AVÍS IMPORTANT: Es tractarà aquesta obra en el tancament del cicle que tindrà lloc el dimecres 13 de desembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Can Casacuberta (sala d’actes de l’Espai Betúlia).

 

 25 anys de la Biblioteca Can Casacuberta. De fàbrica a biblioteca

L’autora de l’obra Argelagues i Joaquim Molina, historiador i conductor de les activitats d’aquest cicle, mantindran un col·loqui que girarà al voltant d’aquesta novel·la.  Argelagues tracta sobre una saga de dones que al llarg del s. XX fan l’esforç d’adaptar-se als efectes de la revolució tèxtil.
Aquesta activitat s’emmarca en la commemoració dels 25 anys de la Biblioteca Can Casacuberta.

La fàbrica Can Casacuberta 1893-1979 (62% dones)

 A l’últim quart del segle XIX, el sector tèxtil a Badalona va experimentar un creixement considerable i es varen obrir diverses fàbriques, com la d’en Josep Giró i Blanch el 1893. Un edifici industrial d’estil modernista dedicat a la confecció de gènere de punt. A finals dels anys 20, Can Casacuberta era la primera empresa de l’Estat espanyol en teixits de llana de senyora i de fantasia.

Bona part de les persones treballadores de la fàbrica eren dones, ja que la seva remuneració era inferior a la dels homes.

Es calcula que a principis del s. XX, a escala provincial, el 62% del personal del sector tèxtil eren dones.

Anys després del seu tancament i per iniciativa de l’Ajuntament de Badalona, l’edifici va ser rehabilitat com a equipament cultural. L’obra, dirigida pels arquitectes Antoni Poch i Jordi Moliner, que van ser premiats amb el premi FAD d’arquitectura 1991 en l’apartat de “Reformes i rehabilitacions”, va ser inaugurada l’any 1992 com a Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta. Al 2007 es va inaugurar l’ampliació de la biblioteca i en el mateix recinte l’Espai Betúlia, un centre cultural dedicat al foment i a la difusió de les lletres. Ara fa 25 anys!

 

Casacuberta

Fabrica Can Casacuberta

 Enllaços d’interès: