Can Mercader banner

Fundada per la família Mercader, aquesta important fàbrica de teixits i filatura fou coneguda des de la seva fundació com Can Mercader.

Emplaçada entre els carrers de Sant Bru, Jovellar i Triomf de Badalona, donava feina a teixidors i altres obrers. Durant molts anys l’activitat fabril fou extraordinària, sobretot en els anys de la Primera Guerra Mundial. Més endavant, la indústria tèxtil travessà per una etapa de declivi coincidint amb els anys convulsos de la Guerra Civil espanyola. En aquells anys la fàbrica va patir un atemptat atribuït a anarquistes i comunistes, en el qual va estar implicada la dona d’un dels propietaris, Caritat del Río.

Els Mercader decidiren traspassar la fàbrica a l’empresa Fabra i Coats, una raó social anglesa. Malgrat el canvi de nom, els treballadors i els badalonins la continuaren anomenant Can Mercader. Als anys 60, la direcció de l’empresa Fabra i Coats va traslladar la fàbrica al barri de Sant Andreu de Barcelona. Uns anys després, en aquest emplaçament es van aixecar uns blocs d’habitatges que, de nou, adoptaren el nom de Can Mercader.

Link a l’obraVa de Novel·la Històrica 2017. El segle XX: un món en transformació

Deixa un comentari

El teu eMail no serà publicat. Els camps necessaris estan marcats amb un *

*