Entrevista Badabiblios a Eugenio Asensio

Asensio Banner

 1. El seu autor o autora predilecte, el de tota la vida és…

M’és impossible sintetitzar totes les experiències lectores en un sol autor; fins i tot qualsevol llista d’autors, als quals admiro serà sempre incompleta. Acceptant aquesta impossibilitat, m’atreveixo a citar a alguns noms, com Julio Cortázar, Juan Marsé o Luis Landero. Seria injust no esmentar els autors coneguts com de la Generació Perduda americana. Entre ells destacaria a John Steinbeck o Faulkner. Després faria un salt fins a Mijail Bulgakov. De Julio Cortázar admiro la capacitat per seduir al lector, allò que s’entén com a to. No importa de què escrigui, l’important és que aconsegueix el to necessari que li permet hipnotitzar-nos. De Juan Marsé admiro la valentia i l’art de la seva prosa. Sense escarafalls pinta la realitat de la burgesia recent llevada, sense maquillatge. En el cas dels novel·listes americans sobresurt la intel·ligència de portar al concret els que és universal i profund. També he citat a Bulgakov: es tracta de pura habilitat per fondre ironia i poesia com en ningú altre autor. Sense oblidar-nos de Miguel de Cervantes de El Quijote, entre totes les seves obres.

 

 2. Quin personatge literari voldria haver creat?

Demanar per demanar, la parella el Quixot i Sancho Panza; o bé Gregorio Olías i Gil, personatges de Juegos de la edad tardía, novel·la tremendament cervantina, de Luis Landero.

 

 

3. Participa o col·labora en algun espai de debat o tertúlia?

Participo en clubs de lectura que organitzem alguns amics professors, així com en les reunions de biblioteques a les quals se’m convida.

 

4. Quin és el seu primer record de la biblioteca pública?

Tinc uns vuit anys. Estic a l’antiga biblioteca del carrer del temple o en la del museu. Estic amb uns companys de classe intentant trobar en una enciclopèdia el nom d’algun personatge important i, finalment, ens ajuda la bibliotecària.

 

5. La seva experiència amb les biblioteques ha estat grata? Recorda alguna anècdota?

Al principi, com queda dit a dalt, per a mi la biblioteca era una prolongació dels deures de l’escola. Més tard, com a estudiant universitari, es va convertir en un refugi, en l’oasi que un busca desesperadament, sense tenir consciència que ho tenia tan a prop.

 

6. Com visualitza la biblioteca del segle XXI?

De vegades penso que les biblioteques les tindrà cadascun a casa seva, virtualment parlant, clar. De qualsevol manera, imagino que la biblioteca haurà d’aportar alguna cosa que no es pugui aconseguir des d’un ordinador. Les propostes dels clubs de lectura, l’assessorament del lector i les videoteques estan en aquesta línia.

 

7. Ens dedica una frase que ens convidi a llegir i a reflexionar?

Cura amb el que es demana, perquè se’t pot concedir.

 

8. Li traslladem la pregunta que li fa la darrera escriptora que ens va acompanyar, Tina Vallès De quina novel·la en canviaries el final?

Sé que resulta molt presumptuós per la meva part, però li canviaria el final a la novel·la, El cor de la tenebres, de Joseph Conrad. Ho sento.

 

9. Quina pregunta vol fer-li a Francesc Planas, que és el proper autor que ens visitarà?

Aquesta seria la meva pregunta: quina funció representen els diàlegs en una novel·la?

 

10. És actiu a les xarxes socials?

Sí, ho sóc. Voldria aclarir que ho sóc amb mesura. En part m’agradaria trencar tot vincle amb les xarxes i en part les necessito per mantenir-me cridant que existeixo, que escric i que m’agradaria compartit el que escric amb qui volgués.


 

Si vols llegir la propera entrevista, fes un clic aquí

Si vols llegir la següent entrevista, fes un clic aquí