S-Fancisco 05Aquest mes visitem tot un clàssic, a la costa oest d’Estats Units: San Francisco, evocadora  d’imatges inconfusibles per a tots nosaltres. Qui no té present el pont Golden Gate, de 1.280 m de llargària, suspès de dues torres de més de 200 m d’alçada? I els carrers empinats de la ciutat, que s’immortalitzaven en la vertiginosa carrera de cotxes de Bullit, protagonitzada pel gran Steve McQueen?

Però és molt probable que l’estampa que a molts us vingui a la ment al pensar en San Francisco sigui una altre: els joves hippies dels 60, pul·lulant pel barri d’Haight-Ashbury i omplint els parcs, mentre algú amb una guitarra improvisa un concert i tothom pren LSD en comunió lisèrgica.

De fet el rock psicodèlic va néixer aquí, a la recerca d’un mitjà que pogués traduir les impressions produïdes per la ingesta de drogues psicotròpiques. Experiència que fa sorgir grups com Jefferson Airplane o Grateful Dead (que protagonitzen la primera part de la nostra guia musical), i que s’estén no només a la resta de Califòrnia i Nord-Amèrica sinó també arreu, a llocs tan dispars com el Regne Unit o Brasil, com veurem. Per acabar donarem una discografia relacionada imprescindible per conèixer l’abast musical del fenomen.

Respecte a la llista d’Spotify, podreu gaudir d’una selecció de més de tres hores on s’inclouran artistes de l’alçada de la Janis Joplin, The Doors o el Jimi Hendrix, entre molts altres. I  la propera entrega: Viena.

 


Nota: Totes les cançons de la llista es troben en enregistraments del fons musical de les Biblioteques de Badalona. Consulteu Taulell d’Informació per qualsevol dubte.

En edicions anteriors de Capitals de la música: