John Coltrane - A love supreme

Oblideu els vostres prejudicis, obriu la vostra ment, trenqueu totes les barreres i deixeu-vos emportar. La música és un art del que podem gaudir indistintament de quina sigui la nostra cultura, religió, credo, edat o sexe. La música ens arriba a través de les emocions, i no hi ha res més potent que l’efecte que provoquen aquestes emocions sobre la nostra ànima. De vegades, els prejudicis i la por a tot allò que ens és desconegut ens impedeix avançar, descobrir i ampliar el nostre coneixement. I si fem quelcom per arreglar-ho? Què us semblaria descobrir una joia del jazz que tot just acaba de complir 50 anys?

Estem parlant de ‘A love supreme’, considerat un dels discos de jazz més importats de la història, enregistrat pel quartet de John Coltrane l’any 1964 i editat un any després. Abans però de parlar del disc, potser que primer us presentem l’artífex d’aquesta joia.

John William Coltrane (o Trane com era conegut) va nèixer a Hamlet, Carolina del Nord (Estats Units) l’any 1926. Era fill únic i va ser criat per una cosina a qui dedicaria dues composicions Mary’s blues i Cousin Mary. El seu pare era sastre i músic amateur (tocava el violí i el clarinet) i la seva mare tocava el piano a l’església. Els seus primers estudis musicals teòrics van ser en els Granoff Studios i en la Ornstein Music School de Filadèlfia.

Durant la dècada de 1950 va actuar en grups liderats per músics de la talla de Dizzy GillespieThelonious Monk i Miles Davis. Va ser amb aquest últim amb qui va prendre consciència del que podia arribar a fer amb la seva música. Després d’una llarga lluita contra l’alcohol i l’heroïna, el saxofonista va tenir un ‘despertar espiritual’ l’any 1957 que va marcar un punt d’inflexió en la seva vida.

Aquesta experiència impregna llavors la seva producció musical, traduint-se en experiments amb estructures harmòniques cada vegada més complexes i més allunyades dels tradicionalismes, elevant la seva música a un nivell quasi espiritual.

A love supreme

Aquest és el cas de ‘A love supreme’, una joia que va més enllà de la música, una obra amb un transfons espiritual que transcendeix qualsevol gènere o convencionalisme.

El disc va ser enregistrat als estudis del llegendari enginyer de so Rudy Van Gelder, responsable del so ‘Blue Note’. El quartet estava format per McCoy Tyner al piano, Jimmy Garrison al contrabaix, Elvin Jones a la bateria i el propi John Coltrane, que tocava el saxo tenor i dirigia la formació.

 

El disc, dividit en quatre moviments ‘Acknowledgement’ (confessió), ‘Resolution’ (resolució), ‘Pursuance’ (recerca) i ‘Psalm’ (salm),  va ser concebut com un disc espiritual, representatiu de la recerca personal de la puresa.

Aquesta obra a més amagaba un secret. L’àlbum incloïa un text escrit pel propi Coltrane, un agraïment a un Déu en forma d’oració. El més interessant va ser quan es va descobrir un fet sorprenent sobre aquest text: si escoltem l’última peça de l’àlbum, ‘Paslm’, cada nota correspon exactament a les síl·labes del text que va escriure Coltrane! No us sembla genial?

El disc ha influit en músics de rock com ara Bono (líder d’U2), Peter Buck (REM), o Gil Scott-Heron, un dels pares del rap. El tema principal del àlbum va ser versionat per Carlos Santana i John MacLaughlin.

No us espanteu al llegir la paraula ‘jazz‘, doneu-li una oportunitat. Potser la primera vegada us sembla estrany, confús i farragós, però si us deixeu emportar i us deslligueu de les vostres preferències musicals, de ben segur que acabareu gaudint-ho!

Trobareu aquest disc a les nostres biblioteques. Consulteu la seva disponibilitat aquí.

 


Us heu quedat amb ganes de més? Aquí teniu altres discos de Johan Coltrane!