Nascut a Londres el 13 d’agost de 1899, Sir Alfred Joseph Hitchcock és considerat com a millor director de cinema de tots els temps.

Després d’una carrera d’èxit al seu país natal en l’època del cinema mut i al començament del cinema sonor, Hitchcock s’instal·la a Hollywood. Va ser pioner de nombroses tècniques en el gènere del thriller, és considerat com un dels realitzadors més influents en l’aspecte estilístic, que instal·la les nocions de suspens i de MacGuffin en l’univers cinematogràfic. Els seus thrillers sovint es caracteritzen per una hàbil combinació entre tensió i humor. Els seus temes recurrents són la por, la culpabilitat i la pèrdua d’identitat; un altre tema que es troba freqüentment a les seves obres, amb algunes variacions, és el de l’innocent perseguit.

Dotat d’un sentit agut de l’autopromoció molts cops mitjançant els seus cameos, Hitchcock continua sent avui dia una de les personalitats del segle XX més conegudes arreu del món. En el transcurs dels seus aproximadament seixanta anys de carrera, realitza més de cinquanta llargmetratges, alguns dels quals es troben entre els més importants del setè art, com per exemple Els trenta-nou graons, Notorious, La finestra indiscreta, Vertigen, Perseguit per la mort, Psicosi o Els ocells.

Tot i no haver estat guardonat mai amb l’Òscar de l’Acadèmia de Hollywood, va ser nominat 5 vegades al millor director, com també ho va ser als festivals de Cannes o Venècia, o als Emmys per la seva sèrie Alfred Hitchcock presenta. A la dècada dels 50, va rebre un Globus d’Or per Alfred Hitchcock presenta, 2 Conquilles de Plata al millor director al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i una Menció especial al Festival Internacional de Cinema de Locarno.

El 1968 rebé de part de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques el Premi Irving G. Thalberg a tota la seva carrera. Posteriorment rebé un homenatge a Nova York realitzat per la Societat Cinematogràfica del Lincoln Center, acudint amb Grace Kelly a la cerimònia. Quatre anys més tard, J. Russel Taylor publicà la primera biografia autoritzada d’Alfred Hitchcock. El 1976 rodà Family Plot, la trama protagonitzada per Karen Black i Bruce Dern, última pel·lícula del director. El 1979 l‘American Film Institute li atorgà el premi a la tasca de tota una vida, i aquell mateix any la reina Isabel II del Regne Unit li atorgà el títol de Sir. Un any més tard, el 29 d’abril de 1980, Hitchcock mor a la seva casa de Los Angeles als 80 anys.

A les nostres biblioteques podreu trobar el següent material d’Alfred Hitchcock