Alessandro Volta

Heu engegat aquest matí la ràdio per escoltar les notícies mentre us dutxàveu? Heu consultat el vostre rellotge digital per comprovar que no fèieu tard a la feina? Heu hagut d’utilitzar una calculadora de mà per a fer algunes operacions matemàtiques? Heu utilitzat el vostre telèfon intel·ligent per consultar les xarxes socials? Aquests són alguns exemples de les coses que no podríem fer si l’any 1800 el físic italià Alessandro Volta no hagués inventat la pila elèctrica, un invent que va esdevenir crucial en el desenvolupament tecnològic i que va ser precursora de les modernes bateries que utilitzem avui dia.

 

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (1745-1827) va nàixer a la ciutat italiana de Como. La seva educació bàsica i mitja es va desenvolupar en el camp de les humanitats, però en arribar a l’ensenyament superior, va optar per la formació científica. Una vegada graduat, va exercir com a docent de física en la Escola Reial de la seva ciutat natal. A més, va ser nomenat professor de física a la Universitat de Pavia, una de les més prestigioses de l’època. En paral·lel, Volta va desenvolupar la seva tasca com a científic que va portar-li a desenvolupar un dels invents més importants de la història: la pila elèctrica.

 

Però no es pot parlar d’aquest invent sense parlar d’un altre il·lustre científic italià de la seva època: Luigi Galvani, precursor de la neurofisiologia i descobridor del que va anomenar-se com “electricitat animal” o “galvanisme”.  Galvani va observar que posant en contacte dos metalls diferents amb el múscul d’una granota, originava l’aparició d’una corrent elèctrica que provocava la contracció muscular. Els científics van començar a treballar per confirmar la seva teoria, però va ser Volta qui la va refutar: va arribar a la conclusió que si un material orgànic humitejat es posa en contacte entre dos metalls diferents, fluirà una corrent elèctrica al tancar el circuit. Aquesta corrent, de tornada, estimularà el múscul entre ambdós elèctrodes. No és ni més ni menys que el principi bàsic de la pila.

Això li va costar l’enemistat dels científics de l’època, i sobretot del seu col·lega Luigi Galvani. Malgrat això, quan Volta va aconseguir construir la primera pila elèctrica, va demostrar que es trobava en el cert.

Pila Volta

La pila de Volta consistia en una petita torre de discos de coure i zinc, alternats i separats entre si per fusta o tela humitejades amb una solució salina. Els discos de l’extrem es connectaven entre sí deixant pas a la circulació d’una corrent elèctrica. Volta va comunicar el seu descobriment a la Royal London Society el 20 de març de 1800, esdevenint des d’aquell moment en un dels avenços tecnològics més importants de la humanitat. El 1881, una unidat eléctrica important, el volti, va rebre el nom en el seu honor.

 

 

 

La millor manera d’entendre aquest invent, es veure’l en funcionament! A veure que us sembla aquest vídeo:

 

 

Voleu saber més sobre el meravellós món dels invents i com han influït en el desenvolupament de la nostra societat? Trobareu un munt de llibres en aquest link!

 

Què us sembla si acabem amb una curiositat? Coneixeu el personatge de Frankenstein? Si recordeu la novel·la de Mary Shelley, el doctor Victor Frankenstein crea un monstre a partir de trossos de cadàvers. Una nit de tempesta, i mitjançant un complex artefacte, aconsegueix aprofitar la potència elèctrica d’un raig per donar-li vida al monstre. No us recorda a alguna cosa? És exactament mateix principi descrit per Luigi Galvani!

 

Com? Encara no heu llegit “Frankenstein” de Mary Shelley? A què espereu? Aquí teniu tots els exemplars de que disposem al fons de les nostres biblioteques.