Fitxa d'autor

nadia ghulamNàdia Ghulam  va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985.  El 1993, en el marc de la guerra civil que assolava el seu país des de feia anys, va quedar molt malt ferida com a conseqüència d’un bombardeig. Quan va sortir de l’hospital, 14 operacions més tard, la seva família continuava vivint amb moltes penúries. En aquells moments s’havia acabat la guerra, però l’havia seguida la instauració del règim talibà, que no permetia que les dones treballessin. Això era greu per a la família de la Nadia,  perquè el pare tenia problemes de salut i no podia treballar, i el germà gran havia mort. En aquestes circumstàncies, la Nadia va decidir que tenir 11 anys i ser una noia no podia ser un impediment per ser l’home de la casa. Va decidir fer-se passar per un noi i sortir a treballar per mantenir el pare, la mare i les dues germanes petites. Va viure amb un nom que no era el seu durant 11 anys.

Passat el temps, va viatjar a Europa amb una ONG. Actualment, la Nàdia viu amb els seus pares adoptius a Badalona, ciutat a la que va arribar al 2006 per rebre tractament mèdic per pal·liar els efectes que les ferides van deixar en el seu rostre. Activa i emprenedora, té diversos projectes en ment, com ara estudiar a la Universitat i ajudar el seu país amb tots els mitjans al seu abast. Mentrestant, estudia català, informàtica, integració social i matèries que tenen a veure amb  la qualitat del treball de les ONG.

Entrevista realitzada a la Nadia  (a la Biblioteca Sant Roc de Badalona) en el capítol “La superació” del programa del Canal 33 “Dones”  emès el 9 de juny de 2015:

 

A les nostres biblioteques trobareu

 

Obra publicada:

El secret del meu turbant amb Agnès Rotger, Barcelona Ed. Columna 2010

Contes que em van curar amb Joan Soler I Amigó, Barcelona Ed. Columna 2014

 

Premis literaris:

43è Premi Prudenci Bertrana 2010 amb la novel·la ‘El secret del meu turbant’

 

Notícies relacionades:

Entrevista badabiblios a Nadia Ghulam