Trobada amb Jordi Albaladejo

Inici Fòrums El Segle XX: un món en transformació Trobada amb Jordi Albaladejo

S'està mostrant 6 entrades - de la 1 a la 6 (d'un total de 6)
 • Autor
  Entrades
 • #24213 Respon
  Avataradmin
  Gestor de comptes

  Jordi_albadalejo_blanco d b&w

  #24224 Respon
  Moderador ForumModerador Forum
  Moderador

  L’historiador badaloní, Jordi Albadalejo, presentarà “La guerra del cornuts” de Joan Daniel Bezsonoff, divendres, 20 d’octubre a les 18.30 hores al Centre Cultural l’Escorxador-Nau 3, al barri de la Salut. Aquesta novel•la relata la història de l’Alexandre Pagès, un rossellonès a les ordres de l’exèrcit francès que cau ferit durant la Primera Guerra Mundial. Els serveis secrets aprofiten la seva baixa per destinar-lo al Consolat Francès de Barcelona amb una missió secreta: reclutar joves patriotes catalans perquè s’allistin a l’exèrcit aliat amb la promesa que, un cop acabada la guerra -o fins i tot gràcies a la guerra-, Catalunya podria ser un país independent. A partir d’aquesta obra es parlarà de l’Impacte de la Primera Guerra Mundial. Voluntaris catalans a la guerra.

  A més, es podrà visitar l’exposició “La Mediterrània del segle XX. Realitats i mirades” acompanyats del comissari de l’exposició, Tomàs Alcoverro.

  #24228 Respon
  Moderador ForumModerador Forum
  Moderador

  Obrirem aquest espai de tertúlia en línia del 23 al 26 d’octubre.

  #25138 Respon
  AvatarJoaquim Molina
  Visitant

  Gràcies, Jordi i a tots i a totes que veu ser ahir a la sala 3 de l’escorxador. La Primera Guerra Mundial és un bon exemple de com un incident diplomàtic escala fins un conflicte que ningú creia possible o que suposaven curt i beneficiós pels interesos nacionals. Somiaven tots. La idea era minim cost, màxim benefici. Els mites nacionals es van posar en marxa. L’irredentisme va alimentar a generacions d’estudiants a l’escola alemanya i francesa. A aquests últims se’ls ensenyà a recordar la terra robada pels alemays d’Alsàcia i de Lorena. Als alumnes alemanys se’ls hi repetia una i una altre vegada la seva superioritat respecte als altres pobles d’Europa i el dret a tenir un lloc sota el sol, com a gran potència. Itàlia aspirava a pessigar un tros de l’Imperi Austrohongarès. Serbia volia la Gran Serbia. La gran mare Rússia i els tsars s’erigiren en els defensors de la cristiandat ortodoxa i de l’ànima eslava en front del germanisme agressiu. Uns i altres van bastir el discurs, el relat, com en diuen ara. El resultat va ser primer la festa i l’eufòria dels ignorants, doncs únicament uns pocs veien venir la catàstrofe, acallats per la cridòria i la histèria de les masses. Després va arribar la destrucció, el suicidi d’Europa i absolutament tots els que iniciaren el foc, en va sortir perdent. L’escriptor italoargentí, José Ingenieros, va qualificar el conflicte com “El suicidio de los bárbaros”

  #25147 Respon
  Avataradmin
  Gestor de comptes

  Fotos Trobada Jordi Albaladejo

  #25253 Respon
  Moderador ForumModerador Forum
  Moderador

  I en aquest marc europeu, un grup de voluntaris catalans són reclutats per a participar en la Primera Guerra Mundial, en el bàndol dels aliats: 954 en total, 3 d’ells de Badalona.

  Molt interessants les dades i els documents aportats per en Joaquim i Jordi sobre un assumpte, podem dir que, poc conegut.

  Aquí teniu unes quantes imatges de la sessió i de l’exposició de fons “La Mediterrània del S. XX. Realitats i mirades”, que estarà a la Nau 3 fins al pròxim dijous 26 d’octubre.

S'està mostrant 6 entrades - de la 1 a la 6 (d'un total de 6)
Resposta a: Trobada amb Jordi Albaladejo
La vostra informació:
Sense Comentaris RSS 2.0 trackback