Entrevista Badabiblios a Joaquim Molina

Molina Banner

 1. El seu autor o autora predilecte, el de tota la vida és…

De tota la vida és difícil, però puc apuntar certes fidelitats: Julio Cortázar n’és un.

 

 2. Quin personatge literari voldria haver creat?

El pare Brown, l’investigador eclesiàstic del novel·lista Chesterton.

 

3. Participa o col·labora en algun espai de debat o tertúlia?

No fins ara. Badabiblios m’ha donat l’oportunitat de participar en una. És molt engrescador.

 

4. Quin és el seu primer record de la biblioteca pública?

Recordo la biblioteca municipal quan era al carrer del temple. A l’entrada hi havia una estàtua clàssica. L’interior era vell i ple d’encant. Era com viatjar a l’època del Noucentisme.

 

5. La seva experiència amb les biblioteques ha estat grata? Recorda alguna anècdota?

Sempre m’he sentit molt a gust en el silenci dels prestatges. El descobriment de la literatura el vaig fer a una biblioteca. No recordo cap situació en especial, a part dels bons moments de lectura.

 

6. Com visualitza la biblioteca del segle XXI?

L’imagino molt interactiva, com una prolongació de l’escola, un reflex del món en petit.

 

7. Ens dedica una frase que ens convidi a llegir i a reflexionar?

Què us sembla aquesta frase de J. L. Borges? És del seu llibre, L’Aleph: “Cualquier destino, por largo y complicado que sea, consta en realidad de un solo momento: el momento en que el hombre sabe para siempre quién es.”

 

8. Li traslladem la pregunta que li va fer el darrer escriptor que ens va acompaynar, Francesc Planas: Prefereix escriure una prosa literària o en llenguatge més proper al que usem actualment?

Crec que l’escriptor pot caure en la temptació de fer una prosa sonora i efectista. Corre aleshores el risc de sonar pedant i afectat. Cal dosificar l’adjectiu i la figura retòrica. Aposto per certa contenció, per la sinceritat de l’escriptor amb si mateix.

 

9. Quina pregunta vol fer-li a Carme Roca, que és la propera escriptora que ens acompanyarà?

Sempre hi ha escriptors que han estat models personals, fonts d’inspiració. Si pogués escollir dos escriptors/res: de quin autor/a es quedaria amb la veu narrativa i de qui admira la capacitat per crear trames?

 

10. És actiu a les xarxes socials?

Sóc bastant observador. Navego amb freqüència i m’ho penso molt abans de penjar alguna cosa. Tinc la sensació, una mica puritana, de que importuno a la gent amb les meves dèries.

 


Amb Joaquim Molina, el passat mes de febrer, vam treballar ‘VA DE NOVEL·LA HISTÒRICA. L’època de Pere el Gran‘ una tertúlia temàtica centrada en la seva obra ‘La rosa entre els llops’ Premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2014, amb tres escenaris: una trobada presencial a la cripta de Can Casacuberta, un fòrum en línia de dos setmanes de debat sobre el llibre, el període històric i la figura de Pere el Gran, i una visita guiada a Sant Jeroni de la Murtra, amb el medievalista Carles Díaz, expert en Sant Jeroni i el mateix Joaquim Molina.

Consulteu la crònica.

 

banner 760x320

 


Si vols llegir l’entrevista anterior fes un clic aquí

Si vols llegir la propera entrevista fes un clic aquí