1

Coneixeu aquesta biblioteca de la ciutat de Barcelona? És la biblioteca de Sant Pau i enguany commemora el seu 75è aniversari.

Aquesta biblioteca s’ubica en ple barri barceloní del Raval, al preciós edifici gòtic de l’antic Hospital de la Santa Creu que comparteix amb la Biblioteca Nacional de Catalunya i que paga la pena de visitar.

Aquest edifici és un dels conjunts del gòtic civil més important de Catalunya. Construït entre els segles XV i XVIII, fou l’hospital més gran de Catalunya durant molts segles i fou el resultat de la fusió de diversos hospitals que existien a la Barcelona medieval. La primera pedra de l’Hospital de la Santa Creu es va posar el 1401 en presència del rei Martí l’Humà. El 1414 van finalitzar la major part d’aquestes obres, que es van tornar a reprendre un segle després, amb la utilització d’una tècnica constructiva més depurada.

Es va planificar com un edifici molt gran, amb quatre ales de construcció rectangular de dues plantes al voltant d’un pati, seguint el model dels claustres eclesiàstics, però la quarta ala que havia de tancar el pati no es va arribar a construir. Al segle XVIII, l’edifici s’amplià i al llarg dels segles XIX i començament del XX s ’hi feren algunes adaptacions menors.

Va ser a l’any 1970 quan la Biblioteca de Sant Pau es va traslladar a aquest recinte (la Biblioteca de Catalunya ho va fer al 1931).

Per commemorar el 75è aniversari de la Biblioteca de la Santa Creu, origen de l’actual biblioteca, podeu visitar l’exposició: “La biblioteca pública sota el franquisme: els inicis de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu”. La mostra es podrà veure fins al 18 de desembre.