parantos

El dilluns 7 de novembre, a les 19 h, tindrà lloc l’acte de rebuda del quadre Parantos, de Maria Niubó, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté. La donació de l’obra d’art l’ha fet la família de la pintora badalonina, i a partir d’ara quedarà permanentment exposada a la biblioteca.

És el segon quadre que rep aquesta biblioteca relacionat amb el Grup Rem. El primer, La Maria Assumpta era una nau badalonina, de Josep Villaubí es va rebre l’any passat i el va donar la vídua del pintor, M. Carme Roca.

Maria Niubó (Badalona, 1931) va ser membre fundadora del Grup Rem juntament amb altres artistes i intel·lectuals badalonins que van portar l’art abstracte a la ciutat de Badalona, entre ells el poeta Joan Argenté, del qual la biblioteca porta el seu nom.

Des de ben jove ja va demostrar interès en el món art, ja que va participar en l’Exposició Local de Belles Arts de Badalona amb només 16 anys.

De 1951 a 1956, realitza els estudis de pintura a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Durant aquest temps desenvolupa, sobretot, pintures murals al fresc amb composicions figuratives. Sense deixar de banda el procediment de pintures a l’oli i a els procediments aquosos.

De 1957 a 1960, realitza les pintures muralistes al fresc a l’altar major de l’Església del Carme de Badalona. Tanmateix, el 1957, inicia els primers contactes amb el que seria el Grup REM, que va portar l’art abstracte a la ciutat de Badalona. Així, el 1958, aquest grup va realitzar la primera exposició col·lectiva al Museu de Badalona.

El 1962 es comença a veure l’evolució de la seva pintura: passa de les composicions figuratives cap a l’abstracció formalista, realitzant treballs experimentals amb el procediment al silicat.

Al llarg dels anys, va continuar treballant en decoracions i murals a diverses esglésies de Badalona, com la Parròquia de Sant Antoni de Llefià o com la Parròquia de Sant Sebastià de Pomar. Mentrestant, investiga en nous conceptes i noves expressions gràfiques jugant així amb materials diversos com el vidre, Duralex, ciment, etc.

El 1968 inicia una nova etapa, on crea l’Obrador, un taller d’Educació per l’art adreçat a infants. A través d’aquest taller, investiga les etapes evolutives de l’expressió infantil.

Cal destacar també que, del 1976 al 1981, va ser Secretària del Consell INSEA UNESCO i membre de l’esmentat Consell per Europa, Àfrica i Pròxim Orient com a representant de l’Estat Espanyol.

El 1980 es trasllada a viure a Arenys de Mar i el 1983 engega l’Escola Municipal d’Arts i Oficis de la població on és nomenada directora fins el seu tancament el 1988.

El 1987 se li manifesta la malaltia d’artritis reumatoide que li estronca qualsevol activitat artística i pedagògica, impedint-li finalitzar els cursos de doctorat sobre Gaudí.

Al llarg de la seva vida, va participar en nombrosos concursos i premis i va realitzar exposicions tan individuals com col·lectives. També cal destacar l’edició del seu llibre Art: educació. Iniciació a la pedagogia de l’art que podeu trobar a la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.

Finalment, l’entorn familiar de la Maria incideix en la seva concepció de l’art fora de tot concepte de negoci o mercaderia. En el llibre citat anteriorment, Maria escriu: “L’art no és competitiu. Traduint aquesta possibilitat de comparació a un altre nivell, seria del tot impensable amidar amb un mateix mesuró –un concurs d’aquesta mena no és cap altra cosa que això– els diversos estils i menes d’expressió humana des de la prehistòria ençà.”

 Es per això, juntament amb la manca de recursos econòmics, d’espai per guardar les seves obres i la seva evolució en el món de la pintura que li portava a anar destruint les seves obres més antigues i aprofitant els materials prèviament utilitzats. Per tant, no s’ha pogut conservar gran part de la seva obra artística.


Notícies relacionades:

Nota de premsa de l’acte de donació del quadre Parantos de la pintora badalonina Maria Niubó a la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.

Conferència de Margarida Abras sobre la figura de Maria Niubó

2015. Donació del quadre La Maria Assumpta era una nau badalonina, de Josep Villaubí, a la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.