Ciutat

La Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona us ofereix una nova proposta de dinamització musical amb el nom de ‘Capitals de la música’. A través d’un cicle mensual de monogràfics dedicats a diversos racons del món on la música ha tingut una rellevància especial al llarg de la història, es persegueix l’objectiu d’acostar al públic el bagatge musical del segle XX.

Cada entrega de ‘Capitals de la música’ s’articula per mitjà de dos elements:

  • Una guia musical en què s’inclourà una acurada selecció dels artistes i discs més representatius de cada ciutat visitada i que podreu trobar disponibles per préstec. Aquesta guia es podrà trobar en format paper a les Biblioteques de Badalona, o en format digital a la web de Badabiblios.
  • Una llista de reproducció d’Spotify amb una recopilació que aprofundirà en el panorama musical de cada ciutat

La interdependència de les grans ciutats amb les seves perifèries ha jugat un paper importantíssim en la producció musical des de començaments del segle XX fins l’actualitat, un vincle que ha originat diferents tendències musicals derivades dels diversos contextos socials, culturals i polítics de cada zona. Així, mentre al Delta del Mississippi es desenvolupava un blues cru amb melodies minimalistes en un entorn d’extrema pobresa i de falta de drets socials, a la ciutat industrialitzada de Chicago es prenia aquesta base musical per desenvolupar un nou estil de blues, amb guitarres electrificades i melodies més treballades, resultat de la gran migració de la comunitat negra que escapava de la pobresa dels estats del sud.

En ocasions la gran ciutat ha absorbit musicalment la seva perifèria, però en d’altres ha estat aquesta última la que ha originat propostes més trencadores, de vegades amb un caire underground i transgressor amb l’esperit de diferenciar-se del que s’estava gestant als grans nuclis urbans. Les ciutats de Manchester o Seattle són un clar exemple.

En un àmbit més local, no ens podem oblidar de la nostra ciutat. Badalona va esdevenir durant els anys setanta bressol de concerts internacionals de rock en directe. La ciutat sempre ha estat lligada a la música, tant pels concerts o festivals que s’hi han realitzat al llarg de més de trenta anys com pels grups de rock que han nascut a l’antiga Baetulo. Badalona sempre ha tingut un paper fonamental en el món de la música, tant pel que fa a formació de músics, amb el  Conservatori Professional de Música o l’Escola de Música Moderna, com en la creació de grups de rock com Telegrama, Flai Tunai, Afraid to Speak in Public, B-Violet o Five Mix Colors, entre d’altres.

Capitals de la música’ ha viatjat en les seves quatre primeres edicions a Manchester, Nova Orleans, Memphis i molt recentment a Kingston.

Capitals de la música: MANCHESTER
NOVAORLEANS