1000px-Rio_de_Janeiro_Corcovadoview_crop2Poques ciutats s’evoquen a l’imaginari col·lectiu amb tanta claredat i força com Rio de Janeiro: les meravelloses platges d’Ipanema o Copacabana, l’antic cim del Pa de Sucre emergint del mar, l’enorme estadi de Maracanã, les carrosses engalanades desfilant pel Sambòdrom durant el Carnaval, i contemplant-t’ho tot des del coll del Corcovado, la figura imponent del Crist Redemptor.

Sense dubte Rio de Janeiro és una de les ciutats més belles de tota Sud-Amèrica. Però no oblidem que Rio també ha estat i és una capital musical indispensable de Brasil, un país on poques coses es viuen amb tanta intensitat com la música. Al barri d’Estácio de Sá es va formar la primera Escola de Samba, a la seva zona sud va néixer la bossa nova, i de les faveles procedeix el popular funk carioca.

Per aquest mes de desembre hem preparat una panoràmica sobre Rio que inclou la necessària guia musical, on descobrireu la discografia carioca disponible a les nostres biblioteques, i una completa llista de reproducció de gairebé tres hores per escoltar des de l’Spotify. Us mostrarem l’evolució musical dels últims cinquanta anys de Brasil a través dels artistes de la ciutat, des dels clàssics com Tom Jobim o Vinícius de Moraes, fins als valors consolidats avui dia, com Marisa Monte i Seu Jorge, o diverses pinzellades d’estils innovadors més alguna sorpresa extra.

És aquesta la penúltima entrega de Capitals de la música, espai que es troba a prop de tancar el seu cicle. Però pel final hem volgut deixar el repte més singular. Per què no un especial sobre Badalona?


En edicions anteriors de Capitals de la música: