Nice_Smeagol_always_helps.Comencem el 2018 i també la recta final dels Oscars de Badalona, amb dos gèneres dispars i relacionats alhora, fantasia i animació.

Des del vaixell de vapor que timonejava Mickey l’any 1928 fins a la Tierra de los Muertos mexicana de Coco, el cinema d’animació ha evolucionat en certs aspectes més que cap altre gènere: des del dibuixos animats clàssics de Disney fins al modelat 3D per a ordinador de Pixar, les tècniques han experimentat canvis dràstics.

D’altra banda, la fantasia sempre ha estat inextricablement unida a l’animació. L’any 1978 tenim la fusió definitiva amb El señor de los anillos, de Ralph Bakshi, que posa en dibuixos l’obra de Tolkien

A partir dels 80 el gènere fantàstic cobra importància amb multitud de produccions d’interès desigual, fins a culminar amb la trilogia de Peter Jackson que tots coneixem.

Hem tractat de ser el màxim concisos a l’hora de seleccionar les dotze millors. Com sempre en podreu afegir alguna si ho creieu convenient quan efectueu el vostre vot.

Aquest mes sortejarem dues entrades pel Màgic Megacine entre tots els participants. Així doncs, només ens queda dir una sola cosa abans que us endinseu pel nostre món de fantasia: Feliç Any Nou! 

 

king_kong-636648795-largeKing Kong (1933) 

El gran clàssic imprescindible del cinema fantàstic, no superada per les seves successores, principalment la versió del 76 de John Guillermin (tot i comptar amb la presència de la subjugant Jessica Lange) i la del 2005 de Peter Jackson (amb Naomi Watts). Es tracta d’una recreació espectacular del mite de la bella i la bèstia que compta amb efectes visuals sorprenents per l’època i una història emocionant i imaginativa, ideada per Merian C. Cooper i Edgar Wallace (que Anthony Browne va convertir en conte). El propi Cooper en va ser el codirector, juntament amb l’Ernest B. Schoedsack, i l’esplèndida Fay Wray la va protagonitzar. La pel·lícula va ser un èxit immediat de públic i de crítica, i l’origen d’un dels monstres més icònics del cel·luloide. En el record les escenes del rei Kong lluitant contra el T-Rex, l’exhibició impúdica en una carpa de teatre quan és capturat, i sobretot l’apoteòsic final, amb el monstre enfilat a l’Empire State Building resistint l’embat de les avionetes que volen acabar amb ell.  

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

disney_s_pinocchio-304581719-largePinocho (1940) 

Hem dividit la filmografia de Disney en dos períodes: el “clàssic”, que aniria des dels anys trenta fins els setanta, i el “modern”, dels setanta en endavant, amb la intenció d’escollir una pel·lícula de cada període. L’elecció és difícil en totes dues bandes, ja que són molts els títols destacables. No sabem si Pinocho, basat en la història de l’autor italià Carlo Collodi, és la millor o no, però sens dubte és de les més destacables i per això l’hem seleccionat. Al marge dels dos Oscars que va recollir (per la banda sonora original i per la cançó When You Wish Upon a Star), el film compta amb una tècnica animada artesanal molt brillant, que avui dia s’ha perdut en ares de la tecnologia, i una història amb “contingut”, que toca temes com la responsabilitat o la consciència per a saber distingir entre el bé i el mal. El nen de fusta que vol convertir-se en nen de veritat és un personatge entranyable que ens roba el cor des del moment en què cobra vida. Memorable. 

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

it_s_a_wonderful_life-996638881-large¡Qué bello es vivir! (1946) 

Drama fantàstic especialment recomanat per a les dates nadalenques, innocent, ingenu, però també emotiu i màgic. Frank Capra ens ofereix una de les seves millors històries, la d’en George Bailey (James Stewart), un honrat i modest banquer (és una faula), que ran de l’abisme i a punt de llençar la tovallola, té la possibilitat de veure, gràcies a un miracle, com hagués estat el seu món de no haver existit ell. Capaç de fer-te plorar o riure com poques, la pel·lícula exalça el sacrifici, el compromís, la solidaritat o l’amor, com a valors que poden donar sentit a una vida. Es tracta d’una reflexió filosòfica no exempta de crítica social, que lluny de perdre validesa, es mostra més necessària que mai en els temps que corren, on l’individualisme i la hipocresia s’han convertit en els trets més característics de la societat. A més, respon a una pregunta clau: quin pot ser el pitjor destí d’una fadrina vella? (veure escena) 

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

excalibur-701916006-largeExcalibur (1981) 

La màgia del cinema una vegada més amb tot el seu esplendor. Excalibur és una escenificació memorable de la llegenda del Rei Artús i els Cavallers de la Taula Rodona, basada en les històries de Sir Thomas Malory , que John Steinbeck va convertir en novel·la. La pel·lícula no seria la mateixa sense la banda sonora de Trevor Jones, que pren passatges de Carmina Burana de Carl Orff i obres de Wagner: li confereixen una aura entre èpica i onírica increïble. La bellesa de les imatges i la versemblant posada en escena, reblen el clau. Bones interpretacions de tots els actors donant vida a personatges tan fantàstics com Merlí, Lancelot, Ginebra, Morgana, Perceval o el propi Artús, i direcció fenomenal de John Boorman (Defensa, El General), la seva millor pel·lícula segurament. Així doncs, un autèntic delit pels sentits, un espectacle romàntic, violent i fascinador, capaç de transportar-nos a aquella entorn semi màgic com cap altre film sobre el tema ha aconseguit mai ni de lluny. 

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

die_unendliche_geschichte_the_neverending_story-636909335-largeLa historia interminable (1984) 

Els vuitanta van significar l’eclosió del cinema fantàstic, després de dècades d’indiferència. Pel·lícules com Cristal oscuro (1982), Legend (1985), Dentro del laberinto (1986) o Willow (1988), entre altres, aborden temes nous, relacionats amb la màgia, els éssers sobrenaturals i la fantasia èpica, principalment per un públic infantil i juvenil. Hem escollit el film alemany La historia interminable, que es basa en la famosa novel·la de Michael Ende, per la gran dosi imaginativa i el transfons moral de la història, que supleix amb escreix uns efectes visuals justets. Wolfgang Petersen (Das Boot. El submarino, Troya, La tormenta perfecta) s’encarrega de la direcció d’una pel·lícula apta per a tots els públics que va deixar una empremta significativa en molts nens d’aquella generació. A destacar la banda sonora i en concret l’encomanadissa cançó Never ending story de Giorgio Moroder interpretada per Limahl. La pel·lícula va tenir dues seqüeles de nivell notablement inferior. 

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

edward_scissorhands-864940944-largeEduardo Manostijeras (1990) 

Si el mes passat teníem al mestre de la fantasia obscura Tim Burton lluitant entre els millors musicals amb Pesadilla antes de Navidad, aquest gener li toca el torn a la seva pel·lícula més distintiva, Eduardo Manostijeras, un drama romàntic que aborda el tema sempitern dels inadaptats. El protagonista és l’Edward (Johnny Deep), un jove ingenu i solitari amb tisores en lloc de mans, creat per un inventor (Vincent Price, en un dels seus darrers papers) al mode Frankenstein, que s’enamora de la filla (Winona Ryder) de la família que l’ha adoptat. Disseny de producció formidable, bon guió i interpretacions, crítica social, música del prolífic Danny Elfman (l’autor del tema dels Simpson!), són diversos aspectes destacables que han convertit amb el temps el film en tota una obra de culte.   

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

the_lion_king-983881776-largeEl rey león (1994) 

La factoria Disney passava per una sequera creativa des dels anys 70, que va començar a remuntar amb títols com La sirenita (1989), La bella y la bestia (1991) i Aladdin (1992) per arribar a culminar amb El rey león, un gran èxit de crítica i públic. El film va restituir la productora definitivament en el paper tradicional que sempre li ha pertocat en el camp de les pel·lícules d’animació infantils, no només en el nivell tècnic, sinó també en l’educatiu, ja que de nou es tornen a tocar temes “seriosos”, com és la mort (el protagonista perd el seu progenitor), representada amb naturalitat com a part del cicle de la vida. El rey león compta amb una banda sonora notable (que va guanyar l’Oscar, així com també ho va fer la cançó Can You Feel The Love Tonight), que harmonitza molt bé amb les imatges, com la seqüència inicial de la majestuosa sabana. Compta amb dues seqüeles, El tesoro de Simba (1998) i Hakuna Matata (2004).     

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

toy_story-626273371-largeToy story (1995) 

El primer llargmetratge animat per ordinador de la història del cinema, i l’obra més emblemàtica de Pixar, els estudis que des d’aleshores i fins i a l’actualitat han mantingut l’hegemonia en aquest camp, gràcies a films com WALL·E, Up, Del revés (Inside Out) o la recent Coco, entre altres, que perfectament podrien haver figurat en el nostre llistat. Les aventures del vaquer Woody, el guerrer espacial Buzz Lightyear (fins a l’infinit i més enllà!) i tots els seus amics, van entusiasmar a petits i grans, i no han defraudat en les seqüeles, Toy story 2 (1999) i Toy story 3 (2010). Actualment s’està projectant una quarta part per estrenar el 2019, centrada en la relació amorosa entre el Woody i la pastora Bo Peep, així que la franquícia sembla ser que encara gaudeix de bona salut, afortunadament!

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

sen_to_chihiro_no_kamikakushi-348587850-largeEl viaje de Chihiro (2001) 

Quan es parla de l’Studio Ghibli, s’està fent referència a un dels millors estudis d’animació del món, fundat als anys vuitanta al Japó per, entre altres, l’insigne Hayao Miyazaki, un autèntic mestre en aquest camp. Moltes de les seves pel·lícules podrien figurar en el llistat d’aquest mes (El castillo en el cielo, Mi vecino Totoro, La princesa Mononoke, El castillo ambulante), però per no copar-lo hem decidit incloure’n només una, El viaje de Chihiro, que és potser la més coneguda. El desplegament visual i la imaginació desbordant marca de la casa amb què està realitzada aquesta pel·lícula és francament un prodigi. Relata la història de la nena Chihiro que, amb els seus pares, es fica sense voler en un parc temàtic abandonat que esdevé, a la caiguda de la nit, portal a una altre realitat, poblada per deus, bruixes i tota mena d’éssers sobrenaturals i fantàstics. L’aventura que està a punt de començar, acompanyada de la música de Joe Hisaishi, deixa bocabadat, qui l’ha vista us ho confirmarà.       

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

harry_potter_and_the_sorcerer_s_stone-255494440-largeHarry Potter y la piedra filosofal (2001) 

 La primera pel·lícula del personatge d’en Harry Potter, bassada en la sèrie de novel·les de l’escriptora anglesa J.K. Rowling, marca l’inici d’una de les sagues cinematogràfiques més populars de tots els temps. Fins a vuit entregues ha tingut en total, realitzades al llarg d’una dècada (l’última, Harry Potter y las Reliquias de la Muerte – Parte II, de l’any 2011). Això ens ha permès familiaritzar-nos amb els actors que encarnen el trio protagonista (Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson), i créixer al seu costat. Cal en aquest apartat un record pel recentment finat Alan Rickman –el professor Severus Snape- . Aventures fantàstiques per a tots els públics que han constituït una autèntica fàbrica de bitllets: set dels vuit films s’han situat a la llista de les cinquanta més taquilleres de la història del cinema.

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

el_laberinto_del_fauno-222302534-largeEl laberinto del fauno (2006) 

Guillermo del Toro és un director notable especialitzat en el gènere fantàstic i de terror (Cronos, Blade II, Hellboy), també destacat com a novel·lista (Trilogia de la oscuridad, escrita amb Chuck Hogan). Juntament amb Alfonso Cuarón (Hijos de Hombres, Gravity) i Alejandro González Iñárritu (El renacido) completa la més notable generació de cineastes mexicans. Amb El laberinto del fauno retorna a l’època històrica del final de la guerra civil, on ja havia ambientat el thriller de terror El espinazo del diablo. L’originalitat de la pel·lícula radica en utilitzar un marc tan realista i sòrdid com aquest per a presentar una història de tall fantàstic, que compta amb excel·lents efectes visuals i maquillatges. Destaca la interpretació del Sergi López com al cruel capità Vidal, un dels millors papers de la seva carrera sense dubte.

 
Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

 

the_lord_of_the_rings_the_fellowship_of_the_ring-952398002-largeEl Señor de los anillos: la Comunidad del anillos (2011) 

Basada en la coneguda obra de J.R.R. Tolkien, la trilogia de Peter Jackson (completada per Las dos torres i El retorno del rey) representa la cúspide del cinema èpic i fantàstic. La profusió extraordinària de recursos tècnics i artístics que es van utilitzar en la seva producció, van permetre assegurar la recreació del món de màgia i fantasia de les novel·les amb fidelitat. El resultat, una saga que ha assolit en pocs anys una cota enorme de popularitat, fins el punt d’haver esdevingut ja tot un clàssic imprescindible i únic. La prova és que l’intent de repetir el fenomen amb la saga posterior basada en El hòbbit (Un viaje inesperado, La desolación de Smaug i La batalla de los cinco ejércitos) ha estat debades. 

Disponibilitat a les biblioteques de Badalona

 

Ep! No us oblideu!! Si encara no ho heu fet: Voteu!

Entregues anteriors dels Oscars de Badalona: