1Henry James (Nova York, 15 d’abril de 1843 – Londres, 28 de febrer de 1916) va ser un escriptor i crític literari extraordinàriament productiu, que va deixar grans llibres de viatges, biografies, autobiografia i volums de crítica d’art.

James aposta pels drames interns i psicològics, sovint centrant-se sobre els conflictes amb què els seus imaginaris protagonistes es troben en els seus dificultosos medis.

Les seves primeres obres es consideren realistes per la cura en la descripció dels detalls físics dels personatges i del seu entorn. Tanmateix, al llarg de la seva carrera, James va mantenir interessos en una gran varietat de corrents i moviments artístics. La seva obra va esdevenir gradualment més metafòrica i simbòlica, i va explorar cada vegada més la ment dels personatges.

La prosa de lesdarreres obres de James sovint es caracteritza per les frases llargues i les digressions, que difereixen el verb i inclouen gran quantitat d’adverbis, frases preposicionals i frases subordinades. Semblava com si James haguera canviat l’estil directe de les seves primeres obres per un altre més elaborat.

Henry James patia d’un lleu tartamudeig, però el va superar amb l’hàbit de parlar deliberadament pausat. Atès que creia que la bona escriptura havia d’assemblar-se a la conversa d’un home intel·ligent, el procés de dictar les seves obres potser podria explicar el canvi cap a frases directes d’estil conversacional. La prosa resultant és de vegades barroca.

Durant la major part de la seva vida James va ser un expatriat, un foraster, vivint a Europa. Va poder viure dels seus llibres, tot i que modestament, sent sovint hoste de persones riques. Va créixer en una família acomodada i per tant, va poder penetrar en el món burgès, que va retratar en moltes de les seves obres.

Va ser un home amb una sexualitat indefinida i amb uns gustos i interessos que, d’acord amb els estàndards de l’Era Victoriana i de la cultura anglo-americana, eren més aviat femenins.

Al catàleg Aladí trobareu tots els documents que hi han disponibles a la Xarxa de Biblioteques.