Entrevista amb Manel Aljama, autor del llibre Futur Imperfecte,

guanyador del Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil 2015

BANNER ManelAljama

 

1. El teu autor o autora predilecte, el de tota la vida és…

Pregunta difícil!  En tinc molts autors que m’agraden. Citar-ne un és injust. De petit vaig començar amb Enid Blyton i els grans clàssics que em sembla que ho seguiran sent com Jules Verne o Stevenson amb l’Illa del tresor que considero de capçalera. Quan era adolescent vaig començar a llegir a Herman Hesse, a Kafka, Cortázar, Asimov, Orwell, Hammet, Highsmith, Pere Calders, Pedrolo… I un dia vaig descobrir els contes de Benedetti, genial!

 

2. Quin personatge literari voldries haver creat?

Sempre vull crear personatges. De fet és una feina. Amb el bagatge de lectura i un visió analítica de la realitat que ens envolta, ja tenim la meitat de la feina feta. Cal observar amb atenció qui ens envolta. No se sap mai si darrere aquella persona d’aspecte amable que trobes al metro, s’amaga un assassí en sèrie!

 

3. Participes o col·labores en algun espai de debat o tertúlia?

Molt. Des de fa dos anys, col·laboro en dos programes de ràdio fomentant la lectura, en especial dels nens. Sóc membre del club de lectura d’adults de la biblioteca de Barberà del Vallès on també hi participo quan em conviden en un programa de suport a la lectura pels alumnes d’ESO dels instituts locals. Dilluns 15, tinc una trobada amb “Futur imperfecte”, l’obra guanyadora del 17è Premi de Narrativa Juvenil Ciutat de Badalona i els alumnes de l’Institut Can Planes que l’han llegida de manera voluntària.


4. Quin és el teu primer record de la biblioteca pública?

 Als anys setanta a Sabadell no hi havia bilioteques públiques. Era una entitat bancària qui permetia que Sabadell en tingués tres biblioteques obertes al públic. Jo anava a la del barri i m’agradava molt. Podia llegir els “Mortadelos” (àlbums que llavors eren molt cars pel poder adquisitiu), Astèrix, agafar “El club de los siete secretos”.

 

5. La teva experiència amb les biblioteques ha estat grata? Recordes alguna anècdota?

Sempre. Lloc per fer els deures del cole. Per llegir, per accedir a llibres i llibres. Mirava una col·lecció d’Editorial Molino que m’encantava. El conserge de llavors que era implacable amb el soroll: ni el frec d’una cadira!
Les biblioteques encara són el meu despatx. És a les biblioteques on he escrit bona part dels contes i les tres novel·les que tinc acabades. Can Casacuberta és una de les que visito.

 

6. Com visualitzes la biblioteca del segle XXI?

Com centres de trobada cultural. A França ja les diuen “mediateques”. De fet avui ja ofereixen llibres, cd, dvd, revistes i premsa, sales d’estudi, sala d’actes, connexió a Internet, cafeteria, exposicions temporals, fons especial, prèstec de “ereaders” entre altres.

 

7. Ens dediques una frase que ens convidi a llegir i a reflexionar?

Els humans tenim la paraula i la paraula es transmet i es manté amb l’escriptura i la lectura, no amb les icones.
(“Futur imperfecte” parla de la lectura, del llibre, dels biblioteques, allà hi trobareu molts motius per a llegir i fomentar la lectura)

 

8. Et traslladem la pregunta que et fa la darrera escriptora que ens va acompanyar, Nadia Ghulam:

Quin és el sentiment al hora de pensar i escriure un nou llibre ?

És diferent en cada llibre. Diria que tinc més d’un, segons el capítol. Ara bé, quan començo un nou llibre, tinc una motivació que procuro mantenir fins al darrer punt.

 

9. Quina pregunta vols fer-li al proper autor que ens visitarà?

¿Ens pots donar una, dues o més raons per a llegir el teu darrer llibre?

 

10. Ets actiu a les xarxes socials?

Sí. La meva etapa digital va començar al 2004 en un portal avui tancat, GrupoBúho que va ser també l’origen de la plataforma editorial Bubok. Sóc blocaire des del 2008, tinc perfil a Facebook ( https://www.facebook.com/manel.a.garcia  ), Google+ ( https://www.facebook.com/manel.a.garcia  ), Twitter ( https://twitter.com/ManelAljama  ) i Linkedin ( https://es.linkedin.com/in/manel-aljama-b45b52a0  ). Procuro visitar un cop al dia i deixar algun contingut.
M’havia deixat el bloc principal ( http://www.manelaljama.com/ ) i la web personal: http://www.manelaljama.cat/


Notícies relacionades:

Biobibliografia de Manel Aljama

Resenya Futur imperfecte