Dijous 30 de novembre, a les 19 h a la Biblioteca Can Casacuberta (sala d’actes de l’Espai Betúlia)

 25 anys de la Biblioteca Can Casacuberta. De fàbrica a biblioteca

 La fàbrica Can Casacuberta 1893-1979 (62% dones)

 A l’últim quart del segle XIX, el sector tèxtil a Badalona va experimentar un creixement considerable i es varen obrir diverses fàbriques, com la d’en Josep Giró i Blanch el 1893. Un edifici industrial d’estil modernista dedicat a la confecció de gènere de punt. A finals dels anys 20, Can Casacuberta era la primera empresa de l’Estat espanyol en teixits de llana de senyora i de fantasia.

Bona part de les persones treballadores de la fàbrica eren dones, ja que la seva remuneració era inferior a la dels homes.

Es calcula que a principis del s. XX, a escala provincial, el 62% del personal del sector tèxtil eren dones.

Anys després del seu tancament i per iniciativa de l’Ajuntament de Badalona, l’edifici va ser rehabilitat com a equipament cultural. L’obra, dirigida pels arquitectes Antoni Poch i Jordi Moliner, que van ser premiats amb el premi FAD d’arquitectura 1991 en l’apartat de “Reformes i rehabilitacions”, va ser inaugurada l’any 1992 com a Biblioteca Central Urbana Can Casacuberta. Al 2007 es va inaugurar l’ampliació de la biblioteca i en el mateix recinte l’Espai Betúlia, un centre cultural dedicat al foment i a la difusió de les lletres. Ara fa 25 anys!

 

Casacuberta

Fabrica Can Casacuberta

 Enllaços d’interès: