Imatgeprincipal

Els Oscars de Badalona arriben després d’un any al seu últim monogràfic abans de la Gran Final, l’especial dedicat al cinema negre, un dels gèneres més clàssics del cinema.

Aquestes pel·lícules es caracteritzen pel seu estil visual i narratiu, on els jocs de llums i ombres, els plans picats i contrapicats, els flashbacks, les veus en off i els finals tràgics són habituals. Les històries van plenes de pessimisme, passions obscures, traicïons i fatalitat, i els personatges tèrbols i cínics estan a l’ordre del dia.

L’inici del gènere es situa a inicis de la dècada dels 40, i malgrat que per molts va acabar fa molts temps, és indubtable la seva influència en produccions actuals.

Partint del cinema negre introduirem també alguns clàssics imprescindibles del cinema de gàngsters, personatges habituals en el primer.

Quinze títols han estat els seleccionats, però en podien haver estat d’altres, i per això, en el nostre full de vot donem la possibilitat de triar la pel·lícula que us sembli més convenient. Entre tots els participants, com sempre, farem un sorteig, en aquest cas d’un lot de 20 pel·lícules, per celebrar el final de les tries parcials.

Voteu! 

 

the_maltese_falcon-111426057-largeEl halcón maltés (1941) 

Iniciem la llista amb la primera pel·lícula que té l’honor de ser considerada dins el gènere del cinema negre. És l’opera prima del John Huston, que també va escriure el guió, a partir de la novel·la de Dashiell Hammett. Humphrey Bogart és el murri Sam Spade, detectiu privat que s’embolica dins una complexa trama on tots persegueixen una valuosa estatueta en forma de falcó: Joel Cairo (Peter Lorre), Fat Man (Sidney Greenstreet) i Wilmer (Elisa Cook, jr.), tots ells destacats actors secundaris de la seva època, i la dona fatal interpretada per la Mary Astor. És també el primer treball del tàndem Huston-Bogart, que ja ha aparegut als Oscars de Badalona en més d’una ocasió (El tesoro de Sierra Madre, La Reina de África). El Halcón maltés és una petita joia immortal per gaudir sempre que vulguem, un regal per a la posteritat.       

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

double_indemnity-368258121-largePerdición (1944) 

Billy Wilder torna a visitar els Oscars de Badalona amb una altra de les seves grans pel·lícules, Double indemnity (coneguda com a Perdición a l’Estat Espanyol), paradigma del millor cinema negre. El propi Wilder realitza el guió del film, en col·laboració amb l’autor Raymond Chandler, a partir d’una novel·la de James M. Cain. Tant talent no podia donar altre resultat que un thriller absorbent i trepidant, memorable, on apareix una de les més cèlebres femmes fatales del cinema negre, Barbara Stanwyck, la pèrfida i manipuladora esposa que vol liquidar el marit per cobrar l’assegurança, i enreda l’agent de la companyia encarnat per Fred MacMurray perquè col·labori i executi el crim. També cal esmentar l’aparició d’un dels actors més carismàtics del gènere i l’època, el fantàstic Edward G. Robinson (Perversidad, La mujer del cuadro), i la música del compositor hongarès Miklós Rózsa, un altre super clàssic de Hollywood (Recuerda, Ben-Hur i unes cent pel·lis més).

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

laura-654380969-largeLaura (1944) 

 Una cinta imprescindible pels amants del cinema negre, dirigida per Otto Preminger (Cara de ángel, El hombre del brazo de oro) sobre l’obra de Vera Caspary. En aquest cas serà el detectiu interpretat per Dana Andrews el que es veurà obnubilat per l’encís de Gene Tierney des de la primera vegada que veu la seva imatge, en un quadre de l’apartament on comença la investigació pel seu assassinat. Però no només ell es quedarà atrapat, sinó també els altres personatges que envoltaven la víctima (grans papers de Cliffton Webb i Vincent Price). En realitat, Laura és la història d’aquesta obsessió: l’amor, la possessió i la luxúria es troben en el rerefons de la pel·lícula, que es va endur l’Oscar a la Millor fotografia (en blanc i negre, és clar!). Tampoc podem oblidar la melodia mítica de David Ratsin, que immortalitza aquesta hipnòtica història.    

