, Tom King

La conclusió de la més aclamada obra Marvel dels últims temps. Fa algun temps, un robot va crear una família, i les coses van ser bé per un temps. Després van arribar les morts, les mentides, les traïcions, les batalles guanyades i les perdudes.

 

 

 

 

Ghost in the Shell, Masamune Shirow

Ghost in the Shell es presenta en una primera lectura com un thriller futurista d’espionatge, en narrar les missions de Motoko Kusanagi, la major a càrrec de les operacions encobertes de la Secció Policial de Seguretat Pública 9, o simplement Secció 9, especialitzada en crims tecnològics.

La mateixa Kusanagi és un cyborg, posseint un cos artificial, la qual cosa li permet ser capaç de realitzar gestes sobrehumanes especialment requerides per la seva labor.