L’acte de presentació serà dilluns 26 a les 18.30 h a càrrec d’en Joan Giralt

Des del dilluns 26 de novembre fins a l’11 de desembre la Biblioteca Central Can Casacuberta (carrer de Mossèn Anton Romeu, 48) acollirà una mostra dels sis fanalets gegants de Badalona, un dels elements tradicionals del Nadal a la ciutat i que es podran veure junts per primera vegada.

Aquests sis fanalets han sigut restaurats pels seus artistes després de romandre guardats durant anys a la Biblioteca de Can Casacuberta i, un cop acabada l’exposició, es distribuiran per les altres cinc biblioteques municipals on romandran definitivament (Lloreda, Sant Roc, Pomar, Canyadó i Casagemes Joan Argenté i Llefià Xavier Soto). 

La tradició marca que, a Badalona, els nens i nenes facin la Crida als Reis per tal que aquests no passin de llarg de casa seva. Aquesta Crida es fa un cop acabada la cavalcada, on la mainada surt al carrer amb els fanalets i canten la cançó especial de l’ocasió. L’any 2001, a càrrec de l’Associació de Veïns del Centre i Soca-rel, es va dissenyar un fanalet gegant que s’encenia al final d’aquesta Crida. Els següents anys es va continuar creant fanalets gegants especials per aquest dia.

Enguany, s’ha decidit exposar i posteriorment distribuir els 6 primers Fanalets Gegants per la Xarxa de Biblioteques de Badalona i d’aquesta manera, incorporar un element més als espais infantils de les biblioteques en el treball entorn de la tradició popular de cridar i rebre els Reis. A més, les biblioteques de Badalona organitzen tallers abans de la cavalcada de Reis perquè els nens i les nenes fabriquin els seus fanalets i també s’explica el conte El fanalet d’en Tasi.

Per més informació: Nota de premsa Ajuntament de Badalona

 

Dionís Òrrit, 2001 Biblioteca Can Casacuberta

Eulàlia Monés,2002 Biblioteca Pomar

Bernat Fuertes, 2003 Biblioteca Llefià Xavier Soto

Montse Font, construït per Giralt&Giralt, 2004 Biblioteca Sant Roc

Montse Font, 2005 Biblioteca Canyadó i Casagemes Joan Argenté

Pilar Gonzalez, 2006 Biblioteca Lloreda

 

 

 

 

 

 

 

 

El projecte Fanalet/Conte/Crida ho organitza el Servei de Cultura, a través de la Xarxa de Biblioteques Municipals de l’Ajuntament de Badalona, en col·laboració amb Soca-rel, l’Obrador de la Riera, l’APLEC, jornades de didàctica del Plegat i l’Associació de Veïns del Centre.