Kafka

 «Quan, un matí, Gregor Samsa va despertar-se d’uns somnis neguitosos, es va trobar al llit transformat en un insecte monstruós. Jeia damunt l’esquena dura, com una closca, i, si aixecava una mica el cap, es veia la panxa de color marró, segmentada per estreps arquejats, com una volta, tan prominent que el cobrellit, a punt de relliscar del tot, amb prou feines s’aguantava. Les cames, molt nombroses i dolorosament primes en comparació amb la grandària habitual de Samsa, s’agitaven indefenses davant els seus ulls.»

 

Així comença ‘La metamorfosi’ de Franz Kafka (Praga, 3 de juliol de 1883 – Viena, 3 de juny de 1924), una de les peces literàries més importants del segle XX i que enguany compleix 100 anys.

 

Va néixer el 3 de juliol de 1883 a Praga, en el si d’una família acomodada jueva. Va tenir tres germanes menors Elli, Valli i Otla i havien mort altres dos germans majors en els seus primers anys de vida. Fill d’un comerciant que va turmentar  la seva existència, en ‘Carta al pare‘ (escrita el1919), expressa els seus sentiments d’inferioritat i rebuig patern. Va viure amb la seva família la major part de la seva vida i no va arribar a casar-se, encara que va estar promès en dues ocasions. La seva difícil relació amb Felice Bauer, una jove alemanya a la qual va pretendre entre 1912 i 1917, pot ser analitzada en ‘Cartes a Felice‘ (1967). Va cursar estudis de Dret a la Universitat de Praga i va treballar de 1908 a 1917, en una companyia governamental d’assegurances contra accidents de treball fins que la tuberculosi li va obligar a deixar-ho. Va intentar reposar-se al costat del llac de Parda i després a Meramo, fins que el 1920 va haver d’internar-se al sanatori de Kierling, prop de Viena, on va morir el 3 de juny de 1924.

La seva obra és una de les més influents de la literatura universal del segle XX malgrat no ser gaire extensa. Va ser autor de tres novel·les: ‘El procés’ (1925), ‘El castell’ (1926) i ‘Amèrica’ (1927); dues novel·les curtes: ‘La metamorfosi’ (1915) i ‘En la colònia penitenciària’ (1914), i un cert nombre de paràboles i relats breus. A més, va deixar una abundant correspondència i escrits autobiogràfics.

Abans de la seva mort, va donar instruccions al seu amic, Max Brod, de cremar tots els seus manuscrits, cartes i esbossos, però aquest va desatendre la seva última voluntat. De fet, Brod va supervisar la publicació de gran part del treball de Kafka que tenia en poder seu, i aviat va començar a atreure l’atenció i a tenir una consideració crítica alta.

Kafka

La metamorfosi‘ (o ‘La transformació‘ sent estrictes i correctes en la traducció del títol original – ‘Die Verwandlung‘) narra la història de Gregor Samsa, qui un matí es desperta a la seva habitació convertit en una estranya criatura. La seva primera preocupació, malgrat l’horrible situació en què es troba, és que farà tard a la feina i perdrà el tren que havia d’agafar. Aquesta inquietud aviat apareix en la resta de la seva família quan s’adonen que Gregor encara no ha anat a treballar i continua tancat a l’habitació. En la seva situació, incapaç de controlar el seu nou cos i de parlar de manera normal, l’obertura de la porta es converteix en una odissea que s’agreuja amb l’arribada del principal enviat pel cap de Gregor. Quan, per fi, tots descobreixen el nou estat de Gregor, la família passa de l’horror  inicial a tractar-lo amb abnegació, com una càrrega o un deure molest. Tanmateix, els pares no tornen a entrar a la seva habitació, on Gregor queda confinat, i és la seva germana, Grete, la qui es dedica a intentar cobrir les seves necessitats bàsiques el més bé que pot, malgrat que el seu aspecte li causa repugnància…

Aprofiteu aquest centenari i apropeu-vos a les nostres biblioteques per demanar en préstec aquesta magnífica novel·la! En el següent enllaç podreu consultar la seva disponibilitat: La metamorfosis – Franz Kafka.

Altres enllaços d’interés: