El segle XX: un món en transformació 

Relació d’obres previstes:

  • El hombre que amaba los perros’ de Leonardo Padura

Commemoració 100 anys de la Revolució Russa

 

Leonardo Padura (29)

 

En 2004, a la mort de la seva dona, Iván, aspirant a escriptor i ara responsable d’un paupèrrim gabinet veterinari de l’Havana, torna els ulls cap a un episodi de la seva vida, ocorregut en 1977, quan va conèixer a un enigmàtic home que passejava per la platja en companyia de dos bells llebrers russos. Després de diverses trobades, «l’home que estimava als gossos» va començar a fer-ho dipositari d’unes singulars confidències que van centrant-se en la figura de l’assassí de Trotski, Ramón Mercader. Gràcies a aquestes confidències, Iván pot reconstruir les trajectòries vitals de Liev Davídovich Bronstein, també anomenat Trotski, i de Ramón Mercader, també conegut com Jacques Mornard, i com es converteixen en víctima i botxí d’un dels crims més reveladors del segle xx. Des del desterrament imposat per Stalin a Trotski en 1929, i des de la infància de Mercader en la Barcelona burgesa, els seus amors i peripècies durant la Guerra Civil, o més endavant a Moscou i París, les vides de tots dos s’entrellacen fins a confluir a Mèxic. Ambdues històries completen el seu sentit quan sobre elles projecta Iván els seus avatars vitals i intel·lectuals en la Cuba contemporània i la seva destructiva relació amb l’home que estimava als gossos.


      • La guerra dels cornuts de Joan Daniel Bezsonoff
JOAN DANIEL, LA GUERRA DELS CORNUTS

 

El tinent Alexandre Pagès, un rossellonès a les ordres de l’exèrcit francès, cau ferit durant la Primera Guerra Mundial. Els serveis secrets aprofiten la seva baixa per destinar-lo al Consolat francès de Barcelona amb una missió secreta: reclutar joves patriotes catalans perquè s’allistin a l’exèrcit aliat amb la promesa que, un cop acabada la guerra – o fins i tot gràcies a la guerra -, Catalunya podria ser un país independent. La guerra dels cornuts ens revela ua cara poc coneguda de la nostra història. La implicació dels catalans en la Primera Guerra Mundial no va consistir només en la complicitat dels industrials que van posar les seves fàbriques al servei dels exèrcits europeus i es van engreixar al dictat de la lògica implacable de la guerra. Joan Daniel Bezsonoff ens situa en una precisió entre cínica i lírica en la Barcelona del 1914, una ciutat expectant i alhora enfebrosida, per explicar-nos la trista història dels catalans que van perdre la Primera Guerra Mundial.

Disponible en ebook. Cerqueu-la a través d’aquest enllaç

 

  • Argelagues de Gemma Ruiz i Palà

Argelagués

“La vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.”

 

 


      • Rosa de cendra de Pilar Rahola. Premi Ramon Llull 2017

 Bestseller

PILAR RAHOLA, ROSA DE CENDRA

 

L’Albert Corner i Espiga fa temps que va deixar enrere la guerra de Cuba. L’àvia Mariona li havia demanat que tornés viu i va complir la promesa. Però ja mai més no seria aquell soldat de lleva rebregat per la pobresa i la dissort, sinó un home nou, un supervivent. I amb l’instint de la supervivència va aconseguir acumular una fortuna, relacionar-se amb l’alta burgesia catalana i formar una família altiva i benestant. Són moments efervescents i les guspires comencen a saltar. La Lliga Regionalista guanya les eleccions del 1901 sota el lideratge de Cambó i Prat de la Riba. Els monàrquics i els lerrouxistes s’organitzen i l’estat activa la reacció. Catalunya viu moments de pors i d’incerteses, però també de grans il·lusions i esperances. I la família de l’Albert viu les violentes contradiccions d’una època convulsa que desemboca en la Setmana Tràgica del 1909.
 Informació sobre el cicle d’activitats Va de Novel·la Històrica – 3ª edició: El segle XX: un món en transformació: https://issuu.com/badabiblios/docs/va_de_novela_hist__rica_17-desplega