Trobada amb Eduard Puigventós
Inici › Fòrums › El Segle XX: un món en transformació › Trobada amb Eduard Puigventós
El tema conté 10 respostes, té 3 opinions, i s'ha actualitzat per última vegada el Joaquim Molina fa 1 any, 4 mesos.
-
AutorEntrades
-
La fàbrica de l’Anís del Mono, declarada patrimoni històric des de l’any 2007, acollirà el dimecres, 20 de setembre, la primera de les activitats de la 3a edició de “Va de Novel•la Històrica” basada en el llibre “El hombre que amaba a los perros” de Leonardo Padura, una novel•la que recrea els preparatius i l’assassinat a Mèxic del dissint Lev Troski a mans del català Ramon Mercader. L’acte comptarà amb l’historiador Eduard Puigventós, expert en la biografia i autor d’obres relacionades amb la figura de Ramon Mercader. La trobada abordarà els fets històrics amb motiu dels 100 anys de la Revolució Russa i l’assassinat de Trotski.
Obrirem aquest espai de tertúlia en línia del 21 al 25 de setembre.
Benvinguts i benvingudes a aquest espai virtual de conversa en el qual podeu expressar i compartir opinions, reflexions, fer preguntes, o simplement dir que us ha semblat l’obra ‘El hombre que amaba a los perros’ de Leonardo Padura, i la trobada que va tenir lloc ahir dimecres a les instal•lacions de la fàbrica Anís del mono (els que vau assistir).
Eduard Puigventós i Joaquim Molina van començar fent un repàs per la història de la revolució russa, els seus personatges claus, el comunisme, les purgues internes del partit bolxevic, el gradual ascens de Stalin i la conseqüent desaparició d’escena de Trotski, el gran teòric de la revolució. Després van continuar endinsant-se en la figura de l’espia Ramon Mercader i del dissident Liev Davídovich Bronstein, Trotski. Botxí el primer i víctima el segon d’una trama ordida pel règim de Stalin.
Endavant!
Joaquim MolinaBenvolgudes/benvolguts!
En primer lloc, moltes gràcies a aquells que vau ser ahir a l’Anís del Mono a la xerrada per compartir una estona parlant d’història. Moltes gràcies també als qui compartiu, també, l’espai digital a partir d’ara.
Em sedueix l’idea de veure en Ramon Mercader no tant sols com un botxí, l’executor a sang freda d’en Liev Trotski, sino també com a instrument de poderoses forces ideològiques. Crec que en Ramon Mercader actuava com un soldat, no es plantejava les ordres que rebia de Moscú. Senzillament obeïa. Em pregunto si amb el temps, es va desencantà del projecte comunista o va seguir sent un fervent stalinista fins la seva mort, com ho havia estat la seva mare, la Caridad del Río. Què en penseu?
Joaquim MolinaSi més no, calia molta fe i convicció en l’ideal comunista per sacrificar la vida sencera com va fer en Ramon Mercader.
Gràcies Joaquim!
Víctima o botxí? Potser les dues coses alhora?Us passem l’enllaç d’una selecció bibliogràfica de novel•les, assaigs i filmografia que sobre el món obrer, la revolució russa i la Primera Guerra Mundial: http://badabiblios.cat/va-de-novel%E2%80%A2la-historica-2017-el-segle-xx-un-mon-en-transformacio/
Totes aquestes obres estan disponibles en préstec a les biblioteques municipals.
Joaquim MolinaVíctima o botxí? Jo m’inclino més per la vessant de botxí. Va ser un home impregnat de la fe stalinista, convençut del sentit de les ordres que rebia. Naturalment, en el fragor del combat, tothom és també una mica víctima; víctima de les emocions, del moment històric i dels valors en una època tan ideologitzada com la que va viure en Ramon Mercader.
Joaquim MolinaPenseu que la revolució russa va ser el primer assaig pràctic portat a gran escala de la teoria marxista, fins aleshores teòrica, exceptuant alguna experiència efímera, com la Comuna de Paris. El món obrer va veure aquest fet com l’anuncia de la revolució mundial i va despertar grans esperances i després, grans decensisos.
Joaquim MolinaUna altre pregunta que em faig és si el comunisme soviètic en mans de Trotski hagués acabat seguint un altre camí diferent del stalinisme o era tant sols una lluita pel poder i Trotski hagués estat tan tirànic com ho va ser Stalin.
-
AutorEntrades