Exposició de llibres prohibits

Què tenen en comú J. K. Rowling, Homer, Shakespeare, Dan Brown, Sir Conan Doyle, Miguel de Cervantes  i J. D. Salinger, apart de ser escriptors reconeguts a nivell mundial?

Doncs que tots ells han patit la censura en algun moment en la història  o en algun lloc concret per diferents motius, alguns d’ells molt sorprenents: sexe massa explícit, llenguatge groller, xenofòbia, atac al règim, màgia negra i tabús de tota mena.

 

Un cas curiós el trobem a la Xina, on està prohibit Alícia al país de les meravelles perquè atorga qualitats antropomòrfiques als animals.

Però no només es censuren en els règims autoritaris. Sense anar més lluny, Harry Potter va ser censurat al 1997, als Estats Units, per ocultisme, satanisme i bruixeria. O Els jocs de la fam, al 2008, per contenir sexe massa explícit i crítiques contra el govern.

Catalunya no es queda enrere, dins el calaix dels llibres considerats perillosos podem trobar: Incerta Glòria, al 1956, de Joan Sales, per ser “molt bruta i macabra” segons les paraules del censor; o El dia que va morir Marilyn, al 1965, de Terenci Moix, per escenes eròtiques, entre d’altres.

 

Si voleu gaudir del plaer de llegir allò prohibit, a l’exposició de la biblioteca trobareu aquests i altres llibres que han estat o estan censurats. Però, shhhhhh, no ho digueu a ningú!