oscaraward2Us heu preguntat alguna vegada quina és la vostra pel·lícula preferida? Doncs al Badabiblios encara ho farem més difícil: el nostre repte és esbrinar a quina donaria Badalona l’Oscar a la Millor Pel·lícula. Vosaltres ens ajudareu a fer-ho si voleu. I de pas guanyareu entrades pel Màgic Megacine i pel·lícules en DVD. Us ho expliquem.

Coincidint amb la recent entrega dels Oscars, iniciem un cicle mensual de monogràfics dedicats a diversos gèneres cinematogràfics on s’inclou una enquesta. Durant tot el mes els majors de setze anys podreu contestar-la una vegada votant entre les deu pel·lícules recomanades. Finalment es farà un sorteig a Can Casacuberta entre els participants i qui guanyi rebrà els premis indicats prèviament. Així de fàcil.

Les dotze pel·lícules guanyadores competiran en una gran final coincidint amb la gala dels Oscars de l’any vinent, on descobrirem la vencedora definitiva, que serà projectada en una sala pública. Els gèneres que tractarem seran: western, comèdia, romàntic, ciència-ficció, bèl·lic, aventures i històriques, drama, thriller i intriga , terror, musical, fantàstic i animació, i cinema negre. Ens basarem per fer les seleccions en els més de 5.000 títols que componen el fons de cinema de la Xarxa Municipal.

 

Per començar aquesta nova aventura hem escollit un gènere clàssic com és el western, les familiarment conegudes pel·lícules de l ‘Oest, que tantes tardes festives ens van distreure del sopor de la sobretaula. Van assolir el seu major desenvolupament durant els anys 50 del passat segle, però després es va anar perdent l’interès per elles de manera gradual, tot i que sempre s’han resistit a desaparèixer, fins els nostres dies, en què directors de l’anomenada del Tarantino o sèries de gran èxit com Westworld han aconseguit mantenir amb dignitat la flama viva.

Us presentem doncs els deu westerns nominats per ordre cronològic. Com sempre la tria serà complicada i controvertida, però creiem que aquests deu títols són prou significatius . Voteu ara o al final.

 

Soloanteel peligro1. Solo ante el peligro (1952) 

Funciona com el rellotge que apareix al llarg de la pel·lícula marcant el pas del temps: anguniosa i inexorable. Rodada en temps real, es una mena de crònica anunciada d’un desenllaç fatal que esperem des del primer moment. La interpretació neguitosa del Gary Cooper, els plans curts que despullen l’ànima dels personatges davant la càmera, el guió rodó, la música, les imatges referents al tren que s’apropa, tots són elements destinats a augmentar la tensió fins a un punt insuportable. Tanta va ser la influència de la pel·lícula que el títol ja ha passat a formar part del patrimoni col·lectiu.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Tràiler pel·lícula

 

Centauros2. Centauros del desierto (1958) 

Pel·lícula considerada com una de les referències bàsiques del setè art, més enllà del gènere cinematogràfic a què pertany, es basa en l’argument clàssic del retorn, essent aquí tot un cowboy com el John Wayne qui encarna el paper de l’Ulisses homèric que torna a casa. La força d’aquest personatge, de passat obscur, complex i en permanent conflicte amb sí mateix, marca l’esdevenir d’un film que aborda altres temes com l’horror de la guerra o el racisme.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Tràiler pel·lícula

 

Horizontes3. Horizontes de grandeza (1958) 

Western de gran nivell gràcies al seu guió, fotografia, música i interpretacions, amb temes clàssics com la lluita pel poder i l’odi entre veïns, o la civilització contra la barbàrie i l’enfrontament entre l’Est refinat i l’Oest brutal. Gregory Peck està enorme com el tipus sensat a qui no li resulta necessari estar demostrant la seva valentia a cada moment, trobant el seu contrapunt perfecte en el vaquer talòs a qui dóna vida el Charlton Heston (inoblidable l’escena de la baralla entre tots dos).

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Escena pel·lícula

 

 

riobravo4. Río Bravo (1959) 

Western que combina una història emocionant de lluita per la recuperació de la dignitat perduda (gran Dean Martin) amb efectius tocs d’humor i química entre els quatre protagonistes. Tensió “in crescendo” i algunes seqüències amb el millor del gènere acaben per completar un obra mestra d’allò més entretinguda. El mateix Hawks va rodar anys un remake on repetia en John Wayne, aquesta vegada acompanyat pel Robert Mitchum; El Dorado (1966), que ben bé es podria trobar en aquest llistat.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Escena pel·lícula:

 

siete5. Los siete magníficos (1960) 

Los siete magníficos apart de ser una pel·lícula d’acció i aventures trepidant i plena d’emoció amb personatges carismàtics prototípics del western, compta amb una banda sonora llegendària (composta pel gran Elmer Bernstein), amb la qual per sempre més s’associarà aquest gènere. Basada en el clàssic japonés Los siete samuráis, d’Akira Kurosawa, es beneficia d’un repartiment estel·lar encapçalat per Yul Brinner i Steve Mcqueen, que també inclou James Coburn, Charles Bronson i un incomparable malvat, Calvera, interpretat magistralment per Eli Wallach.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Tràiler amb música

 

Elhombrequemato6. El hombre que mató a Liberty Valance (1962) 

Tota la saviesa d’un madur John Ford al servei d’una història sòlida i brillant, rodada en blanc i negre i construïda amb una planificació gairebé teatral, que instaura les bases d’aquell esperit crepuscular que impregnarà el gènere en anys posteriors. Es simbolitza el pas del vell i salvatge oest on regna el més fort, a l’imperi de la llei encarnat per l’advocat idealista que interpreta el gran James Stewart. Per la realització de l’escena clau des de diversos angles que inclouen els personatges i pels fets que hem descobert al llarg del guió mitjançant l’ús del flashback, mereix el qualificatiu d’obra mestra.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Escena de la pel·lícula

 

 

Buenofeomalo7. El bueno, el feo y el malo (1966) 

Amb aquesta nominació volem premiar l’espaguetti western, un subgènere menyspreat pels més classicistes però però acceptat (i admirat) per molts altres cinèfils, que han vist en les seves llarguíssimes escenes, on el silenci a penes és trencat per l’ulular del vent, l’aspre raspat d’un misto o el cascavell d’un esperó, autèntiques lliçons de cinema. El bueno, el feo y el malo és la tercera i última part de l’anomenada Trilogia del dòlar, de la qual també formen part  Por un puñado de dólares (1964) i La muerte tenía un precio (1965), obres magistrals del gran Sergio Leone que podrien figurar a la nostra llista amb dret propi, així com Hasta que llegó su hora (1968). Menció apart mereix la música indispensable d’Ennio Morricone.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Tràiler pel·lícula 

 

Grupo salvaje8. Grupo salvaje (1969) 

Sam Peckinpah ens brinda aquest western corrosiu que és tant un anàlisi de la violència i d’una societat en descomposició (en la línia de la filmografia d’aquest director) com un cant a l’amistat i a la llibertat. En aquest western crepuscular com pocs, els personatges han viscut sempre al fil, una existència plena de riscos però sense responsabilitats, on només ha comptat l’aquí i l’ara, i ni saben ni volen viure d’una altra manera. Com diu el més vell de la banda: “Tots somniem amb tornar a ser nens, inclús els pitjors de nosaltres, potser els pitjors més que ningú”. Impresionant.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Escena pel·lícula

 

 

Bailando9. Bailando con lobos (1990) 

Molts són els mèrits d’aquest popular i guardonat film: l’esplèndida fotografia, la meravellosa banda sonora de John Barry, una gran història plena de sensibilitat i cruesa amb un potent missatge darrera, i un seguit d’escenes memorables com aquella en què el personatge de Costner es fa mereixedor del seu nom indi o el comiat final amb el Cabells al Vent. Necessària.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Tràiler pel·lícula

 

Sinperdon10.Sin perdón (1992)

Quan semblava que el western agonitzava definitivament apareix aquesta esplèndida pel·lícula, que sense deixar de banda l’aspecte més èpic del gènere, actualitza i apropa a l’espectador els personatges de tota la vida (el pistoler, l’aprenent, la puta, el sheriff corrupte, etc.) al mostrar-los des d’un punt de vista més humà i realista. No obstant això, segurament no hagués arribat tan lluny sense el recolzament d’un elenc d’actors de primera categoria, entre els qui destaca Gene Hackman, en un dels millor papers de la seva carrera cinematogràfica. Una cosa queda clara: quan algú com William Munny prohibeix maltractar cap prostituta més val no passar-se ni un pèl, creieu-me.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
Tràiler pel·lícula

 

Ep! No us oblideu!! Si encara no ho heu fet: Voteu!