baner-badabilblios-sense-text-760x320-pxCicle dedicat a l’obra ‘El càtar imperfecte’ de Víctor Amela.

Emmarcat en els 600 anys d’història del monestir Sant Jeroni de la Murtra

El proper mes de desembre tindrà lloc la segona edició de Va de novel·la històrica,  enguany dedicada a l’obra del famòs periodista i escriptor Víctor Amela, El càtar imperfecte, i a la commemoració dels 600 anys d’història del monestir Sant Jeroni de la Murtra.

Activitats:

Dimecres 14 de desembre, a les 18. 15 h, al Museu de Badalona

Visita guiada a l’exposició 2016 Sant Jeroni de la Murtra: 600 anys d’història, a càrrec de Margarida Abras, directora del Museu de Badalona.

Trobada amb Víctor Amela, conduïda per l’escritor i historiador Joaquim Molina: Les dissidències a l’Edat Mitjana. Els càtars.

Dijous 15 i divendres 16

Fòrum en línia amb la participació dels autors. (Trobareu l’enllaç a la pàgina principal del web un dia abans del seu inici).

(Amb la col·laboració de: Museu de Badalona i l’ Institut de les Lletres Catalanes)

 

El càtar imperfecte situa la seva acció a l’època propera a l’aparició de Sant Jeroni de la Murtra. La  novel·la ens  parla  d’uns  fets històrics reals  a  través  del  tamís  de  la ficció. Ens situa  al  segle  XIV,  quan el  càtar Guilhem  Belibasta enfonsa  el punyal  al  cos  d’un pastor per poder fugir. Atura el viatge forçat allà on establirà el seu refugi: les terres de Morella. Aquesta  obra,  que  parteix  d’una  peculiar  troballa  de  l’autor  a  l’habitatge  que  té  a Forcall, serveix  per endinsar-se  en  la  vida,  en  el  pensament  i  les  creences  dels heretges càtars que es van enfrontar al dogma catòlic fins a extingir-se. Tresors   i   ramats,   moriscs   i   endevins,   rituals   i   inquisidors,   jueus   i   templaris, picapedrers i bordells s’encreuen en els paisatges d’una història real. L’espiritual i el carnal  conflueixen  en  una  trama  de  fa  set-cents anys en la qual l’amor dirà l’última paraula.

 

L’any 1416 es fundà el monestir Sant Jeroni de la Murtra. L’’exposició 2016 Sant Jeroni de la Murtra: 600 anys d’història, que se centra sobretot en els períodes medieval i modern –època de màxima esplendor de la comunitat–, ressegueix la fundació del monestir, els seus protectors, les relacions amb el poder, la vida quotidiana dels frares, les possessions de la comunitat. A més, mostra peces procedents de l’antic cenobi que no han exposades des de fa molts anys, així com part del retaule de Tous que es mostra per primera vegada a Badalona.


Victor Amela, autor del llibre ‘El Càtar imperfecte’. Conegut periodista i escriptor que encapçala la llista dels llibres més venuts de Sant Jordi 2016, amb ‘La filla del capità groc’, Premi Ramon Llull 2016. 

Joaquim Molina, historiador i escriptor badaloní que col·labora en l’organització de l’activitat. És Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2014 amb ‘La rosa entre els llops’.

 Margarida Abras, directora del Museu de Badalona.

Inscripcions:

– Mitjançant aquest formulari

– Presencialment o trucant a qualsevol biblioteca municipal de Badalona

– Trucant al: 934832926 (de dilluns a divendres, de 9 a 15.30 h)

 

Més informació que us pot interessar:

Fòrum en línia

Bibliografia recomanada 

Fulletó d’activitats Museu de Badalona 600 anys Sant Jeroni de la Murtra