Coneixeu IN-EDIT TV? És la plataforma de visionat online de la xarxa internacional de festivals de cinema IN-EDIT, nascuda a Barcelona l’any 2003, que s’especialitza en el camp del documental musical.

L’accés al recurs es realitza amb el carnet de biblioteques i és gratuït. La selecció es pot fer sota diversos paràmetres o categories i les pel·lícules estan subtitulades si cal.

El millor és que exploreu el catàleg i descobriu què us pot interessar, però per introduir-vos us hem preparat cinc recomanacions que valen molt la pena. Gaudiu d’IN-EDIT TV, una ajuda més per passar alguna d’aquestes llargues tardes de confinament.  

 

Festival Express (2003)

Un dels millors documentals que trobareu a IN-EDIT TV, gravat l’any 70 durant la minigira en tren que van fer per Canadà artistes de l’altura de Janis Joplin, Grateful Dead, The Band, Buddy Guy o Flying Burrito Brothers. Alterna temes (complets) de les actuacions amb escenes i anècdotes molt divertides de la convivència al tren. Sense grans escarafalls, Bob Smeaton mostra a la perfecció l’esperit de l’època, que tocava a la seva fi. A destacar la presència del gran Jerry Garcia i sobretot de la meravellosa Janis, a qui veiem feliç rodejada d’amics i marcant-se dos temes antològics. Tan sols dos mesos més tard moriria a causa d’una sobredosi. 

 

 

 

The Upsetter: The Life and Music of Lee Scratch Perry (2008)

Àmplia panoràmica sobre la vida i obra de Lee Perry, un dels creadors del reggae i del dub, impulsor de la carrera de Bob Marley, incansable fumador de marihuana, productor musical extravagant i desequilibrat, geni total encara en actiu (té 84 anys). S’inclou metratge antic, videos, fragments d’àudios i una entrevista a Suïssa, on resideix actualment. Narració de Benicio del Toro, amb intervencions de The Clash i Paul McCartney. Sens dubte imprescindible pels amants de la música jamaicana.   

 

 

 

Harry Dean Stanton: Partly Fiction (2012)

Potser recordeu Harry Dean Stanton pel seu comiat cinematogràfic, la corprenedora Lucky, o bé per Paris, Texas, Alien, o alguna de les altres dues-centes pel·lícules en les quals va participar abans de morir, encara no fa tres anys (als 91!), però el que igual no sabeu és que apart d’actor i filòsof l’home també cantava i tocava l’harmònica meravellosament. Si ho voleu comprovar i de pas acostar-vos a la seva personalitat, discreta i fascinant, no us perdeu aquest excel·lent documental. Garantim la flipada.

 

 

 

Anvil: The Story of Anvil (2009)

L’entranyable crònica d’aquest grup canadenc de heavy-metal que malgrat no triomfar comercialment mai, sí que ha aconseguit amb el temps a base de fe i una tenacitat indestructible esdevenir pels afeccionats al gènere un grup de culte arreu del món. I així us ho certificaran gent com Slash, Lemmy o Lars Ulrich, entrevistats al documental. Més enllà dels gustos musicals de cadascun, es tracta d’una història per moments divertida, estrafolària i emotiva que agradarà a tothom.       

 

 

 

Venid a las cloacas: La historia de La Banda Trapera del Río (2010)

I per fi arriben el Tío Modes, el Raf Pulido, el Morfi Grei i companyia des de la “Ciutat Satèl·lit” de Cornellà de Llobregat amb la seva espectacular canya punk. El bo del cas és que ells no se’n van considerar mai, de punks. Aquesta confessió i tota la veritat sobre el grup més destroyer que hem tingut mai ho escoltarem de les seves pròpies veus i de les d’altres, testimonis d’una època convulsa que el documental retrata formidablement.