PONT DEL PETROLI 032Badalona a Capitals de la Música? Potser li sobtarà a més d’un, però tot i així no hem pogut evitar la temptació de tancar el cercle iniciat ara fa un any, amb una darrera escala a la nostra ciutat, destinada a descobrir que donem de sí dins el panorama musical.

Tenim referències. Des del primer Badarock a l’any 82 fins el Blues & Ritmes de l’actualitat, passant pel Rock a la Sorra, la Mostra Pop-Rock o el Concurs de Música de Badalona, no ens ha faltat gairebé mai alguna cita o festival musical d’interès.

El Conservatori Professional i Escola de Música de Badalona, del qual forma part l’EMMBadalona (Escola de Música Moderna de Badalona), porta dècades formant joves talents.

La ciutat ha comptat amb bandes capdavanteres de la cultura musical de l’àrea metropolitana com Flai Tunai, B-Violet, Afraid to Speak in Public o Dirty Lust, figures de renom com el Miguel Poveda i artistes d’estils diversos com l’Albert Fibla, en Pere SotoDifícil Equilibrio o l’Ismael Dueñas, entre d’altres. De fet, aquest és l’especial de Capitals de la Música més ambiciós, ja que l’objectiu ha estat oferir una visió el més àmplia i diversa possible de l’escena musical badalonina durant els darrers trenta anys.

Per això observareu que la guia musical és molt més extensa, i la llista de reproducció conté més de quatre hores de música. Hem intentat agrupar els artistes amb un cert ordre cronològic i també pels gèneres musicals amb què s’expressen. És clar que aquest recull no és exhaustiu i demanem disculpes a qui no se senti representat. Ens hem regit com sempre pel fons musical de la col·lecció local de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona pel que fa la guia, i per la disponibilitat dels discs a Spotify pel que fa la llista de reproducció.

En aquest sentit la guia musical incorpora, a banda dels enllaços habituals al catàleg Aladí, un apartat nou amb els enllaços Spotify d’aquells discs dels quals tenim constància però no disposem de cap exemplar físic a les biblioteques. Aprofitem l’ocasió per demanar la col·laboració de qui ens pugui ajudar en la nostra tasca de conservació i difusió d’aquest fons local proporcionant-nos algun exemplar.

I d’aquesta manera, Capitals de la Música s’acomiada de tots vosaltres. Han estat dotze entregues fascinants que esperem hagin contribuït al coneixement musical de les poblacions que hem tractat, i també a passar una estona entretinguda escoltant bona música, que com deia en Bob Marley, és l’única cosa que quan et colpeja no et fa cap mal. Salut!


En edicions anteriors de Capitals de la música: