La periodista i escriptora Pilar Rahola ha guanyat el 37è premi Ramon Llull amb ‘Rosa de cendra’, on s’hi ha presentat sota un pseudònim. Aquesta novel·la es troba ambientada durant la Setmana Tràgica de principis del s.XX i  i està publicada en català, castellà i properament també ho estarà en francès.

‘Rosa de cendra’ és un homenatge que fa l’escriptora a la Rosa de foc, que va ser la manera en que els anarquistes van anomenar la Barcelona del 1909, cremada durant la Setmana Tràgica: la Setmana Tràgica foren les revoltes populars que succeïren a Barcelona i altres ciutats industrials catalanes per varis motius -com l’anticlericalisme latent a la societat catalana- tot i que el detonant d’aquests fets tràgics va ser la mobilització de reservistes -la majoria dels quals eren catalans- per ser enviats al Marroc i participar a la Guerra de Melilla.

La darrera novel·la de Pilar Rahola pertany a la saga ‘Mariona’, que comença amb l’obra del mateix títol -‘Mariona‘- ambientada en les lluites del s.XIX, amb el rerefons dels ‘quintos’ i les guerres d’ultramar, és a dir, els joves que al complir la majoria d’edat es veien obligats a fer el servei militar i participar en les guerres de Cuba i de Melilla.

pilar

De fet, Pilar Rahola té un gran interès en el segle XIX, que considera un segle apassionant i extraodinari pels esdeveniments històrics que s’hi produeixen, però alhora força desconegut, on la revolució industrial porta també a una revolució econòmica, política i també social.
Un segle on s’hi viuen moments realment convulsos en la nostra història: les bullangues, el republicanisme, la maçoneria, els bombardejos a la ciutat de Barcelona i la confrontació entre les idees cosmopolites i modernes que arriben a Catalunya envers l’absolutisme del poder central.

Aquest interès li neix arran de la lectura de l’obra Episodios nacionales de Benito Pérez Galdós, un dels millors representants de la novel·la realista del s.XIX de la literatura en llengua castellana.

A’Rosa de cendra’ l’escriptora continua els relats històrics que seguiren a principis del s.XX amb el final de les lluites contra els quintos, envers tot el que significa el sindicalisme, el catalanisme, el lerrouxisme, el paper de la dona, l’assalt del ¡Cu-cut! i finalment la Setmana Tràgica…

És un intent d’apropament a la societat de principis del s.XX a través de personatges petits però que expliquen grans històries. Una mirada, la de la literatura, que reflexa molt millor la societat d’aquell moment que els propis llibres d’història.

Per fer aquesta darrera novel·la, Rahola ha dedicat un gran esforç d’hores i d’investigacions per tal de ser capaç de submergir el lector en la brutalitat de les guerres d’ultramar i les seves conseqüències a la societat catalana de l’època.

Vegeu el comentari de la Pilar sobre la seva darrera novel·la a l’emissió d’ahir divendres al programa 8 al dia de 8TV, a partir del minut 1:20

Per saber-ne més: http://llegim.ara.cat/actualitat/Pilar-Rahola-guanya-Ramon-Llull_0_1735626545.html

Podeu consultar el fons bibliogràfic disponible a les biblioteques de Badalona ací: http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=rahola+pilar&searchscope=21&submit=Cercar