BADABIBLIOS Banner 760 x 320 pixels ENCÉN LA METXA 2017

5 anys encenent la metxa!

Del 4 al 27 d’abril

Un any més la cultura popular estarà present a les biblioteques durant tot el mes d’abril amb les trobades amb les entitats, els tallers, els jocs Forjadors de la Festa i les exposicions Coneguem els Forjadors de la Festa. Comptarem amb la Colla de Geganters de Badalona, Bufons del Toc, l’Esbart Sant Jordi de l’Orfeó Badaloní, Badalona Sardanista, Bastoners de Canyet, amb totes les colles de foc: Diables Badalona, Badalona Bèsties de Foc, Bufons del Foc i Grup de Diables Kapaoltis i amb el constructor del Dimoni Ramon de los Heros.

Aquest any és especialment important pels Bastoners de Canyet perquè fan 90 anys. D’entre les activitats que han organitzat per celebrar-lo, presenten l’exposició 90 anys picant bastons, que pretén mostrar a la població els elements significatius que els han acompanyat en aquesta història, els bastons la faixa i la corbata d’entre d’altres.

Va de gegants a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté

Va de foc i bèsties a la Biblioteca Can Casacuberta

Va de dimonis a la Biblioteca Sant Roc

Va de castells a la Biblioteca llefià-Xavier Soto

Va de bastons a la Biblioteca Lloreda

Va de músiques i danses a la Biblioteca Pomar

Novetats d’enguany

S’amplia la part expositiva Coneguem els Forjadors de la Festa

A partir del 5 d’abril hi haurà exposicions sobre cultura popular badalonina i tradicional catalana a totes les biblioteques.

L’exposició Coneguem els Forjadors de la Festa al complet estarà a la Biblioteca Sant Roc. Constarà de rollups explicatius sobre les Festes de Maig, el Dimoni de Badalona i la Cremada, i els Forjadors de la Festa  (entitats i elements badalonins de cultura popular catalana). A més constarà d’elements cedits per les entitats: vestuari, capgrossos, dragolins, etc.

Dues exposicions externes:

’90 anys picant bastons’. Inauguració el 20 d’abril, a la Biblioteca Lloreda.
És una exposició monogràfica creada per l’entitat que pretén mostrar a la població els elements significatius que els han acompanyat en aquesta història, els bastons, la faixa i la corbata entre altres.

‘Pirotècnia de festa’. A la Bibllioteca Can Casacuberta.
És una exposició del catàleg d’exposicions itinerants del Museu Etnològic de Barcelona. Repassa les diferents manifestacions on estan presents el foc i la pólvora, els seus orígens en segles passats, així com el procés d’elaboració dels diferents elements de pirotècnia i la memòria de les persones que n’han fet el seu ofici.

Aquesta mostra complementa l’exposició Va de foc i bèsties. Un monogràfic sobre el món del foc badaloní.

A la resta de biblioteques es podran veure exposicions temàtiques relacionades amb les trobades d’entitats: Va de gegants, Va de foc i bèsties, Va de dimonis, Va de músiques i danses.

Als centres cívics La Colina i Morera també hi haurà un tastet de l’exposició Coneguem els Forjadors de la Festa.

Tot el món del foc badaloní a la cloenda d’Encén la metxa!
Comptarem amb totes les colles de foc per a l’escenificació del traspàs de la metxa. Tindrà lloc el 27 d’abril, a les 18 h, al Centre Cultural l’Escorxador-Nau 3. És la cloenda de les activitats d’avantsala, la que dóna peu a l’inici de les Festes de Maig. 

Còmic Forjadors de la Festa
Es presenta un còmic on els personatges protagonistes són els elements i les entitats badalonines de cultura popular. Aquest còmic s’ha fet amb la col·laboració de l’Escola d’art i superior de disseny Pau Gargallo de Badalona, i estarà disponible a les biblioteques de la ciutat.

Jocs de carrer
S’ha ampliat l’oferta de jocs Forjadors de la Festa. Es presenten dos jocs nous de gran format pensants per les activitats que es fan al carrer. S’estrenen a l’activitat Sant Jordi a Sant Roc el divendres 21 d’abril, de 17 a 19 h, a la plaça Sant Elies. I també estaran presents al Dia del Micaco, dissabte 6 de maig, de 10 a 14 h, a la plaça de Trafalgar, i a la Festa del Badiu, diumenge 7 de maig, de 10 a 14 h, al parc de Can Solei.

 

Calendari d’activitats:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi col·labora:

coenbacugegantersdebadalonapau gargallomuseu_etnologic retallat