carme riera

Carme Riera (Palma de Mallorca, 1948) és narradora, guionista i assagista. Doctora en Filologia hispànica, exerceix com a professora universitària. En 2013 és escollida Membre de la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua (RAE), i des de juny de 2015 presideix CEDRE, l’entitat que gestiona els drets dels autors, editors i periodistes.

Com a autora d’una obra rica en referents cultes i populars, des de la seva primera antologia de contes “Te deix, amor, la mar com a penyora” a (1975) utilitza el llenguatge col·loquial mallorquí amb destresa i sense prejudicis. Ha estat guardonada, entre uns altres, amb els premis: Prudenci Bertrana de novel·la (1980) per “Una primavera per a Domenico Guarini”; Ramon Llull (1989)  per “Joc de miralls”; Josep Pla (1994) per “Dins el darrer blau”, novel·la històrica que també va rebre els premis Joan Crexells, Lletra d’Or, Nacional de narrativa del Ministeri de Cultura i Elio Vittorini del Departament de Turisme de Siracusa; el Premi Sant Jordi al 2003 per la novel·la “La meitat de l’ànima”, o el Premi Terenci Moix el 2013 amb “Temps d’innocència”, entre uns altres. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or del Consell Insular de Mallorca, el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana al 2005, i el Premi José Luís Giménez Frontín de la Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, en 2012. En 2015 és guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, pel conjunt de la seva labor literària.

A l’últim premi que ha rebut, Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, el jurat premia a Riera per “l’altíssima qualitat de la seva obra en català i castellà en la qual es combina la creació literària amb la recerca i divulgació, una obra polifacètica de repercussió universal”.

Al catàleg Aladí podeu veure totes les obres de la Carme Riera disponibles a la Xarxa de Biblioteques.

Més informació al web de Diputació de Barcelona.