Memphis

Aquest mes a Capitals de la música seguim remuntant el curs del riu Mississipí fins a l’estat de Tennessee i la mítica ciutat de Memphis.

El bagatge musical de Memphis és francament impressionant: blues, gospel, rock and roll, soul… Multitud d’artistes es van criar o bé van començar les seves carreres aquí.

Visitarem les seus de les dues discogràfiques més importants, Sun Records i Stax Records, que des dels anys 50 fins ben entrats els 70 van jugar un paper bàsic en l’evolució de la música popular del seu país i d’arreu. Farem un tomb per Graceland, la mansió on va viure el Rei gran part de la seva vida, i tindrem accés a les llegendàries gravacions en què va participar l’any 56 sota el nom de Million Dollar Quartet, amb el Johnny Cash, el Jerry Lee Lewis i el Carl Perkins.

A més a més descobrirem l’estil blues de Memphis i també recuperarem algunes de les grans estrelles de la música negra dels 60, com l’Otis Redding o l’Aretha Franklin. Tot gràcies al fons de les Biblioteques de Badalona, i a través de la llista de reproducció que hem recopilat per l’ocasió, on podreu escoltar molts temes significatius sorgits a Memphis durant la seva època daurada.

Ja ho sabeu, Capitals de la música al Badabiblios, cada mes una ciutat nova per a descobrir. I per la propera edició: Kingston, Jamaica.

Nota: Totes les cançons de la llista es troben en enregistraments del fons musical de les Biblioteques de Badalona, tot i que en algun cas no es tracta de l’enregistrament que apareix a la llista. Consulteu Taulell d’Informació en cas de dubte.

En edicions anteriors de Capitals de la música:

2 comentaris sobre “Capitals de la música: Memphis
 1. David M. Codina ha dit:

  Bona tarda!

  Enhorabona per aquesta iniciativa! Em sembla interessantíssim aquest viatge musical que esteu fent. Trobo que les guies de lectura i les llistes de reproducció són molt útils i engrescadores.

  M’agradaria comentar-vos una qüestió. Jo que sóc un apassionat de la música (i especialment del blues i els seus derivats més propers) m’ha sobtat trobar a la Guia de Lectura de Memphis un recopilatori de Howlin’ Wolf i el disc ‘Hoodoo Man Blues’ de Junior Wells & Buddy Guy. Com és això? Howlin’ Wolf és un dels pares del Blues de Chicago (amb Muddy Waters i Willie Dixon) i ‘Hoodoo Man Blues’ és el disc per excel·lència del so ‘West Side’ de Chicago. L’única relació que hi veig és que Junior Wells va néixer a Memphis, però tots tres van emigrar a Chicago i és en aquest entorn on van desenvolupar la seva carrera. Em podeu il·luminar???

  Gràcies i endavant amb aquest iniciativa!!

  • Francesc ha dit:

   Gràcies per esperonar-nos amb Capitals de la música i per contribuir amb els teus comentaris, que valorem especialment perquè un dels propòsits que perseguim és precisament promoure la participació entre els melòmans de dins i de fora de Badalona.

   Has encertat respecte al motiu de la inclusió de Junior Wells. Respecte a Howlin’ Wolf apareix perquè tenim entès que va tocar a Beale Street, gravant alguns clàssics de blues elèctric i rock and roll per discogràfiques com Sun Records. De totes maneres t’encantarà saber que Chicago també tindrà cabuda en aquest espai, com no podia ser d’altra manera, i que tractarem d’incloure com sempre per l’ocasió els artistes més representatius del so de la ciutat, a partir dels fons disponibles a les Biblioteques de Badalona.

   Així doncs, prenem nota de les teves suggerències i n’esperem de noves, per tal de millorar i fer més interessant entre tots aquesta publicació de Capitals de la música.