Nueva imagen (18)Dijous 27 de març, a les 19 h

Biblioteca Can Casacuberta

L’escriptor Joan Soler i Amigó ens acompanyarà a la tertúlia literària que tractarà sobre el seu llibre La muntanya de les relíquies.

Aquesta obra ha estat guanyadora del 26è Premi literari Països Catalans Solstici d’Estiu i 22è Premi literari Ciutat de Badalona de Narrativa. Els protagonistes d’aquesta novel·la són un grapat d’ossos descarnats. Uns ossos pels quals, a la segona meitat del segle X, valia la pena jugar-se la vida, ja fos la pròpia o la dels altres. Monjos, soldats, senyors feudals i vassalls; jueus, moros i cristians; sants, raptors i bruixes participen en l’accidentada història de la troballa, el robatori, l’ocultació i la recuperació d’aquests ossos, que resulten ser les valuosíssimes relíquies de Sant Pere, pare de l’Església.

Venerades com a amulets sagrats, cobejades com a tresors preciosos i anhelades pel seu poder miraculós, les relíquies esdevenen, en passar per les mans de tots aquells a qui han captivat, el símbol d’una època que, d’una manera no gaire diferent de la nostra, estava destinada a presenciar el seu propi ocàs i també una nova albada.

Uns apunts sobre en Joan Soler

Neix a Badalona el 1941 és escriptor, pedagog i especialista en cultura popular.

Va treballar com a tècnic d’educació dels ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i de Badalona, adaptador i autor de cançons i estudiós de temes de cultura popular i tradicional, guionista de TV i director de la Fundació Estudi i Cooperació.

Ha escrit diversos llibres sobre aquest tema, com ara Festes tradicionals de Catalunya (1978), Premi Crítica de la Revista Serra d’Or, Mitologia catalana (1990), Nadal català (1995), Enciclopèdia de la Fantasia popular catalana (1998), 50 anys, 100 cançons. De la Vella Xiruca a Mar Mur passant per les Rondes de Vi(2011).

. També ha publicat llibres de divulgació històrica, com Barres i onades: relats d’història de Badalona (1982), Premi Baldiri Reixac, El nom de les escoles de l’Hospitalet. L’Hospitalet: l’Ajuntament, (1984) i Bandoler, bandoler, bandoler (1991); d’assaig, com Els enllocs: els temps i els horitzons de la utopia (1995), i de poesia, com Miralls de l’alba, Premi Recull de Blanes 1984.

També ha publicat llibres de divulgació històrica, com Barres i onades: relats d’història de Badalona (1982), Premi Baldiri Reixac, i Bandoler, bandoler, bandoler (1991); d’assaig, com Els enllocs: els temps i els horitzons de la utopia (1995), i de poesia, com Miralls de l’alba, premi Recull de Blanes 1984. La novel·la Rebels a Tramuntana, de base històrica rigorosament documentada, trasllueix també la cultura popular del seu entorn, i ha guanyat el III Premi Leandre Colomer de Novel·la d’Història de Catalunya 2002.

L’any 2006 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat de Catalunya, pel desenvolupament de la seva obra magna Tradiccionari: enciclopèdia de la cultura popular de Catalunya. així com en reconeixement de la seva carrera.

Totes les seves obres estan disponibles a les biblioteques de la ciutat