Cripta Can Casacuberta

El passat 25 de febrer  vam  iniciar  el ‘Va de novel·la històrica. L’època de Pere el Gran‘ amb una trobada presencial amb Joaquim Molina, autor de ‘La rosa entre els llops’, Premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2014.

Per aquesta ocasió tan especial es va obrir per primera vegada la cripta de la Biblioteca Can Casacuberta, un espai heretat de l’antiga fàbrica Can Casacuberta que, amb l’aforament ple, acollia una tertúlia que ens va traslladar al passat, en una atmosfera especial.

Us avisem abans de continuar que a partir d’ara es revelaran detalls de la trama del llibre. Compte si encara no l’heu llegit, no us el volem estripar! 

Els tertulians i tertulianes van començar a baixar les escales que portaven a la cripta entre els sons de ‘Rosa das rosas‘ (Cantigas de Santa Maria).  L’estança,  amb un sostre de mitja volta i parets de totxo, estava presidida per la projecció d’un castell que molts van trobar familiar: el castell de Loarre, imatge que va servir per il·lustrar la portada del llibre. La decoració i la il·luminació de l’estança ens va traslladar instantàniament al segle XIII: Taules cobertes amb teixits de vellut granat, canelobres que pampalluguejaven en la penombra i fins i tot amulets que penjaven de les parets per allunyar els mals auguris.

La moderadora de la tertúlia va trencar el gel presentant-nos l’autor i introduint el primer tema: l’origen d’aquesta passió per l’escriptura i per la història. En Joaquim Molina ens va explicar com des de petit ja era un apassionat lector d’edicions il·lustrades i d’adaptacions infantils de clàssics com Robin Hood. Aquesta passió per la lectura i la història el va portar fa tres anys a escriure ‘La rosa entre els llops’, una novel·la que va néixer com un acte hedonista ‘Vaig escriure la novel·la que com a lector m’hagués agradat llegir‘, segons paraules de l’autor.

La moderadora va preguntar sobre les dificultats que va tenir per escriure el llibre, sobretot tenint en compte que es tracta de la seva opera prima. En aquest sentit, Molina ens va revelar un secret entorn el procés creatiu del llibre: va tenir en Joan del Mas, personatge principal de la novel·la, vagant per Saragossa durant més de tres mesos! Va aconseguir però fer avançar la trama introduint un nou personatge, el malvat i despietat Artal. Ens explica també que el fet que en Joan del Mas hagi estat el personatge principal de la novel·la respon a una raó molt simple: és una llicencia que permet parlar del període històric i de la figura de Pere el Gran amb la suficient distància com per introduir situacions i fets ficticis.  D’altre manera el llibre hauria acabat sent un assaig, i tal com ens va dir el propi Molina ‘Jo el que volia era passar-m’ho bé!‘.

Cripta Can Casacuberta

En un punt de la conversa, en Joaquim Molina va posar en evidencia la importància de les biblioteques públiques: sabeu que la novel·la es va gestar a la biblioteca Can Casacuberta? Segons les paraules de l’autor ‘la biblioteca conté un excepcional fons sobre aquesta època històrica‘.

Durant la tertúlia, l’autor ens va explicar molts detalls i anècdotes de l’època i del personatge de Pere el Gran: sabeu que com les distàncies en eren tan vastes i els perills tan grans existia el costum de fer un testament abans de emprendre un gran viatge? Sabeu que la descripció física de Pere el Gran que apareix a la novel·la respon a la restitució facial que va resultar de la investigació que va portar a terme el Museu d’Història de Catalunya durant la restauració del panteó reial de Santes Creus (2010)? Sabeu que Pere el Gran es tenyia de ros?

L’autor també ens va descobrir altres detalls sobre la gestació de la novel·la, com que el pròleg va ser escrit una vegada acabada novel·la a instàncies de l’editorial per introduir el període històric i enganxar els futurs lectors. Ens va explicar també l’origen del títol de la novel·la: “La rosa” simbolitza l’amor entre Maria del Mas (mare de Joan del Mas) i  Lope Guillem de Oteiza i “els llops” simbolitzen la família dels Oteiza. Ens va fer saber també que s’estava estudiant la possibilitat de que en futures edicions de “La rosa entre els llops” s’afegís al final del llibre un mapa amb el viatge que va portar a Joan del Mas fins al mar del Cantàbric.

Gràcies als comentaris de molts tertulians i tertulianes sobre la sensació de que el llibre s’acabava molt ràpid i que al acabar de llegir-lo un es quedava amb la sensació de voler més, en Molina ens va desvetllar que es trobava escrivint una altre novel·la que pren com a personatges principals a Fra Jaume de Toledo i Joan del Mas i que potser la trama es desenvoluparia a Mallorca.

Cripta Can Casacuberta

Al tram final de la tertúlia vam poder gaudir d’una sèrie de projeccions comentades pel propi autor: un mapa amb el viatge que va emprendre Joan del Mas des de Vall-de-roures fins el mar del Cantàbric, imatges del castell de Vall-de-roures i de la restitució facial de Pere el Gran, imatges de la creu de l’ordre dels Calatrava…

La tertúlia va acabar amb una ronda de petons i felicitacions per part dels tertulians i tertulianes. Ah, fins i tot algú es va emportar el seu exemplar signat pel propi autor!

 

Aquí teniu una galeria fotogràfica de la tertúlia. Podeu veure-la com a presentació o descarregar-les clicant a la foto que desitjeu.

 

 

Per acabar us deixem un tastet de la tertúlia en forma de vídeo perquè pugueu captar la màgia del moment!

 

Noticies relacionades:

Va de novel·la històrica. L’època de Pere el Gran

Còctel de primera

Cloenda ‘Va de novel·la històrica. L’època de Pere el Gran’: Visita guiada Monestir Sant Jeroni de la Murtra

Entrevista Badabiblios a Joaquim Molina