Què en sabeu de la música barroca? Coneixeu algun compositor d’aquella època? Sabeu per què s’anomena així? Si continueu llegint trobareu la resposta a aquestes preguntes.

La música barroca o música del Barroc és l’estil musical europeu que comprèn, aproximadament, des del naixement de l’òpera al voltant del 1600 fins a la mort de Johann Sebastian Bach al 1750. És un dels estils de l’anomenada música clàssica o culta europea que cronològicament se situa entre el Renaixement i el Classicisme. Caracteritzada per l’aparició de la tonalitat i l’ús del baix continu, la barroca va ser l’època en la que es van crear formes musicals com la sonata, el concert i l’òpera.

Entre els músics del Barroc destaquen Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi i Henry Purcell.

El terme barroc es va prendre de l’arquitectura per designar quelcom “retorçat”, una construcció pesada i elaborada. Al segle XVIII es va usar en sentit pejoratiu per descriure les característiques de l’estil musical del segle anterior, que es considerava barroer, estrany, aspre i antiquat.

La música del barroc, culminació d’una era, és ben viva encara. El Jazz, el Rock i gairebé tota la música actual, en són filles (o nétes), encara que, de vegades, no ho saben ni els propis músics que la toquen. No és el cas de Ritchie Blackmore, guitarra solista de Deep Purple i Rainbow, que sap perfectament que el principi del baix continu és també el fonament de la música moderna.

De Bach, Vivaldi, Händel o Telemann a Deep Purple, Louis Armstrong, Genesis o Lenny Kravitz la distància és molt curta. Així que… Gaudiu-la!

Si voleu fer-ne un tastet, apropeu-vos fins a finals de maig a la nostra  biblioteca per veure la magnífica exposició de documents sobre aquest estil i aprofitar per endur-vos-els a casa!! Us hi esperem!!