Los asesinos del emperador (2011) és la primera part de la segona trilogia (anomenada Trilogia sobre Trajano) que l’autor valencià Santiago Posteguillo dedica a l’Antiga Roma. Va seguida per Circo Máximo (2013) i la recent La legión perdida (2016), i es pot llegir de manera totalment independent de la primera trilogia, dedicada a Escipió l’Àfrica, perquè Trajano és un personatge molt posterior a Escipió i no té res a veure amb ell excepte que ambdós són figures cabdals de la història de Roma.

L’acció d’aquesta novel·la transcorre en concret durant el segle I dC i narra un moment dramàtic de l’Imperi, quan trobant-se a punt de l’esfondrament després d’anys de regnat infame per part de l’emperador Domicià, un cèsar paranoic consumat psicòpata, s’organitza una conjura per tractar de liquidar-lo. En ella estan implicats una sèrie de personatges, que coneixerem amb detall gràcies a un llarg flashback (l’obra supera els 1.000 fulls en total) on es descobreix l’origen del seu odi a l’hora que es mostra un retrat precís d’aquella època convulsa.

La novel·la sorprèn pel grau de detall que l’autor exhibeix, no només pel que fa els fets històrics mateixos, sinó també fins i tot a nivell d’escenes i diàlegs concrets que, corroborats mitjançant escrits, discursos i cròniques conservades de l’antiguitat, es recreen aquí de manera gairebé textual. Això per no parlar d’altres aspectes de l’Imperi Romà tals com arquitectura i urbanisme, vida social i costums, art i cultura, filologia, història militar, enginyeria, etc., prou tractats com per bastir el relat d’una gran versemblança.

Però el millor és que tot això ho aconsegueix Posteguillo sense perdre gairebé en cap moment el ritme, convertint Los asesinos del emperador en una d’aquelles novel·les que enganxen sense que trobis el moment de deixar la lectura. A més conclou en sí mateixa, o sigui que no són imprescindibles els altres llibres. En definitiva doncs, una obra entretinguda i instructiva, que probablement no et defraudarà si ets amants de la novel·la històrica i d’aventures.

Web Santiago Posteguillo: http://www.santiagoposteguillo.es
Ressenya i entrevista a l’autor a Arquehistoria: https://goo.gl/1kcQgN

Disponible a les nostres biblioteques

Recomanat per: Biblioteca Can Casacuberta