El bloc de la Xarxa

Exposició sobre l’agenda 2030 (ONU)

La Biblioteca Can Casacuberta acull una exposició sobre l’agenda 2030 (ONU) a través de preguntes de recerca de batxillerat.

Del 17 al 24 de febrer de 2020, la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona acull l’exposició «Interdependents, corresponsables», editada per la Fundació Solidaritat UB i l’Institut de Desenvolupament Professional (IDP-ICE) de la UB, que fins a finals de mes estarà itinerant per biblioteques públiques de 12 municipis de la província de Barcelona.

La mostra dona a conèixer els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, que representants de 193 països, reunits el setembre de 2015 a l’Assemblea General de les Nacions Unides, van comprometre’s a treballar per assolir durant els següents quinze anys.

Alguns d’aquests ODS i de les seves 169 fites s’il·lustren a l’exposició a través de preguntes de recerca d’estudiants de batxillerat que es plantegen com avançar en la protecció i defensa dels drets humans.

La integració laboral de persones amb síndrome de Down, l’acollida de persones refugiades a Catalunya, l’accés a les vacunes a l’Àfrica o la contaminació dels rius són algunes de les temàtiques presents en aquesta mostra, la primera de les quals sorgeix d’una recerca de batxillerat de l’Institut Ventura Gassol de Badalona.

Tant l’exposició com l’assessorament de les recerques que la conformen s’emmarquen en el projecte «Interdependents, corresponsables: L’Agenda 2030 com a recurs per la recerca de Batxillerat» (2017-2019), que la Fundació Solidaritat UB i l’IDP-ICE han dut a terme en instituts de la província barcelonina (com l’INS Pompeu Fabra de Badalona) amb el suport de la Diputació de Barcelona. L’objectiu principal del projecte ha estat difondre, entre alumnat i professorat, les possibilitats de l’Agenda 2030 com a recurs educatiu per comprendre la interdependència de problemàtiques aparentment llunyanes i promoure la corresponsabilitat en la seva resolució.

Amb el mateix objectiu, la Fundació Solidaritat UB ha editat el Mapamundi interactiu dels Drets Humans, que permet visualitzar reptes globals classificats segons els ODS de l’Agenda 2030. Aquests reptes es van actualitzant amb treballs d’aula que denuncien vulneracions de drets humans o difonen lluites per defensar-los; per exemple, alguns dels treballs de recerca en què es basa l’exposició.

LITERATURA I MÀGIA 2020

Divendres 14 de febrer, a les 18 h, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.

Bruixeria, pocions, encanteris… Màgia?

Una proposta dirigida a públic juvenil que vincula la literatura i el món de la màgia a partir de l’obra L’aprenent de bruixot i els invisibles, de Jordi Sierra i Fabra.

L’activitat comptarà amb l’escriptor Jordi Sierra i Fabra i amb el mag i director del Festival Internacional de Màgia Li-Chang, Enric Magoo. Serà un format de tertúlia obert i distès que tractarà sobre diferents aspectes de l’obra i el món de la màgia, i que inclou l’espectacle del mag badaloní Guillem Bautista.

La proposta literària: L’aprenent de bruixot i els invisibles 

En Mortimer té dotze anys. Treballa per al professor Haggath, que és bruixot, tot i que molts no coneixen la seva professió, ja que si no, probablement, acabaria la foguera. En Haggath està preparant una poció molt difícil. Un cop acabada, encarrega a en Mortimer que la porti al cementiri. L’avisa que l’ampolla ha d’arribar intacta, i que no es pot vessar ni una gota. Si una sola gota cau en un altre lloc, podria desencadenar un fet preocupant.”

 

 

Els tertulians: Jordi Sierra i Fabra i Enric Magoo

Jordi Sierra i Fabra. D’aquest afamat autor es destaca que és un gran comunicador amb capacitat de connectar molt bé amb el públic juvenil i de transmetre’ls amb passió la importància i el plaer de la lectura.

És escriptor, president i creador de les dues Fundacions que duen el seu nom, una a Barcelona i una altra en Medellín. Va començar a escriure als 8 anys, i no ha deixat de fer-ho mai.

Va néixer en 1947. Fill únic d’una família humil, es va topar amb molts obstacles que frenaven el seu desig de ser escriptor, però va aconseguir fer realitat el seu somni i, finalment, en 1972 va publicar el seu primer llibre. Des d’aleshores porta editats més de 500 títols, molts d’ells best sellers. Ha guanyat més de quaranta premis literaris i ha estat traduït a trenta idiomes. Ha rebut un centenar de mencions honorífiques i figura en múltiples llistes d’honor. Les vendes dels seus llibres superen els tretze milions.

Més informació: Pàgina oficial

 

 

Enric Magoo és mag professional des de fa quaranta anys que ha participat en els millors Festivals Internacionals de Màgia a tot el món.

Aquest incansable mag dedica part del seu temps als espectacles infantils, amb una inclinació a barrejar l’espectacle i els elements pedagògics de la màgia.

També assessora i dóna solucions a les necessitats màgiques i d’efectes especials del món de l’espectacle.

Més informació: Pàgina oficial

 

La proposta de màgia: Guillem Bautista

Guillem Bautista és un jove mag badaloní de vint-i-un anys que farà un espectacle principalment de cartomàgia, on tot serà possible.

Viu entre dos mons, la màgia i la música. Als 5 anys va començar a tocar el violoncel i actualment estudia en el Conservatori del Liceu. Paral·lelament va descobrir la màgia també de nen, encara que en realitat li va atrapar en l’adolescència, després de veure la pel·lícula “Now You See Me”. Des de llavors no ha deixat de formar-se i oferir espectacles. A Literatura i màgia es farà somniar desperts amb les seves il·lusions.

Més informació: Pàgina oficial

 

És una activitat oberta a tothom.

Cal inscripció prèvia per accedir a l’activitat trucant a la biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté al telèfon 934.614.789 o enviant correu electrònic a b.badalona.ca@diba.cat 

Emmarcada en el Festival Internacional de Màgia Li-Chang

 

Programa de tertúlies 2019-2020

El programa de tertúlies 2019-2020 engloba els clubs de lectura presencials, les tertúlies temàtiques i les activitats literàries:

Un club de lectura és un espai per posar en comú l’experiència lectora sobre una obra i enriquir col·lectivament la significació d’aquesta, comentant-la i intercanviant opinions. Requereixen inscripció anual, d’octubre a juny, i el compromís d’assistir a les trobades mensuals.

Són la novetat del programa de tertúlies de l’any 2019-2020. La dinàmica és diferent de la dels clubs de lectura presencials ja que no tenen una periodicitat determinada, sinó que les trobades se celebren en dates concretes. Es tracta de tertúlies ofertes per autors i/o periodistes que giraran al voltant d’una temàtica tenint diverses obres com a referència. Els interessats s’han d’inscriure a la trobada i poden triar la lectura que vulguin de la bibliografia proposada.

A banda dels clubs de lectura i les tertúlies temàtiques, s’organitzen activitats que vinculen la literatura amb altres disciplines culturals i amb el patrimoni local.

  • Literatura i màgia
  • Literatura i vi. Biblioteques amb DO
  • Va de Novel·la Històrica

Cicles de músiques Des-cobertes al Centre Cívic Dalt La Vila

Xerrades participatives en format radiofònic a càrrec de Sarah Ardite.

La Xarxa Municipal de Biblioteques, en col·laboració amb l’Escola de Música Moderna de Badalona, inicia el cicle de música denominat Músiques Des-cobertes per aprendre a apreciar les músiques del continent africà.
Amb aquest cicle, estructurat en diverses xerrades participatives en format radiofònic, es pretén mostrar l’enorme aportació del continent africà, bressol del ritme i del ball, a la música dels segles XX i XXI.
Les sessions, vuit en total, tindran lloc un dimecres al mes, d’octubre a maig, de 19 a 20.30 hores al Centre Cívic Dalt La Vila, i seran conduïdes per Sarah Ardite, selectora i cronista musical, investigadora sobre sociologia i filosofia de la música i presentadora del programa Músicas sospechosas que s’emet a Radio Contrabanda (91.4 FM).
El final del cicle el celebrarem amb un concert de música en viu a càrrec dels alumnes de Escola de Música Moderna de Badalona, al pati de la Biblioteca Can Casacuberta.

 

Programació: 

30 Octubre

Nigèria, de com el Jazz es va trobar amb la música Jújú. L´Afrobeat de Fela Anikolapu Ransome Kuti.

 

20 Novembre

Congo, bressol dels millors ritmes de ball com el soukous, i de Franco Luambo Makiadi, guitarrista referent dels moviments musicals al voltant de les independències del continent africà.

 

18 Desembre

Etiòpia, cultures mil.lenàries en conversa amb el Jazz.

 

29 Gener

Angola, veus com la de Bonga Kwenda, rebita i semba, són músiques de celebració i festa.

 

19 Febrer

Sud-àfrica, guitarres Mbaqanga i altres delícies jazzístiques de l´era Sathima Bea Benjamin i la Dollar Brand al Centre Cívic Dalt la Vila.

 

25 Març

Mali, unes veus i unes orquestres que han fet història dins i fora del continent africà al Centre Cívic Dalt la Vila.

 

29 Abril

Cap Verd, la tradició musical de la morna, el funaná i la coladeira segueix molt viva… al Centre Cívic Dalt la Vila.

 

20 Maig

Conclusions i cloenda del cicle. Ho celebrarem amb un concert de música en viu a càrrec dels alumnes de l´Escola de Música Moderna de Badalona, al pati de la Biblioteca Can Casacuberta.

 

En col·laboració amb l’Escola de Música Moderna de Badalona.

Tertúlia sobre literatura del dol amb Sílvia Soler

Dimarts 27 d’octubre, a les 19 h, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.

Obrim les inscripcions!

Podríem estar d’acord que hi ha tres grans temes en la literatura universal entorn dels quals giren els grans arguments de ficció : l’amor, la mort i el pas del temps. Els experimentem tots els humans sense excepció. Quan patim la pèrdua d’algú estimat es pot dir que els nostres sentiments barregen aquests tres conceptes. El dol és, doncs, un altre gran tema literari : la manera com gestionem el dolor de la pèrdua, com enyorem la persona que estimàvem i com evoluciona tot això amb el pas del temps.

Escriptors i escriptores de totes les èpoques han escrit sobre el dol, en la majoria d’ocasions, després d’haver patit personalment una pèrdua. Ho han fet com a teràpia, o per entendre el seu propi dolor o per reflexionar sobre la mort. Algunes d’aquestes obres són autèntiques joies literàries que, a més d’emocionar-nos i proporcionar-nos el plaer d’una bona lectura, poden ajudar-nos en el nostre propi procés de dol.

Aqui tens la proposta bibliogràfica presentada per Sílvia Soler per a aquesta tertúlia: Bibliografía

 
 

Tertúlia sobre Jo, Robot. Jo, Humà amb Quim Morales

Obrim les inscripcions!

Divendres, 15 de maig, a les 19 h, a l’Espai Betúlia.

La invasió està sent més subtil del que imaginàvem. Encara no són rèpliques humanes perfectes ni tenen habilitats que ratllin els superpoders. No han pres consciència d’ells mateixos ni han decidit acabar amb la mediocre humanitat… de moment. Malgrat això, els robots ja formen part essencial de la quotidianitat.

Amb avenços discrets però constants, els dispositius dotats d’intel·ligència artificial s’instal·len cada cop més en la vida diària i s’endinsen la nostra intimitat. Smart TV, els altaveus intel·ligents, assistents de veu, rellotges ultratecnològics, robots de cuina… són aliats imprescindibles però també intrusos implacables.

La ficció ha estat sovint apocalíptica en els pronòstics de la relació entre persones i androides, definint convivències incompatibles i desenllaços tràgics. A través d’un seguit de lectures i visionats explorarem l’escenari d’un futur de coexistència entre humans i màquines intel·ligents fetes a imatge i semblança seva. Un horitzó que canviarà per sempre les relacions, creences i comportaments de la societat. Un nou món on cada cop les màquines seran més humanes i, probablement, els humans més artificials.

Aqui tens la proposta bibliogràfica presentada per Quim Morales per a aquesta tertúlia: Bibliografía

 

Tertúlia sobre amistat a l’edat adulta amb Anna Rovira

Obrim les inscripcions!

Dimarts, 25 de febrer, a les 19 h, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté.

Anna Rovira. “Vaig néixer el 1973 a la Clínica del Carme de Badalona, ciutat on he crescut, estudiat i estimat. Sense tenir gaire clar què volia ser de gran -encara no ho sé- vaig llicenciar-me en Filologia Espanyola a la UAB i després en Periodisme a la UPF. Com passen les millors coses de la vida, un dia, per atzar, em vaig trobar la unitat mòbil de RCB i vaig dir-los que m’agradaria col·laborar-hi. Va ser així com vaig descobrir un dels amors de la meva vida, la ràdio. Han passat 21 anys i encara continuo lligada a la mateixa empresa, tot i que he anat fent diferents tasques, darrerament més de tele. M’agrada llegir, molt, i conèixer gent que s’hi dedica. I recomanar allò que més m’ha agradat i compartir-ho i deixar llibres i que me’ls deixin.”

 

Quan pensem en l’amistat, pensem en aquella amiga que vas fer durant la infantesa. El que li passava a ella, era com si et passés a tu. Cada fet especial que vivies l’havies de compartir amb ella o perdia tota la gràcia. A vegades ni calien les paraules. Només una mirada i esclatàveu a riure fins agafar mal de panxa.

Però d’amics se’n fan tota la vida. I d’amics n’hi ha de moltes menes. L’amistat és tan important per a l’ésser humà que hi ha centenars de llibres que ens narren històries d’amics que es fan i es desfan. La complicitat, l’amor, la confiança, la comprensió, però també les enveges, les traïcions, els malentesos, els secrets o la distància.

La passió passa, però l’amor deixa pòsit i sobre aquest pòsit molt sovint hi descansa una gran amistat. Però també és possible que de tant en tant trobis una persona a qui coneixes de no fa gaire temps i amb qui et connecti una mena de química estranya que et fa sentir com et sents en entrar en una casa on s’acaba de fer cafè.

Parlem de l’amistat, doncs. De les velles i llargues com la que comparteixen la Lila i la Lenù en la tetralogia Dos amigas, de l’escriptora italiana Elena Ferrante; o de la discreta i més aviat intel·lectual que hi ha entre Arthur & George, de Julian Barnes, o fins i tot de l’amistat sobtada i delicada que s’estableix entre el senyor Linh i el senyor Bark (La neta del senyor Linh, de Philippe Claudel), malgrat que ni tan sols parlen la mateixa llengua”.

Parlem de l’amistat i celebrem-la tot envoltades de bona literatura!

Aqui tens la proposta bibliogràfica presentada per Anna Rovira per a aquesta tertúlia: Bibliografía

Bústia de Retorn Biblioteca Can Casacuberta

📣📣La bústia de retorn 24 hores de la Biblioteca Can Casacuberta torna a estar en funcionament.
Ja podeu retornar els documents a la bústia del carrer habilitada per a tal fi.
Biblioteca Can Csacuberta:
Carrer de Mossèn Anton Romeu, 48, 08912 Badalona, Barcelona
Telèfon: 934643400
 

D’ART FLAMENC

Del 29 de novembre al 5 de desembre a la Biblioteca Sant Roc

Cicle d’activitats de promoció de l’art flamenc a Badalona amb la Biblioteca Sant Roc, la Tertúlia Flamenca de Badalona i Flamenco Vivo, dues entitats que vetllen per donar visibilitat a la cultura flamenca i apropar-la a les noves generacions.

 

Programa d’activitats

“La mujer en el cante”

Conferència a càrrec d’Ana María Esteban Cañibarro, acompanyada de la cantaora Pepa López i el guitarrista Justo Fernández Amador

Divendres 29 de novembre, a les 19 h

Un repàs històric d’artistes que han exercit un paper clau en la gestió dels grans estils d’aquest art i que han estat menys visibilitzades pel fet de ser dones.

Activitat dirigida a públic adult.

Biografia del conferenciant i artistes:

Ana María Esteban Cañibano. Nascuda en Colinas de Trasmonte (Zamora). Des de molt jove gaudia escoltat els programes flamencs de Radio Nacional de España la nit dels divendres “Flamenco en la Peña de Juan Breva”. Després, ja a Barcelona, va conèixer a Rafael Morales, el seu marit, que va ser un gran estudiós del flamenc, d’ell l’Ana María va aprendre tot el que ara pot transmetre en conferències i en les xerrades que es donen els divendres en la Tertulia Flamenca de Badalona.

Pepa López Martín. Nascuda en Almáchar (Málaga). Pertany a una familia de cantaores, començant per l’avi matern, li segueix la mare, que va tenir dotze fills, set dels quals canten flamenc. Pepa arriba a Barcelona amb disset anys i no triga a introduir-se en les penyes flamenques, en qualsevol de les que existeixen en la geografia catalana, perquè per a ella cantar flamenc és una afició vital. Té nombrosos premis guanyats en diversos concursos.

Justo Fernández Amador. Nascut en Granada. Pertany a una família que viu el flamenc de manera natural. Aprèn a tocar per a guanyar-se la vida. No triga a traslladar-se a Barcelona on desenvoluparà el seu art. Va formar part del grup Totana i d’altres formacions. Les seves gravacions són múltiples amb diferents cantaores, destacant el disc “Voces Flamencas de Badalona” i la col.lecció del Concurso Yunque Flamenco.

Exposició

Del 29 de novembre al 12 de desembre

Mostra d’imatges representatives del paper de la dona en l’art del cant flamenc. 20 quadres de 20 vint cantaoras importants en la història del flamenc.

La biblioteca també oferirà una exposició de novetats documentals del seu fons especialitzat de flamenc.

 

Flamenquito

Espectacle pedagògic per a públic familiar

Dijous 5 de desembre, a les 18 h

 

Espectacle per a públic familiar amb els guitarristes Diego Cortés i José M. Parra i el bailaor David Cubero. Una sessió pedagògica, experimental i participativa que té com a protagonista la guitarra i el ball flamenc. És una producció pensada per arribar al públic infantil i familiar, per donar-los a conèixer aquest art i el món del flamenc d’una manera vivencial i emocionant.

Biografia dels artistes:

Diego Cortés. Nascut en 1956 a Barcelona en el si d’una família gitana amb llarga tradició flamenca. Amb 9 anys debuta en un conegut tablao de Barcelona. Als 17 inicia una gira per Nova York de la qual destaca la seva actuació en el Madison Square Garden acompanyat per l’Orquestra Filharmònica de Nova York. L’any 1979 va rebre un premi en el Certamen Nacional de Guitarra flamenca de Jerez de Frontera.
Ha compartit escenari amb músics de la talla de Carlos Santana, Paco de Lucía, Los Ramones, Mike Oldfield, Larry Corriel, Joan Albert Amargos, Albert Plà, etc. Durant aquests anys ha realitzat gires internacionals i ha participat en els més prestigiosos festivals de música del món. Ha publicat diversos discos amb formacions pròpies com Iberia, Chispa Negra, Jaleo, Kejaleo, entre d’altres.

José María Parra. Nascut en Barcelona l’any 1964. Amb 16 anys es va iniciar en l’estudi de la guitarra flamenca. Ha acompanyat a artistes de la talla de la Niña de la Puebla, Manuel Avila, La Galleguita, Diego Cortés, José Luís Montón, Antonio Alemania, Ricardo Losada “El Yunque” i Miguel Poveda entre d’altres, actuant al Teatre Zorrilla de Badalona, l’Auditori de Olivenza en Badajoz, el Palau de la Música Catalana de Barcelona o el Teatro Alcázar de Plasencia.
El 2010 va publicar el seu primer disc com a guitarrista solista titulat “Barrio de los Planetas”.
Des de l’any 1997 ha realitzat i presentat diferents programes de ràdio i televisió. En l’actualitat presenta el programa “Flamenquejat” en Ràdio Ciutat de Badalona. És autor de quatre llibres de temàtica flamenca i ha publicat articles en diverses revistes especialitzades en flamenc. Així mateix imparteix cursos i conferències de contingut flamenc.

Dany Cubero. Va iniciar la seva formació de manera autodidàctica en un quadre flamenc de la Costa Brava. Aviat va descobrir la seva habilitat per a la música i va començar a combinar el ball flamenc amb la percussió.
Ha fet gires nacionals i internacionals amb Diego Cortés, compaginant el ball i la percussió en diversos grups i quadres flamencs.

 

Ho organitza: Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona amb Tertúlia Flamenca i Flamenco Vivo

La col·laboració d’amics de can Ruti amb el cicle de xerrades familiars dins el programa biblioteca i salut

BIBLIOTECA CANYADÓ I CASAGEMES – JOAN ARGENTÉ

Dijous 12 de desembre, a les 18.30 h

Conferència: “Malalties minoritàries: com podem ajudar als pacients?”

Amics de Can Ruti és una iniciativa de mecenatge gestionat per l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, que fomenta que es pugui continuar desenvolupant la recerca i la dedicació de professionals de la medicina i la investigació de les diversss institucions al campus de Can Ruti.

Mitjançant aquesta col·laboració continuem amb el cicle de xerrades iniciat al maig per tal d’apropar a la ciutadania la tasca de recerca científica de primer ordre que es fa des de Can Ruti. Es tracta de fer un diàleg entre els assistents i els investigadors per crear un espai d’interacció que permeti explicar els últims avenços científics dels temes a tractar.

Aquesta vegada la xerrada estarà en consonància amb la Marató de TV3 del mes de desembre, que tracta sobre les malalties minoritàries.

El títol de la xerrada és:

Malalties minoritàries: com podem ajudar als pacients

A càrrec de la Dra. Gisela Nogales, investigadora principal del grup de recerca de malalties neuromusculars de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP)

La xerrada es farà el dia 12 de desembre a les 18.30 h a la biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté

en col·laboració amb: