Fitxa d'autor

silvia alcantara fitxa llibreSílvia Alcàntara i Ribolleda neix a Puig-reig (Berguedà) l’any 1944 i als sis mesos d’edat la seva família es trasllada a la Colònia Vidal, una colònia tèxtil situada al marge del Llobregat. Als catorze anys es posa a treballar a la fàbrica, i més tard inicia els estudis de comerç que li permeten trobar una feina d’administrativa i traslladar-se a Terrassa als vint anys, on viu actualment.

Sempre conscient de la seva manca de formació lingüística en català, a l’inici de la democràcia pren la determinació d’estudiar-lo i s’inscriu als cursos de Normalització Lingüística. Al mateix temps que aprèn la seva llengua, s’interessa per l’escriptura i comença a compondre narracions, algunes d’elles premiades en diversos certàmens locals. Aquests petits èxits l’esperonen a escriure més, i tan bon punt a principis de la dècada de 1990 es crea l’Aula de Lletres s’hi matricula i, durant tres anys, perfila les tècniques d’escriptura. En acabat entra a treballar a la mateixa escola, on realitza tasques administratives. Més tard l’escola es traslladaria a l’Ateneu Barcelonès.

 Tot i el desengany de les dues primeres novel·les, que resten inèdites, Sílvia Alcàntara aconsegueix publicar  la novel·la Olor de Colònia, Edicions de 1984 (2009). El relat reconstrueix la vida d’una colònia tèxtil catalana pels volts de 1950 i produeix un gran impacte en el panorama català per la seva maduresa i qualitat literàries. Després d’aquest primer éxit l’autora s’endinsa  amb La casa cantonera, la seva segona i última novel·la (2011), centrada en un poble miner del Berguedà per explicar la vida d’una família a través dels records. 

Sílvia Alcàntara compagina l’ensenyament de tècniques d’escriptura a l’Ateneu Terrassenc amb la preparació de noves ficcions. També és sòcia fundadora i presidenta de l’associació cultural “Un munt de mots” de Terrassa.