arthur miller

Demà 17 d’octubre se celebra el centenari d’Arthur Miller, considerat un dels escriptors més influents del segle XX.

Arthur Asher Miller (Nova York, EUA, 17 d’octubre de 1915 – Roxbury, Connecticut, 10 de febrer de 2005) va ser un dramaturg, escriptor i guionista estatunidenc.

Miller va néixer l’any 1915 a Nova York i va començar a escriure teatre quan estudiava a la Universitat de Michigan. El seu primer èxit va ser “L’home que tenia tota la sort”, l’any 1944. Cinc anys després escriuria la novel·la que el consagraria entre els pesos pesants de la dramatúrgia nord-americana, “La mort d’un viatjant”. La peça gira entorn d’un venedor que és incapaç de fer realitat el somni americà. En aquesta obra, com al llarg de la seva producció, Miller utilitza drames íntims i propers per enviar missatges sobre el caràcter al·lienant de la societat, la política i la moralitat.

Entre les altres obres que va escriure destaquen “Les bruixes de Salem” i “La mort d’un viatjant”, que van ser representades a l’escenari moltes vegades i van arribar també al cinema. El tema predominant en l’obra de Miller és el conflicte entre el protagonista i les normes de la seva societat.

Arthur Miller va ser també un important activista polític i l’any 1956 el Comitè d’Activitats Antiamericanes el va condemnar per desacatament. De fet, “Les bruixes de Salem” és una denúncia de la cacera de bruixes engegada pel senador Joseph McCarthy. Abans havia participat en els moviments intel·lectuals contra la intervenció militar a Corea, i després, contra la guerra del Vietnam. Entre el 1965 i el 1969 va ser president del Pen Club, el col·lectiu d’escriptors que vetlla per la llibertat d’expressió a tot el món.

El dramaturg va rebre molts guardons durant la seva carrera, entre els quals el Pulitzer de teatre i el Premi Príncep d’Astúries de les lletres l’any 2002. Miller va ser l’últim marit de l’actriu Marilyn Monroe.

Al catàleg Aladí podeu veure totes les obres d’Arthur Miller disponibles a la Xarxa de Biblioteques.