charles-chaplin (1)

Tenim el primer guanyador del sorteig de dues entrades pel Màgic Megacine efectuat el passat dia 28 entre els participants en l’elecció del millor western , i això també vol dir que hem conegut la primera de les finalistes per la Gran Final: Bailando con lobos. Però atenció, dames i cavallers, això no ha fet més que començar, perquè els Oscars de Badalona continuen la seva marxa a la recerca de la Millor Pel·lícula i aquí tenim la segona entrega dedicada a les comèdies cinematogràfiques.

La tria de les deu pel·lícules seleccionades no ha estat fàcil. És degut a que la comèdia ha tingut una presència destacada des dels albors del Setè art. La prova és que molts dels artistes que més recordem del llunyà cinema mut són còmics: Stan Laurel i Oliver Hardy, Buster Keaton, Harold Lloyd, Chaplin… I fins a l’actualitat, amb estrelles consagrades com Ben Stiller o Jim Carrey, la llista d’artistes que s’han dedicat a la noble tasca de fer-nos riure és llarga: Jerry Lewis, Peter Sellers, Robin Williams, i molts més.

Una tasca amb molt mèrit per cert, ja que no hi ha res més subjectiu que la comèdia: el mateix qui per alguns és un crac de l’humor, altres no el poden veure ni en pintura. Tot i així, ens atrevim a presentar aquesta tria de bones pel·lícules i la sotmetem al vostre judici. Recordeu que en l’enquesta sempre tindreu la possibilitat d’afegir un títol que no aparegui entre les deu seleccionades inicialment i que els premis s’anunciaran en el missatge de confirmació que rebreu a l’enviar-nos el vostre vot. 

Així doncs ja està tot dit, voteu ara o al final i sobretot gaudiu, gaudiu sempre que pugueu, és un consell dels Oscars de Badalona

 

 

 

 El Chico1. El chico (1921) 

Quan evoquem el Setè art a molts de nosaltres una de les primeres imatges que ens ve al cap és la d’en Charlot. No hi personatge que estigui més lligat al Cinema que aquest, ni artista que hagi comprès millor la força d’aquest medi com a motor per a transmetre emocions que el Charles Chaplin. El Chico et remou l’ànima avui igual que ho devia fer la primera vegada que es va projectar fa gairebé cent anys. Amb aquesta nominació li retem homenatge al mestre i incloem altres grans obres seves com Luces de la Ciudad (1931), Tiempos modernos (1936) o El gran dictador (1940).

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

Una noche en la ópera2. Una noche en la ópera (1935) 

Absurd, irreverent, surrealista, desequilibrat, aquest és l’humor dels germans Marx, uns avançats no a la seva època, sinó ben bé a qualsevol època haguda i per haver, doncs encara avui dia hi ha qui no els comprèn. Tanmateix, aquesta pel·lícula sense anar més lluny conté algunes de les escenes més hilarants mai filmades, vegi’s la lectura del contracte entre el Chico i el Groucho  i la de la cabina del vaixell, incomparables per arreglar-te una mal dia.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

Vive como quieras3. Vive como quieras (1938) 

El món fantàstic del gran Frank Capra arriba al seu zenit amb aquesta simpàtica pel·lícula, que es beneficia d’un repartiment de primera categoria, encapçalat pel James Stewart, per presentar-nos un seguit de personatges del tot entranyables, encarnats per actors i actrius excel·lents com Lionel Barrymore o Jean Arthur.No exempta d’un peculiar contingut polític i social, l’hem inclosa també com a exponent d’una època daurada per a la comèdia de Hollywood, amb títols imprescindibles com La Fiera de mi niña (1938), Luna nueva (1940), Historias de Filadelfia (1940), Ser o no ser (1942), o Arsénico por compasión (1944), aquesta última del mateix Capra.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

Con faldas y a lo loco4. Con faldas y a lo loco (1959) 

Irromp el Billy Wilder als Oscars de Badalona, i ho fa amb una de les seves millors pel·lícules, Con faldas y a lo loco, una candidata ferma que compta en el seu haver amb un guió trepidant amb diàlegs i gags divertidíssims, sostingut per tres actors en estat de gràcia: l’impagable Jack Lemmon, l’encantador Tony Curtis i com no, la sublim Marilyn Monroe, en un dels seus millors papers.  Farsa, persecucions, disfresses, música, malentesos, erotisme, humor negre, és aquesta una pel·lícula a la qual no li falta de res, per gaudir 100%.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

 El verdugo5. El verdugo (1963) 

Comèdia negra com no n’hi ha d’altre, aborda un tema tan ingrat com el de la pena de mort des d’un punt de vista costumista que desarma l’espectador des d’un bon inici. Pocs cineastes han tingut tanta mà com Berlanga i Azcona per la sàtira i fins i tot per la denúncia social, però si a més afegim l’època en què ho van fer el mèrit és doble. Vèncer la censura no era empresa fàcil, tot i que si comptaves amb l’ajuda del Pepe Isbert o d’un graciós Nino Manfredi, segur que tenies més possibilitats de sortir endavant.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

 El golpe6. El golpe (1973) 

Paul Newman mai va rebre l’Oscar com actor principal, podeu creure-ho? Ni tan sols per El golpe, i això que la pel·lícula va ser premiada amb set estatuetes, inclosa la de Millor Pel·lícula. Ara podeu rescabalar-lo d’animalada tan gran amb el vostre vot. Perquè és clar que la pel·lícula té moltes qualitats (ambientació, argument, guió, secundaris, final, banda sonora, etc.) però, qui no recorda Newman fent-se el begut i picant descaradament el gàngster que va liquidar el seu amic mentre tots dos juguen a pòquer en el tren? Ningú s’ha menjat mai la pantalla com ho feia ell en quant sortia a escena i aquest és un bon exemple.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

El jovencito Frankenstein7. El jovencito Frankenstein (1974) 

Des dels Oscars de Badalona fem amb aquesta nominació un petit homenatge a un gran còmic, Gene Wilder, que ens va deixar l’any passat. Val a dir que els mèrits d’aquesta divertida paròdia-homenatge a les pelis de terror dels anys 30 són propis: el guió del propi Wilder i en Mel Brooks, que també va dirigir el film, gran ambientació que es beneficia de l’elecció del blanc i negre, i els ulls del Marty Feldman, que en el paper d’Ígor va aconseguir marcar tota una generació.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

La vida de Brian8. La vida de Brian (1979) 

Amb el seu tercer (i potser millor) llargmetratge, fem un espai entre els deu millors pel grup d’humoristes britànics per antonomàsia, els Monty Phyton, la cara demencial de l’humor anglès. Un cop més posen el seu estil absurd i surrealista al servei d’una crítica despietada de la religió i de la política, però sobretot de l’estupidesa humana, un camp amb molt terreny per recórrer. Sempre amb bon rollo, això sí, sense perdre de vista “el costat brillant de la vida”, com podem constatar a l’escena final de la pel·lícula.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

 La vida es bella9. La vida es bella (1997) 

Pensar en aquesta pel·lícula i emocionar-se són una mateixa cosa, tal és l’empremta que ens deixa un cop l’hem vista. No és tant per la meravellosa banda sonora de Nicola Piovani, ni tampoc per la història demolidora que es mostra sota un tel de tendresa i ingenuïtat, ni tan sols per un Roberto Benigni tocat per una vareta màgica que pren amb valentia el relleu del mestre Chaplin. És per la idea plantejada, potser ximple però obstinada, que contra la barbàrie i la injustícia humana és possible lluitar sempre, fins i tot quan tot sembla perdut, si oposem la imaginació, l’humor i l’esperança, qualitats tan humanes com les anteriors.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

 

El gran Lebowski10. El gran Lebowski (1998) 

Obra de culte dels germans Coen que ha generat clubs de fans, festivals i convencions arreu del món, i fins i tot un parc de Vancouver batejat amb el nom del prota, El Nota (The Dude). Interpretat magistralment pel Jeff Bridges (sempre el recordarem per aquest paper). Aquest geni i figura es veu involucrat contra la seva voluntat en un seguit de peripècies on l’envolten ple de personatges secundaris espaterrants i irrepetibles que mereixerien una peli pròpia. Tot això és possible gràcies a un repartiment de luxe (John Turturro, John Goodman, Julianne Moore, etc.) i un guió delirant i per moments surrealista replet de moments brillants i diàlegs genials.

 Disponibilitat a les biblioteques de Badalona
 

 

Ep! No us oblideu!! Si encara no ho heu fet: Voteu!

En edicions anteriors dels Oscars de Badalona: