El bloc de la Xarxa

Nous horaris i serveis de les biblioteques de Badalona

Degut a les noves mesures de prevenció de la COVID-19, a partir del divendres 30 d’octubre:

L’accés a les biblioteques es limita a la recollida i lliurament de documents reservats per al préstec.

No és possible anar a estudiar, utiilitzar els ordinadors o consultar el fons.

Per demanar cita pèvia podeu anar a la web https://bibliotecavirtual.diba.cat/…/sol-licitud-de…, per correu electrònic o trucant-nos.

La biblioteca de Can casacuberta segueix tancada , però podeu retornar els documents a la bústia del carrer Mossén Anton Romeu.

Disculpeu les molèsties.

Correllengua Badalona 2020

El nostre enyor ens ve de quan no érem“, Josep Carner

Ens plau informar-vos de la participació de la Xarxa Municipal de Biblioteques en el Correllengua d’enguany, el qual gira a l’entorn del poeta Josep Carner i Puig-Oriol, anomenat el príncep dels poetes.

Aquesta campanya cultural està destinada a la defensa i promoció de la llengua catalana i està organitzada per Òmnium Badalona, Associació Cultural Alcalde Xifré i El Círcol.

Comptarà amb la col·laboració de catorze entitats badalonines com l’AV del Centre, llibreria Saltamartí, Espai Betúlia, Xirusplai, Esplai Crac-Crac, La Fundació Salut Alta, el Club de Rem del Club Nàutic Bétulo,…

Les activitats que es duran a terme pretenen difondre l’ús social del català i es desenvoluparan a partir de mitjans d’octubre. L’acte de presentació serà a l’Espai Betúlia el dia 29 d’octubre. Recordeu que per l’assistència és necessària cita prèvia.

Col·laborem amb una ressenya sobre una de les seves obres, una guia de la figura d’en Carner i una petita exposició de a la biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté d’algunes de les obres que tenim a la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona:

Els fruits saborosos (1906)

Mai és tard per llegir poesia. I, mai és tard per llegir la obra de Josep Carner. Des de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Badalona us convidem a endinsar-vos en el món literari d’aquest gran poeta, no en va fou el capdavanter del moviment Noucentista a casa nostra.

Us proposem una lectura que no us deixarà indiferent. El poemari Els fruits saborosos és una reflexió intima sobre el pas del temps. Carner, al llarg dels 18 poemes juga amb elements del simbolisme francès i ressonàncies orientals per equiparar diferents fruits amb la figura humana. D’aquesta manera, al llarg de les pàgines, el poeta passa revista a les diverses etapes de la vida: infantesa, maduresa i la vellesa.

Pel que fa a les composicions aquestes estan ordenades segons l’etapa vital a què pertanyen, i en totes el pas del temps és acceptat com a un fet inexorable. El vers alexandrí remarca l’estructura classicista i les nombroses referències culturals als clàssics emfatitza la ruptura amb el Modernisme.

Us animem a participar de totes les activitats i a que feu córrer la llengua!

El “Revoltador” de paraules

El proper divendres 23 d’octubre a les 18 h a la biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté commemorem el centenari del naixement de Gianni Rodari amb una conferència presencial que es retransmetrà virtualment per l’Instagram Live del @Badabiblios. A càrrec de Jordi Folck.

L’escriptor, dramaturg i professor universitari d’escriptura creativa, expert en la literatura rodariana, explica les claus de la repercussió de l’obra del pedagog italià, la seva lluita contra el establishment educatiu, la seva filosofia, visió del món, el seu paper de dramaturg, de periodista/assagista i ofereix una proposta de lectures engrescadores per a tots els públics.

Activitat adreçada a adults (àmbit familiar, docent, bibliotecari, …).

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia trucant al telèfon 93 461 47 89 o enviant correu a b.badalona.ca@diba.cat


Tres llibres que t’emportaries a una illa deserta

Aquesta tardor tornem amb la segona temporada de Tres llibres que t’emportaries a una illa deserta…. ! Tenim la maleta buida i a punt per embarcar rumb a la nostra illa literària particular. Amb moltes ganes d’explorar noves lectures, autors/es i gèneres. Llegir, diuen és viatjar.

El nostre primer convidat és el periodista Pep Prieto amb qui parlarem de la seva darrera novel·la El mal pare (2020) editada per Llibres del Delicte. Un thriller on res és el que sembla.

Qui és qui

Pep Prieto, nascut a Girona el 1976, és escriptor i crític de cinema. Col·laborador del Diari de Girona, Inside Media i la Llança. Parla de sèries de televisió a «El Món a RAC1» i al programa «Àrtic», de Barcelona Televisió i Cafè d’idees a La 2 de RTVE.

És autor de les novel·les La disfressa de l’indigent (finalista del premi Just Manuel Casero), Mala premsaLa teoria de l’imbècil i Els Llunàtics, Carnada i del llibre de contes Castells Humans. El seu darrer llibre El Mal pare és una novel·la que tal i com diu l’autor negreja i molt.

Us esperem el proper dijous 15 d’octubre a les 19 h per l’Instagram Live de @badabiblios

Dones en lluita

Us convidem a conèixer “Dones en Lluita”, un recorregut per la contagiosa lluita de les dones que des de diferents racons de món reivindiquen tenir una vida lliure, sense discriminació ni violència.

Dones que, unides en un mateix crit, aconsegueixen, imparables, avançar cap a la igualtat. En aquest itinerari faràs 8 parades, en què descobriràs les inspiradores històries de força i coratge construïdes al voltant de la valentia, la natura, l’habitatge, la independència i la seguretat. Vols conèixer-les? Entra i viatja pel món de les Dones en Lluita “.

Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté
De l’1 al 31 d’octubre
Organitza Amnistia Internacional

1920 – 2020: al mirall

Xerrada: dones i moda dels anys 20 a Barcelona

A càrrec de Núria Pradas.

Places limitades. Cal inscripció prèvia.

La història del Magatzems Santa Eulàlia, un establiment barceloní emblemàtic, és un bon punt de partida per conèixer la història de la moda i de l‘alta costura a Catalunya. De la mà de l‘escriptora Núria Pradas, autora de la novel·la Somnis a mida, farem un viatge pel món de la moda a casa nostra, que a la dècada dels anys 20 va viure el seu moment de màxima esplendor. El recorregut inclourà nombrós material gràfic i una munió d‘anècdotes que l‘autora va recopilar durant la fase de documentació de la seva novel·la.

Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.
Dimecres 28 a les 18 h.

Bibliolab – Univers Rodari

Encetem el curs escolar amb una nova secció de l’especial de Gianni Rodari, de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement al portal infantil Gènius. De la mà del professor Gramaticus Fantàstic (Jordi Folck) descobrim algunes de les tècniques de creativitat d’aquest autor de referència de la literatura infantil i juvenil.

Més informació.https://genius.diba.cat/es/rodari/tecniques-creativitat?utm_source=Butlleti&utm_medium=Correu&utm_campaign=5476&utm_content=Univers%20Rodari&Bloc=5#a5&But_Id=5476

Bibliolab – Creació d’una história amb Scratch Junior

A càrrec d’Integraciència

Per a infants de 5 a 7 anys. Cal inscripció prèvia. Places molt limitades.

Scratch Junior és un llenguatge de programació i introducció que permet als nens petits (5 a 7 anys) crear les seves pròpies històries i jocs interactius. En el procés, aprenen a resoldre problemes, projectes de disseny i expressar-se de manera creativa en equip.

Scratch Junior es va inspirar en el llenguatge de programació de Scratch, utilitzat per milions de nois i noies (des dels 8 anys) a tot el món.

En la creació d’ScratchJr es va redissenyar l’idioma de l’interfície i la programació perquè esdevinguin apropiades al desenvolupament dels nens més petits, un disseny acurat de les característiques perquè coincideixi amb el desenvolupament cognitiu, persona, social i emocional dels nens petits.

Biblioteca Sant Roc
Dimarts 27 d’octubre a les 18 h.

Bibliolab – Antropo: de l’excavació al laboratori

A càrrec d’Integraciència

Per a joves de 9 a 12 anys. Cal inscripció prèvia. Places molt limitades.

Activitat experimental pensada per a comprendre el procés d’excavació arqueològica d’un enterrament prehistòric i l’estudi posterior de forma pràctica.

A partir d’un cas real, els participants es convertiran en antropòlegs físics per a interpretar qui eren, com vivien i com morien les persones durant el neolític, basant-se en l’observació i l’anàlisi de l’esquelet i l’aixovar que l’acompanya.

L’aplicació del mètode científic permetrà potenciar l’esperit de descoberta i aprofundir en com era la vida en la prehistòria i reflexionar sobre com és ara.

Biblioteca Llefià – Xavier Soto
Dimecres 21 d’octubre a les 18 h.

Bibliolab – El llenguatge de les emocions

A càrrec de TeatrArt

Places limitades. Cal inscripció prèvia. Per a infants entre 4 i 9 anys. Els infants han de venir acompanyats d’un adult.

Al taller d’expressió emocional els participants aprenen a identificar, explicar i expressar les emocions primàries per tal de poder gestionar-les millor. Utilitzant el joc escènic (exercicis dramàtics, música, etc.) parlarem de la tristesa, l’alegria, l’odi, l’amor i la por.

Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.
Dimarts 20, a les 17.30 h.