Probablement si paJB Cendrósrlem de Joan Baptista Cendrós i Carbonell poca gent sabrà de qui estem parlant, poques seran les persones que situaran el personatge,  però si ens referim a la crema de massatge facial Floïd (el pioner dels aftershaves a casa nostra), o si parlem d’Òmnium Cultural, de la Nova Cançó, de l’Institut d’Estudis Catalans o de la Fundació Enciclopèdia Catalana és probable que siguin institucions, entitats o moviments culturals que ens sonin.

 

J.B. Cendrós fou un exponent de la resistència cultural catalana durant el franquisme, una persona que dedicà els seus ingressos gràcies a la popular marca, a lluitar pel manteniment de la cultura catalana i a impulsar iniciatives que l’allunyessin de la desaparició o del regionalismo bien entendido permès per la dictadura.

Davant l’intent de genocidi cultural que patí el nostre país i davant una societat que tenia massa present la derrota i el terrabastall de la Guerra Civil, J. B. Cendrós va plantar cara pensant que de res servia victimitzar-se i que tot era possible si s’hi dedicaven els esforços i el temps necessaris. Tot era possible en matèria cultural perquè, com es recull en el llibre, “el qualificatiu “cultural” ha estat sempre un qualificatiu revolucionari”.

El cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós

cavaller-floid-genis-sinca-proa

El periodista i escriptor Genís Sinca, premi Josep Pla de narrativa de 2013 amb Una família exemplar, acaba de publicar una extensa biografia que ens porta a les arrels del personatge a la capital de l’Alt Camp,  la seva família, l’establiment a Barcelona, els negocis que el feren ric, la seva activitat de mecenes i les seves iniciatives en el camp cultural i editorial.

L’autor ha resseguit l’extens arxiu personal de Cendrós i ha parlat amb un gran nombre de persones que el van conèixer, tot per acabar fent una obra de sis-centes pàgines que, a més de retratar l’empresari, aprofundeix en les seves iniciatives culturals i editorials com la repatriació de l’editorial Proa (curiosament és Edicions Proa qui s’encarrega de la publicació de la biografia) o la creació del Premi Sant Jordi.

 

Exposició “Cendrós, un empresari d’acció!

Per aprofundir més en el personatge i la seva època, es pot visitar l’exposició que segueix el mecenatge i l’activisme cultural de J.B. Cendrós, i que es du a terme a la Sala 4 del Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107, Barcelona) fins al 30 d’abril. L’entrada és gratuïta i podeu anar-hi de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i els diumenges fins a les 14.30 h.

Cendrós-invitació

Aquesta exposició, estructurada en sis àmbits temàtics, ens endinsa en la creació de l’imperi Floïd, la repatriació d’Edicions Proa, la voluntat d’editar en català i la seva relació amb grans intel·lectuals de la literatura moderna, la creació d’Òmnium Cultural, l’ajuda que va prestar a diversos poetes i la seva feina de mecenes en tots els àmbits socials.

 

Per saber-ne més:

Exposició al Palau Robert: http://palaurobert.gencat.cat/ca/exposicions/exposicionsactuals/cendros/