Del 9 al 18 de novembre se celebrarà a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència.

Durant la Setmana de la Ciència se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast 

Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

Les activitats que farem a les biblioteques de Badalona són les següents: 

Biblioteca Can Casacuberta
Dijous 8 de novembre a les 18 h
Bibliolab: Gifnoscopi

En aquest taller reflexionarem sobre la vinculació entre els gifs digitals i les joguines òptiques precinematogràfiques, i experimentarem en primera persona amb la creació de GIFs amb una tècnica molt especial: l’animació per substitució. Acabarem el taller amb un conjunt ampli de GIFs, cadascun d’ells amb una mirada personal i creativa.

Té una durada de 2 hores i cal portar el mòbil.
Adreçat a infants de 10 a 13 anys
Inscripció prèvia, places limitades

Biblioteca Pomar
Divendres 9 de novembre a les 17 h
Taller: Explorem el nostre entorn natural

Saps quines espècies de plantes i arbres habiten als nostres boscos més propers? Per què a la tardor alguns arbres perden les seves fulles? Quins beneficis ens aporta la flora a les nostres vides i al planeta?

En aquest taller sortirem a la natura, al Parc de la Mediterrània, per descobrir els arbres i les plantes que conviuen amb nosaltres. En recollirem diferents mostres i anirem cap al laboratori de la biblioteca on podrem identificar, conèixer i jugar amb tot el que haguem recollit.
Veniu preparats per fer d’exploradors!!!

Adreçat a infants a partir de 5 anys.
Cal inscripció prèvia. Places limitades
Els adults poden acompanyar als seus fills, tant a la sortida com durant el taller.

Biblioteca Lloreda
Dimecres 14 de novembre a les 17.30 h
Taller: Juguem amb la ciència

Realitzarem diversos experiments científics que ens ajudaran a entendre com funcionen algunes coses: com viatja el so, per què alguns líquids canvien de color, o saber com fer una pila ecològica

Adreçat a infants de 6 a 12 anys
Cal inscripció prèvia. Places limitades

Biblioteca Sant Roc
Dijous 15 de novembre a les 18 h
Taller: Vine, juga i descobreix la ciència

En aquest laboratori els infants participants seran els investigadors. Es farà una petita introducció, l’espai es dividirà en 5 seccions i a cadascuna d’elles els infants podran fer un experiment per poder demostrar i explicar perquè passa això. Exemple: terra: els volcans; aire: perquè volen els avions,; forces: per què floten els vaixells,; electricitat: electricitat estàtica, perquè se’m posen els pels de punxa; i el so: fer música amb ampolles plenes d’aigua.
Per finalitzar, es farà un segon taller: «crea el teu propi telèfon».

Adreçat a infants a partir de 4 anys
Cal inscripció prèvia. Places limitades

Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté
Del 5 al 26 de novembre
Exposició: Super Women, Super lnventores

És una exposició de la il·lustradora i escriptora per a mitjans de comunicació (premsa escrita, ràdio i televisió) Sandra Uve. Es tracta de 25 retrats de dones que, contra tot pronòstic, van aconseguir el seu somni. El recorregut de l’exposició permet als visitants donar a conèixer la seva tasca i el canvi significatiu que va suposar cadascun d’aquests invents en la nostra història

Dimarts, 13 de de novembre de 17.30 a 19.30 h
Taller per descobrir a les inventores més destacades de la història

En aquests taller els infants descobreixen què és un invent i sobretot, a les dones inventores més destacades de la història, i així podran descobrir un munt de referents femenins en ciència. S’explicarà com es forma i es desenvolupa un invent i que és una patent d’invenció. També rebran una classe pràctica d’aquarel·la i faran un autoretrat o un dibuix, d’una inventora o d’un invent.
El taller està impartit per la il·lustradora i escriptora Sandra Uve, autora del llibre: Super Mujeres, SuperInventoras. Ideas brillantes que transformaron nuestra vida. (Editorial Planeta. Lunwerg, 2018).

Adreçat a infants de 8 a 12 anys.
Cal inscripció prèvia. Places limitades

Biblioteca Llefià
Dimecres, 21 de novembre a les 18 h
Taller: Construïm un molinet de vent!

Taller participatiu de 30 minuts per als més petits on experimentaran amb l’energia eòlica i solar fotovoltaica per tal de familiaritzar-se amb el món de les energies renovables. L’educador/a els explicarà quines són les conseqüències de l’ús de l’energia no renovable i quins són els avantatges de les renovables. Se’ls explicarà el funcionament bàsic d’aquestes dues energies amb una maqueta d’un petit aerogenerador i una motxilla solar. Un cop hagin experimentat amb aquests objectes, construiran un molinet de vent de paper que es podran endur a casa. Activitat inclosa al programa Compartim un futur de la AMB. A càrrec de l’AMB

Adreçat a infants de 4 a 12 anys amb les seves famílies.
Cal inscripció prèvia. Places limitades