Bob Marley

Avui celebrem els 70 anys del naixement de Robert Nesta Marley (6 de febrer 1945 – 11 de maig 1981), més conegut com Bob Marley, màxima figura del reggae i un dels mites musicals més importants del segle XX.

Va nàixer a Nine Mile, una petita localitat del nord de Jamaica. A començaments dels seixanta va formar The Wailing Wailers (posteriorment van anomenar-se The Wailers),  junt Neville O’Riley i Peter Tosh, amb els que va enregistrar discos com ‘Soul Rebels’ (1970), ‘Catch a Fire’ (1973) o ‘Burnin’’ (1973). Durant aquest període abraça fermament el moviment rastafari, un moviment místic, cultural i polític propi dels membres de raça negre de Jamaica i de les Antilles anglòfones que va aparèixer als anys 30. La seva base és una religió monoteista que venera a Jah (tal com s’anomena a Hilie Selassie, considerat l’últim descendent de Salomó en ocupar el tron de l’Emperador d’Etiòpia).

 

L’any 1975 O’Riley i Tosh deixen el grup i són substituïts per Marcia Griffiths i Judy Mowatt. El grup va passar a anomenar-se Bob Marley & The Wailers. Durant aquest període enregistra ‘Natty Dread’ i l’àlbum en directe ‘Live!’, en el que trobem la cèlebre cançó ‘No woman, no cry’. El 1976 presenta ‘Rastaman Vibrations’, considerat el més clar exponent de les creences de Marley. La temàtica de les seves cançons abasta des de l’amor, passant per la crítica social i crides a la revolució espiritual i política. Posteriorment edita discos com ‘Exodus’ (1977), que va convertir-se en supervendes a Anglaterra o ‘Uprising’ (1980), el seu últim disc.

Va morir l’11 de maig de 1981 com a conseqüència d’un càncer que havia començat com una lesió a un peu, i que va acabar estenent-se pels pulmons i el cervell.

A les nostres biblioteques trobareu abundant documentació sobre aquest músic: