Ahir a la nit ens deixava B.B. King, guitarrista, cantant, compositor i l’indiscutible rei del Blues. Nascut a Itta Bena (Mississippí) el 1925, va créixer cantant en un cor de gospel a l’església baptista Elkhorn a Kilmichael. El 1943 va marxar de Kilmichael per treballar com a conductor de tractors i va començar a tocar la guitarra amb el “Famous St. John’s Quartet” a Inverness, a esglésies de la zona i a la ràdio WGRM de Greenwood.

 

El 1947, B.B. King va començar a gravar cançons per RPM Records de Los Ángeles, i també va dedicar-se a ser disc jockey a Memphis, on es va guanyar el sobrenom de “Beale Street Blues Boy” o “Blues Boy”, per després ser abreviat a “B.B.”.

 

A la dècada dels 50, B.B. King es va convertir en un dels noms més importants de la música R&B, amb una impressionant llista d’èxits com You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, Sneakin’ Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, i Please Accept My Love.

 

El novembre de 1964, King va gravar el llegendari àlbum Live at the Regal al Regal Theater de Chicago, Illinois. El 1969 va tenir èxit fora del mercat del blues amb la seva versió de la melodia de Roy Hawkins The Thrill Is Gone. Als 70 BB King va fer nombrosos concerts, entre 250 i 300 actuacions de mitjana. El músic, que va ingressar al Saló de la Fama del Rock and Roll el 1987 i el 1988 va enganxar a una nova generació de fans ajuntant-se amb U2 per el tema When Love Comes To Town.

 

L’any 2003 la revista Rolling Stone el va considerar el tercer millor guitarrista de tots el temps.

 

BB King anomenava a les seves guitarres elèctriques del model Gibson ES-335, Lucille, i fins i tot va compondre una cançó amb aquest nom, que es va fer molt popular. El nom va sorgir a partir d’una actuació a Arkansas, on King va jugar-se la vida per rescatar la seva guitarra, degut a un incendi per causa d’una baralla per una dona que es deia Lucille.

 

Durant la seva carrera ha guanyat nombrosos Premis Grammy, així com la Medalla Nacional de les Arts i la Medalla Presidencial de la Llibertat. Discografia

A les nostres biblioteques tenim