Can Mercader banner

Fundada per la família Mercader, aquesta important fàbrica de teixits i filatura va ser coneguda des de la seva fundació com a Can Mercader.

Emplaçada entre els carrers de Sant Bru, Jovellar i Triomf de Badalona, donava feina a teixidors i altres obrers. Durant molts anys l’activitat fabril fou extraordinària, sobretot durant la Primera Guerra Mundial. Més endavant, la indústria tèxtil travessà per una etapa de declivi. A mitjan anys vint els Mercader es van vendre la fàbrica, quan els desgavells econòmics i familiars els van arruïnar. En aquells anys la fàbrica va patir un atemptat atribuït als anarquistes, en el qual va estar implicada Caritat del Rio, mare del Ramon Mercader.

La fàbrica es va traspassar a l’empresa Fabra i Coats, una raó social anglesa. Malgrat el canvi de nom, els treballadors i els badalonins la continuaren anomenant Can Mercader. Als anys 60, la direcció de l’empresa Fabra i Coats va traslladar la fàbrica al barri de Sant Andreu de Barcelona. Uns anys després, en el seu lloc es van aixecar uns blocs d’habitatges que de nou, adoptaren el nom de Can Mercader.

Enllaços d’interès: