foto-para-xandri

 

1. El teu autor o autora predilecte, el de tota la vida és…

Bé, com que dieu de tota la vida, no tinc dubte en contestar Enid Blyton, que va ser una de les grans precursores de moltes de les meves històries imaginàries infantils i juvenils. Si penso en edats posteriors, no sabria amb qui quedar-me, tot i que puc assegurar que Arthur Conan Doyle estaria dels primers.

 

2. Quin personatge literari voldries haver creat?

Sóc monotema: Sherlock Holmes.

 

3. Participes o col•labores en algun espai de debat o tertúlia?

No sé si se’ls pot considerar com a tals pròpiament, però tindré l’honor de participar properament als Clubs de Lectura Juvenils de les Biblioteques de Can Casacuberta i Lloreda.

 

4. Quin és el teu primer record de la biblioteca pública?

El meu primer record és una mica borrós i ximple, i està relacionat amb el moment de fer-me el carnet, que havia de dur una foto meva i jo no en tenia cap en aquell moment… Devia tenir uns 10 anys. De tota manera, un dels meus millors records de la infància comença a la mateixa biblioteca, l’antiga del Carrer del Temple: jo tenia 11 anys i estava fent un treball de ciències per a l’escola sobre fauna i flora marina; era un dia de Setmana Santa. Vaig estar tota l’estona impacient perquè a mitja tarda m’havia de venir a buscar la meva tieta a la biblioteca per dur-me al cinema Picarol a veure “El secreto de la piràmide” que, com no, va ser la meva pel•lícula favorita durant molts anys, i encara és una de les que més m’agraden…

 

5. La teva experiència amb les biblioteques ha estat grata? Recordes alguna anècdota?

Molt grata. Recordo que la meitat de l’estona que hi estava quan era petita, suposadament per a fer treballs de l’escola, me la passava mirant llibres d’astronomia, que és una de les meves aficions actualment. La majoria de vegades agafava un llibre de Carl Sagan, “Cosmos”, i al•lucinava en colors amb ell. Recordo també amb estimació les bibliotecàries que, tot i que ens feien una mica de por perquè ens renyaven per xerrar quan anàvem en grup, sempre ens ajudaven a trobar allò que necessitàvem.
Més endavant, ja amb els meus fills, he anat moltes vegades a Can Casacuberta, i des de l’any passat, a Canyadó, i sempre hi hem passat molt bones estones.

 

6. Com visualitzes la biblioteca del segle XXI?

Més o menys com les d’ara però amb més llibres electrònics. També penso que tindran una presència cada cop més gran en les xarxes socials, i una implicació cada vegada més profunda en activitats de tipus cultural, social i sanitari.
De vegades, relacionat amb el tema dels llibres electrònics, em pregunto si arribarà algun dia en què els llibres de paper siguin objectes estranys i en desús, peces de col•leccionista fins i tot… Però això crec que podria ser ja al segle XXII…

 

7. Ens dediques una frase que ens convidi a llegir i a reflexionar?

Qualsevol criatura, gran o petita, moguda o tranquil•la, intel•lectual o esportista, aficionada a la lectura o als videojocs, gaudirà visitant una biblioteca.
No és que sigui una frase molt “glamurosa”, però crec que desmenteix una mica el mite de que segons quins nens no són capaços d’estar una estona llegint; potser només necessiten trobar-se a l’ambient oportú (la biblioteca, amb tota mena de llibres per escollir), i tenir algú al costat que l’engresqui. A més, és fruit d’una experiència personal: fa uns anys vaig fer de cangur durant una temporada d’uns nens molt i molt entremaliats; no paraven, es barallaven contínuament entre ells, i era molt difícil passar uns minuts de pau amb ells. Un bon dia vaig decidir dur-los a la biblioteca i, voilà!, va resultar que allà van estar tranquils durant una bona estona, mirant tot tipus de llibres, fent-me preguntes interessants, i passant-ho bé. En el moment de sortir em van preguntar quan tornaríem… Evidentment hi vam tornar.

 

8. Et traslladem la pregunta que et fa el darrer escriptor que ens va acompanyar, Manel Aljama:

Ens pots donar una, dues o més raons per a llegir el teu darrer llibre?

Estic segura que passareu una molt bona estona enganxats a una història de misteri i aventura d’aquelles que et fan llegir un capítol més encara que tinguis son, i els seus personatges us captivaran amb la força de la seva amistat incondicional, el seu enginy i la seva energia, tot transportant-vos a aquella època en què tot era possible. A més a més, podreu comentar la vostra experiència i contactar amb mi a través de les xarxes socials.

 

9. Quina pregunta vols fer-li al proper autor que ens visitarà?

En cas de ser autor de llibres de ficció, de quina manera et veus reflectit en els teus personatges?

 

10. Ets actiu a les xarxes socials?

Sí, a Facebook, i també sóc autora d’un parell de blogs. Us deixo aquí, per si són del vostre interès, els enllaços relacionats amb el meu llibre:

http://weirdoyjohn.com/
https://www.facebook.com/weirdoyjohn/