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

the_big_sleep-668715748-largeEl sueño eterno (1946) 

Gran clàssic del cinema negre, on llueix especialment el tàndem Bogart-Bacall (parella a la ficció i a la vida real), que dos anys abans ja havien destacat amb Tener y no tener, i dos anys després ho tornarien a fer amb Cayo Largo, dos films que podrien figurar en aquest llistat. Pel que fa El sueño eterno, bassada en la novel·la de Raymond Chandler, cal dir que ens trobem davant d’una pel·lícula fenomenal, dirigida pel gran Howard Hawks (La fiera de mi niña, Luna nueva, Río Bravo i moltes més), amb una de les trames més complexes que potser s’hagin realitzat (titllada d’incomprensible pels seus crítics), on el llegendari detectiu Philip Marlowe haurà de desentranyar una embolicada trama on hi ha de tot: extorsió, venjança, assassinats, joc i drogues, sensualitat, etc. En el guió va participar res més i res menys que l’autor William Faulkner i la banda sonora va ser obra del prolífic Max Steiner, potser el compositor que més vegades ha aparegut als Oscars de Badalona (King Kong, Sombrero de copa, Lo que el viento se llevó, Casablanca i El tesoro de Sierra Madre).      

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

gilda-420745665-largeGilda (1946) 

La pel·lícula més recordada de Rita Hayworth, una de les tres actrius més belles i seductores de la història del cinema. Tant és així, que amb una sola escena, que tothom coneix, en va tenir prou per aconseguir la immortalitat. També és cert que només va brillar al mateix nivell, cinematogràficament parlant, en una altre pel·lícula, La dama de Shanghai, un altre clàssic del cinema negre, conduïda per l’insigne Orson Welles. Més enllà de la llegenda que envolta Gilda, estem davant d’un bon film, el millor del seu director, Charles Vidor, que gaudeix d’una fotografia meravellosa, obra de Rudolph Maté, vestuari i direcció artística destacables, que situen l’acció en una fabulosa Buenos Aires, diàlegs aspres i genials, un parell de bons números musicals i un argument distret amb reminiscències de Casablanca.   

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona 

 

 

the_third_man_the_3rd_man-329429501-largeEl tercer hombre (1949) 

Mítica pel·lícula adaptació de la novel·la homònima de Graham Greene estimada per alguns com la millor pel·lícula britànica de tots els temps. Ambientada a Àustria a inicis de la Guerra Freda, narra una història d’amistat i traïció protagonitzada per l’Orson Welles, que interpreta el Harry Lime, un dels personatges més fascinants de la seva carrera, i el Joseph Cotten, com a l’escriptor nord-americà Holly Martins, que cridat pel primer a la capital europea, descobreix només arribar que el seu amic ha mort en un accident. Evidentment no serà el final sinó només l’inici d’una intriga magistralment filmada, que inclou algunes de les escenes més recordades del cinema, com la primera aparició de Welles entre les ombres d’un carreró, la persecució per les clavegueres i l’escena de la roda de fira. Una especial menció per la música d’Anton Karas, que identifica a la pel·lícula com poques vegades ha aconseguit una banda sonora.

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

touch_of_evil-409548235-largeSed de mal (1958) 

Un dels considerats com a genis més grans del cinema, Orson Welles (Ciudadano Kane, La dama de Shanghai, El proceso), dirigeix, escriu i interpreta un paper en aquesta negríssima  pel·lícula apareguda quan el gènere es trobava ja en franc retrocés. Podria considerar-se com un compendi del cinema negre, i fins i tot una superació, degut al segell personal de qualitat que imprimia Welles a les seves pel·lícules. Així doncs, tenim un treball de càmera que aconsegueix crear una atmosfera pertorbadora a base de plans picats i contrapicats, jocs de llum i ombres, tràvelings i altres recursos tècnics, una trama fosca i abstrusa pròpia del gènere, i personatges carismàtics a qui dona vida un repartiment notable on hi figura apart de Welles, Charlton Heston, Janet Leight i Marlene Dietrich. A destacar el pla seqüència inicial de gairebé tres minuts, senzillament antològic.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

the_godfather-529853536-largeEl padrino (1972) 

No pensaríeu que els Oscars de Badalona anaven a concloure sense haver inclòs El padrino en alguna de les seves llistes, oi? És una de les deu millors pel·lícules de la història del cinema per consens, i la millor de totes per a molt cinèfils. Va guanyar tres Oscars: Millor pel·lícula, Actor (Marlon Brando) i Guió adaptat (sobre la novel·la de Mario Puzo), però encara en podien haver estat més, per la direcció del Francis Ford Coppola (l’aconseguiria dos anys més tard amb la segona part), les interpretacions del James Caan, el Robert Duvall o l’Al Pacino, el vestuari, el muntatge i sobretot per la música del Nino Rota (si més no, queda el consol que va ser vençuda per una altra banda sonora llegendària, la de Candilejas). Sigui com sigui, el film ha creat escola perquè és una obra mestra, així que ja ho sabeu, si un dia us ve de gust assaborir el millor cinema sense presses, El Padrino és una oferta que no podreu rebutjar.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

the_godfather_part_ii-617901053-largeEl padrino. Parte II (1974) 

Per primera vegada en els Oscars de Badalona incloem una segona part independentment de la primera, però és que estem parlant d’un tros de pel·lícula com El Padrino II, que desmenteix per sempre més la màxima que dicta que segones parts mai no van ser bones. La meravellosa seqüela dirigida pel mateix Francis Ford Coppola no té res a envejar a la seva predecessora i per alguns, és fins i tot superior. També es va fer amb l’Oscar a la Millor Pel·lícula, i cinc premis més, entre els quals destaca la superba interpretació del Robert de Niro fent de Vito Corleone jove (pel que signa aquesta ressenya el seu treball més gran), i la banda sonora del Nino Rota (i del Carmine Coppola), que va permetre esmenar la mancança produïda dos anys enrere. En tot cas, un altra film fora de sèrie,  cúspide del cinema de mafiosos, que ha deixat un record inesborrable en la memòria de tots els cinèfils.

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

chinatown-819844759-largeChinatown (1974) 

Una de les millors pel·lícules de Roman Polanski, que ja és dir (Repulsión, La semilla del diablo, El quimérico inquilino, El pianista), que compta amb la presència del Jack Nicholson en el paper de Jake Gittes, el detectiu privat de torn, que es veurà involucrat en una obscura trama on res és el que sembla i la corrupció està present fins el moll de l’os. El repartiment del film inclou també la Faye Dunaway i el John Huston, alliberat per una vegada de les tasques de direcció, i destaca per tenir un guió original, a càrrec de Robert Towne, que per cert es va fer amb un Oscar. La pel·lícula no intenta homenatjar ningú sinó que destil·la l’essència mateixa del cinema negre (tot i estar rodada en color): l’ambient desesperançador, l’emblemàtic final, la femme fatale, el cinisme del protagonista… Fantàstic exercici d’estil.

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

scarface-798722679-largeEl precio del poder (1983) 

La pel·lícula més brutal sobre l’hampa, que mostra l’ascens i caiguda del Tony Montana (Al Pacino), un emigrat cubà que partint del no-res aconsegueix prendre les regnes del narcotràfic a Miami. Durant el procés la megalomania i la paranoia s’apoderen paulatinament d’ell fins que acaba degenerant cap a la bogeria. Una pel·lícula demolidora, remake modernitzat del clàssic de Howard Hawks Scarface, on Brian De Palma (Carrie, Vestida para matar) excel·leix a la direcció, en un dels seus tres millors treballs (els altres són Los intocables de Elliott Ness, i la meravellosa Atrapado por su pasado, on el tàndem Palma-Pacino torna a sobresortir). D’El precio del poder, una altra traducció peregrina d’un títol de pel·lícula (Scarface és l’original), cal no oblidar també el gran guió d’Oliver Stone (“You fuck with me, you’re fucking with the best!”), basat en la novel·la d’Armitage Trail, la banda sonora de Giorgio Moroder, i sobretot l’inoblidable final, un dels millors de la història del cinema.

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

the_untouchables-927465665-largeLos intocables de Elliot Ness (1987) 

I seguim amb Brian De Palma, que pocs anys després de la genial Scarface, presenta un altre film destacable mereixedor de figurar en la nostra llista: The intouchables, ambientada als anys 20 durant la cèlebre “Llei Seca”. La producció compta amb un repartiment estel·lar encapçalat pel Kevin Costner, en el millor moment de la seva carrera, Robert De Niro, interpretant un paper (Al Capone) que li va com anell al dit, i Sean Connery, que va rebre l’únic Oscar (pel Millor actor secundari) de la pel·lícula. També hi trobem als títols de crèdit el gran Ennio Morricone, autor de la banda sonora, i el dramaturg David Mamet, adaptant l’obra del propi Ness escrita amb la col·laboració d’Oscar Fraley. Destaquen contundents escenes com, entre altres, la de Capone matxucant el cap d’un traïdor amb un bat de beisbol, Connery arrossegant-se pel terra, o el judici final amb la cèlebre frase “¿Es esto justícia?”.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

miller_s_crossing-859000550-largeMuerte entre las flores (1990) 

Obra mestra dels germans Coen (Fargo, El gran Lebowski), on demostren les grans dots que tenen com a guionistes, en aquest cas adaptant una novel·la de Dashiell Hammett. Es tracta d’una història de gàngsters enrevessada que resolen de manera magistral a base de monòlegs i diàlegs brillants, frases lapidàries i humor negre. La galeria de personatges que apareixen és francament singular, interpretats per una sèrie d’actors fantàstics, com Albert Finney, John Turturro, Steve Bushemi, Jon Polito,i inclús Gabriel Byrne, que protagonitza el film. A més a més, Muerte entre las flores compta amb una fotografia molt cuidada, de gran força expressiva, una banda sonora exquisida i una sèrie d’escenes memorables, com l’execució al bosc o l’assalt nocturn a casa del Leo. Una lliçó de bon cinema d’agradable record.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

l_a_confidential-703460549-largeL.A. Confidential (1997) 

Una altra bona adaptació d’una novel·la policíaca (va guanyar l’Oscar al guió adaptat), en aquest cas del conegut autor nord-americà James Ellroy. Compta amb un repartiment extraordinari encapçalat per Kevin Spacey i Russell Crowe, i la presència de Kim Basinger, que va rebre també el guardó a la millor actriu secundària. La història està ambientada a Los Ángeles als anys 50, i presenta una tèrbola trama molt ben embastada on el vici i la corrupció hi són presents tota l’estona. És potser un dels darrers grans exponents del cinema negre més genuí (tot i que és en color), ja que el gènere va desenvolupar-se principalment durant els anys 40 i 50. Per això potser ha estat inclosa en l’etiqueta neo-noir, un estil de cinema que actualitza els continguts i l’estètica del gènere.   

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

sin_city_frank_miller_s_sin_city-677469240-largeSin city (2005) 

Més que una adaptació del còmic de Frank Miller a la gran pantalla, aquesta pel·lícula podria definir-se a l’inrevés, com una adaptació del cinema al còmic. És degut al brillant i innovador tractament que es dona a les imatges, la utilització del blanc i negre i del color, els personatges ultraestereotipats, o fins i tot les veus en off, tota una sèrie d’elements que aconsegueixen reproduir l’estètica de tebeo de forma insòlita. Direcció amb el suport del propi Miller de Quentin Tarantino i Robert Rodriguez, que també s’encarregaria de rodar la fallida segona part, Sin City: Una dama por matar. Violència a dojo, bon efectes especials i artistes molt coneguts (Clive Owen, Benicio del Toro, Bruce Willis o Mickey Rourke) per una pel·lícula atípica que els puristes del cinema negre potser no serien capaços d’encaixar, però que hem inclòs per la seva peculiaritat.

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

Ep! No us oblideu!! Si encara no ho heu fet: Voteu!

Entregues anteriors dels Oscars de Badalona: